İSDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir:

“Türkiye’nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisiyiz”

İSDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir verdiği brifingde, “3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme ve 2,5 milyon ton uzun mamul kapasitesi ile Türkiye’nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisiyiz. Yine 3 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör sanayi yatırımını gerçekleştirdik.” dedi.

Gezide Basın mensuplarına Erdemir Kurumsal İletişim Müdürü Gülçin Yöney, Kurumsal İletişim Şefi Cevat Bozkurt ile Kurumsal İletişim Uzmanları Şükran Özenç, Zafer Demirkan ve Haydar Özsu eşlik etti.

ÖZDEMİR, “ÖNCELİĞİMİZ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ”

Sabah saatlerinde İSDEMİR tesislerine varan Ereğli heyetine ilk olarak konferans salonunda İSDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir brifing verdi.

Basın mensuplarına Erdemir grubu ve İSDEMİR hakkında bilgi veren Özdemir, 5 bin 600 çalışanı ile İSDEMİR’de birinci önceliklerinin iş sağlığı ve iş güvenliği olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“İSDEMİR işletme olarak 6,8 km karelik bir alanda hizmet veriyor. ERDEMİR ise 4,2 km karelik bir alanda hizmet veriyor. ERDEMİR’in sıvı maden kapasitesi 3,4 milyon ton, sıvı çelik kapasitesiyse 3,8 milyon ton, İSDEMİR’de ise 5,6 milyon ton sıvı maden kapasitesi, sıvı çelik de 5,3 milyon ton olarak hayatını devam ettiriyor.  Grup, esasında çeliğin değişik formlarının birçoğunu üretiyor, levha, sıcak haddelenmiş saç, soğuk haddelenmiş saç, teneke, elektrik çeliği, kütük ve kangal üretiyor.”

“SPORA VE BİRÇOK KÜLTÜREL FAALİYETE KATKI SAĞLIYORUZ”

“2 bin 418 tane lojmanımız var, yanında yüz yataklı misafirhanemiz var, kültür merkezimiz, kreşimiz, ilk ve ortaokul, lisemiz var. 2012 rakamlarıyla yaklaşık 3 bin 600 öğrenci bizim site bölgemizdeki okullarda öğrenimini sürdürüyor. Bu okulların ihtiyaçlarını karşılıyor ve onlarla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Restoranlarımız, çay bahçelerimiz var. 61 tane iş yerimiz var. Kapalı spor salonu, bir olimpik olmak üzere iki yüzme havuzu, futbol, basketbol ve halı sahalarımızla birlikte buna benzer birçok çalışmalarımız var ve insanlarımıza hizmet ediyoruz. Nüfusumuz yaklaşık 9 bin, Orta Anadolu bölgesindeki bir ilçe nüfusu bu, o yüzden burada yaşamak ve burayı yönetmek de çok kolay değil.”

“30 MİLYON DOLARLIK ÇEVRE YATIRIMLARI PLANLANDI”

“İSDEMİR, 2006’dan itibaren 2 bin 222 milyon dolarlık bir çevre yatırımı gerçekleştiriyor. 30 milyon dolarlık çevre yatırımları planlanmış ve çalışmalar devam ediyor. O yüzden biz çevreye gereken değeri vermek için çabalıyoruz. Sadece sözde yapmıyoruz, yatırımlarda da yapıyoruz. İSDEMİR, kapasite olarak Türkiye’nin en büyük entegre demir-çelik fabrikasıdır. Sıvı çelik kapasitesi olarak baktığımızda 3,5 milyon ton yıllık sıcak haddeleme kapasitesiyle Türkiye’nin uzun ve yassı ürün üreten tek tesisi. Bu konuya ilişkin araştırma yaptık; dünya da ya ikinci ya üçüncü hem yassı hem uzun ürün üreten tesisiz. Bizim esas ürün gamında kangal, kütük, slab, sıcak haddelenmiş rulo ve levha bulunmakta. Bunları üretirken yan ürünler de elde ediyoruz. ERDEMİR grup bünyesinde satışları gerçekleştiriyoruz. ERDEMİR grubunun satış yaptığı, yanılmıyorsam 108 ülkeye biz de ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Şu anda 5 bin 500 den biraz daha fazla çalışan sayısıyla devam ediyoruz. Birinci önceliğimiz iş sağlığı ve güvenliği. Çalışanlarımızın, herhangi bir işi yaparken herhangi bir kaza riskine maruz kalmalarını istemiyoruz. Bu riskleri giderici çalışmalar yapıyoruz. Kalite sistemlerine yönelik İSDEMİR’de 9001, çevre yönetim sistemi 14001, 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, 16001 enerji üretim sistemi, 17025 laboratuar yönetim sistemi, 16949 otomotiv sistemi için kalite yönetim sistem belgelerine sahip ve her sene denetimlerinden geçiyoruz.”

