Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında geçici istihdam ile işe yerleştirilmesi planlanan 500’ü temizlik, 234’ü güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 734 işçinin alımıyla ilgili kura çekimleri evvelki gün itibariyle gerçekleşirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TYP programına alım usulleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yavuzyılmaz, TYP kapsamında işe alımlardaki seçim yöntemlerini bir kez daha eleştirerek, “İşçiler noter kurası ile alınıyor görünse de yedek listelerin belirlenme yöntemleriyle torpillilerin işe alınmasının önü açılmaya devam etmektedir” dedi.

‘TYP Genelgesi değiştirilerek torpile zemin sağlanmıştır’

CHP’li Milletvekili, Toplum Yararına Çalışma Programlarını düzenleyen 2013 tarihli Genelgenin, 14/11/2014 tarih ve 40006 sayılı Genel Müdür onayı ile değiştirildiğin altını çizerek, “Asıl listeler kura ile belirlense de yedek listelerin belirlenmesinde noter kurasının önü kapatılmıştır. Kuradan çıkan işçi adayları çeşitli sebeplerle asıl listeden çıkartılırken yedek listelerin belirlenmesi için mülakata dayalı liste yöntemi ortaya çıkartılmaktadır. İşin şaibeli kısmı da tam olarak buradadır. TYP alımlarında yedek listeler üzerinden torpile zemin sağlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘Kul hakkına girmekten vazgeçin!’

Geçtiğimiz yıl il genelindeki belediyelere ayrılan kontenjan adaletsizliğine de değinen Yavuzyılmaz, önceki program kapsamında belediyelerde çalışması için işe alınan 300 işçi kontenjanından hiç birisinin CHP ve İYİ Partili belediyelere verilmediğini belirtirken “Bu da bir nevi hırsızlık, bir nevi yolsuzluktur!” diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Zonguldak'ta çeşitli kurumlarda çalıştırılmak üzere işe alınacak işçilerin seçim yönteminde asil adayların belirlenmesinde “kura yöntemi” seçilmesine rağmen, yedek listelerin belirlenmesinde “liste yöntemi” kullanılmaktadır.

Asil adayların kura öncesinde yaptığı iş başvuruları esnasında gelir testi yapılmamaktadır. Bu nedenle asil kurasından adı çıktığı halde işe başlaması için gerekli şartları sağlayamayanların yerine  - büyük ölçüde torpille hazırlanmış yedek listenin işe alınmasının önü açılmaktadır.

Aslında bu sorunun başlangıcı TYP programındaki iş alım usullerini belirleyen genelge ve yönetmeliklerdeki art niyetli değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Toplum Yararına Çalışma Programlarını düzenleyen 2013 tarihli Genelge, 14/11/2014 tarih ve 40006 sayılı Genel Müdür onayı ile değiştirilmiş, yedek listelerin belirlenmesi için kura usulünün seçilmesinin önü kapatılmıştır. Bu nedenle de yedek listelerin belirlenmesi için mülakata dayalı liste yöntemi ön plana çıkartılmakta, böylelikle de torpile zemin sağlanmaktadır.

TYP alımlarında şaibeler ortadayken diğer yandan alınacak işçilerin il genelindeki belediyelere dağıtılmasında da adaletsizler ortaya çıkmaktadır. Önceki programlar kapsamında belediyelere dağıtımı yapılan 300 işçi kontenjanının hiç birinin CHP ve İYİ Partili belediyelere verilmediği tespit edilmiştir.

Bütün bu haksızlıklar ve usulsüzlükler TYP programının hükümetin yaptığı ayrımcılığın ve haksızlıkların en güzel ispatıdır.

Bugün buradan kul hakkına girmeye hazırlananları bir kez daha uyarıyorum. Vatandaşın, garibanın ahını almaktan artık vazgeçin!” (Haber merkezi)