“İSDEMİR, T.C. DEVLET DEMİR YOLLARI’NIN EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ”

“Kurulduğunda 16,75 kilometre karelik bir alan üzerine kurulmuş, 6,8 km karelik kısmı işletme sahasına ayrılırken geri kalan alanda ise site ve sosyal yaşam alanları oluşturulmuş çünkü İSDEMİR kurulduğunda, yakında ve bölgede herhangi bir yerleşim alanı yoktu. Burada çalışan nitelikli insanları bulabilmek için o dönemin akımlarından olan lojmanlar ya da sosyal tesisleri oluşturmuşsunuz. Liman bölge de işletme sahasına hizmet eder, 1974 yılında liman açıldı. İSDEMİR’in bir özelliği daha var; TEM, normal karayolu ve hem içinden de geçen bir demir yoluyla lojistik anlamda çok ciddi bir alt yapıya sahip. İSDEMİR’in gelişme için ihtiyacı olan malzemelerin gelmesi konusunda herhangi bir problemi yok. Tek problemimiz uçak, havaalanı yok onun haricindeki tüm araçlardan faydalanabiliyoruz. Bu da İSDEMİR’i önemli ve gelişime açık bir alan olarak gösteriyor. İSDEMİR, tek başına T.C. Devlet Demir Yolları’nın en büyük müşterisi, yerli cevherlerimizi demiryolu aracılığıyla getiriyoruz ve demiryolları taşımacılığın yaklaşık yüzde 13’ü bize ait. O nedenle bizim tren trafiğimiz çok hızlı ve çok iyi çalışıyor. Bize malzemeler demir yoluyla cevher ki deniz yoluyla da gelebilir yurt dışından, kömür de yurt dışından geliyor. Bizim kaynaklarımızda bizim istediğimiz kömür mevcut değil. Cevherimiz üretim süreci içerisinde toz halinde geliyor, işlemden geçerken simter tesisleriyle birlikte simter üretiyoruz, kömürü de kok tesislerinde kok haline getiriyoruz ve oradan yüksek fırınlara geliyoruz, yüksek fırınlarda sıcak maden yani sıcak demir dediğimiz bir malzemeyi üretiyoruz. O sıcak maden çelikhaneye geçiyor işlemler gerçekleşiyor. Kalitesini şekillendirdiğimiz bir alandan geçtikten sonra Ereğli ile aramızda fark yaratan bir noktaya geliyoruz. Biz hem slab döküyoruz yani yassı ürün dediğimiz saç dediğimiz ürünler için, hem de kütük döküyoruz yani kütükten kangal elde ediyoruz, slabdan da saç elde ediyoruz. Kütük esasında kare kesitte oluyor. 10 kareden 18 kareye kadar gelişen bir yolculukta devam ediyor ve her biri 1,5 ton. Bu kütüğü ister kütük olarak satıyoruz ya da bir miktarını kendimiz haddeliyoruz. Kangal hastanesinde çubuk üretiyoruz. Hayatımızda gördüğümüz cıvatalar, teller, çiviler, yatakların içindeki yaylar, kaynakçılıkta kullandığımız elektrotlar, arabaların lastikleri içerisindeki çelik teller, hep bu kangal, yani uzun üründen elde ediliyor. Yassı ürünlere geldiğimizde; biz sıcakta yolculuk yapıyoruz 225 mm sabit bir kalınlık, 7250 mm arasında bir genişlik, 5 ile 12 m arasında bir uzunlukla üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Bunu biz slab olarak çıkarıyoruz ya da sıcak haddeliyoruz. Gemi sanayinde, genel konveksiyon da, boru profilinde, iş makinelerinde, kara-demir yolları araçlarında ve basınçlı kaplar gibi uzayan bir liste de devam ediyoruz”

“İSDEMİR’İN 2002 YILINDA ERDEMİR İLE BİRLEŞMESİYLE YATIRIM SÜRECİ BAŞLADI”

İSDEMİR 2002 yılında ERDEMİR ile birleşmesiyle birlikte bir yatırım süreci başladı. O dönemde İSDEMİR’in iktisadi olarak işletmesini sürdürmesi çok da mümkün görünmüyordu. Daha sonra 3 planlı bir yatırım süreci yaşandı. En son yatırımızı 4’üncü yüksek fırın ve kok bataryalarıyla 2012’de tamamladığımız bir süreç yaşadık. Bu süreç cumhuriyet tarihimizin en büyük özel sektörüdür ki o dönemde yapıldığında 2002’den 2012’ye kadar 3 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Kapasite 2,2 milyon tondan 5,3 milyon tona çıktı. Kapasiteyle birlikte daha önce üretemediğimiz ve Türkiye’nin açığı olan yassı çelik üretimini gerçekleştirdiğimiz 3,5 milyon ton kapasiteyle birlikte ve şu anda günümüz için demir-çelik sektörü içerisinde modern sayılabilecek bir fabrikanın temellerini atmış olduk. Bu yatırımlar hiçbir zaman durmuyor, hep devam ediyor çünkü bu sektörde durursanız düşüyorsunuz. Bu yatırım sadece parayla olan bir yatırım değil, çok ciddi bir mühendislik, çok ciddi bir planlama ve çok ciddi bir özveriyle gerçekleşen bir yatırım.”

“İSDEMİR’E ARTIK 200 BİN TONLUK GEMİLER GELEBİLİYOR”

“Bu yatırımlar sonucunda eskiden 140 bin tonluk gemiler gelen İSDEMİR’e artık 200 bin tonluk gemiler gelebiliyor çünkü tarama yapıldı limanda, rıhtımlar uzatıldı. Kok fabrikalarında ihtiyacınız olan koku üretmek için 2,8 milyon tonluk bir kapasiteyi ulaştırdınız, sinterde yeni bir fabrika daha yaptınız 6 milyon ton kapasiteye ulaştırdınız. Yüksek fırınlar eklediniz 5,6 milyon ton ham çelik elde ettiniz, çelikhanede 2,2 milyon tondan 5,3 milyon tona çıktınız. Sürekli dökümlerde artık hayatınıza yeni bir ürün girmişti yassı ürün üretecektiniz saç yapacaktınız bunun için slab dökmeniz gerekiyordu. Bunun için 5 milyon tonluk bir slab kapasitesi elinizdeki kütük dökümü iyileştirdiniz 2,5 milyon tonluk bir kütük dökümü tesisi elde ettiniz, 3,5 milyon tonluk bir sıcak haddane, 600 bin tonluk da bir kangal tesisine ulaştınız. Bunları yaptığınızda neler değişti; 2004’lü yıllardan itibaren bugüne geldiğimiz zaman aynı ürünü üretebilmek için 2004 yılında 100 birim enerji harcarken bugün artık 80 birim enerji harcamaya başladınız, çok ciddi bir enerji tasarrufu gerçekleştirdi. 2000’li yıllarda 11 binler, 8-9 binlere ulaşan rivayet olur ki bunu kesin olarak söyleyemem 17 binlere çıktığı olmuş bu tesislerin çalışan sayısı 2,2 milyon ton kapasitedeyken, bugün çalışan sayısını belirli bir noktada tutarken üretim kapasitesini çok daha yüksekleştirmişsiniz yüzde 118’lik bir verim artışına ulaşmışınız. 200 yılında bir çalışan 196 ton ham çelik üretebilirken bugün 835 tonlara gelmişiniz yatırımlarla birlikte. Dünyada inanılmaz bir çelik kapasitesi var ve her geçen gün artıyor, bunun çok büyük bir kısmını da Çin kullanıyor. Dünya 2011 yılında kapasitesinin yüzde 80’nini kullanabilirken yıllar içerisinde sürekli düşerek 2014 yılında yüzde 75’ini kullanmaya başlamış. Diğer bir değişle var olan kapasitesini artık kullanamaz hale geliyor ya da yeni tesislerin devreye girmesiyle birlikte kapasiteler artıyor ama ihtiyaç o kadar yok. ERDEMİR grup, bu dönem içerisinde kapasitesini sürekli arttırarak devam etmiş, bunlarda profesyonel iş hayatının gereklerine uygun olarak gerçekleşiyor” dedi.

Brifing sonunda İSDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ereğli heyeti daha sonra Antakya’ya geçerek burada serbest program şeklinde kenti dolaşma fırsatı buldu. Geceyi İskenderun’da geçiren heyet, Pazar günü Adana’yı gezdikten sonra gece saatlerinde Ereğli’ye döndü.