Pazar günü yani 11 Ekim günü "Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü"
Gazete Dağıtıcısı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak işini yapar.
Yaparken de şunlara dikkat eder:
Gazete dağıtım şirketince belirlenen yere bırakılan gazeteleri almak, Gazetelerin eklerini, dergileri, reklâm ve ilan amaçlı broşürleri gazetelerin arasına koymak, Gazete bürosunca iletilen abone dağıtım listesini ve notları incelemek, Abonelerin adres dağılımına göre dağıtım işini, yayan, bisikletle, motosikletle ya da başka bir motorlu araçla yapmak, Gazete abonelerinin adreslerinde gazeteleri posta kutusu, balkon gibi en uygun yerlere bırakmak, Gazete abonelerinin belirlediği tarihlerde adreslerine giderek aylık tahsilâtları yapmak, Gazetelerin günlük ya da kupon karşılığı verdiği kitap, ansiklopedi gibi yayınların dağıtımını yapmak, Gazete abonelerinin gazete ile ilgili dilek ve şikâyetlerini büroya iletmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Öyle pek de kolay bir iş değildir bu iş; yazı var, kışı var; yağmuru karı var, sıcağı var...
Zonguldak'ta onlarca gazete dağıtıcısından biri olan Havva Baki bakın bu konuda neler anlatıyor:
"Yaptığımız iş kolay görünse de aslında tam tersi zor bir iş, yazın sıcağın altında kışın yağmur çamur fırtına ile mücadele vererek dağıtım yapmak zorunda kalıyoruz. Haftanın belirli günleri ve part time çalışıyoruz, bu nedenle aldığımız ücret de buna göre. Yetiyor mu? Tam gün bir ay çalışanların ki bile yetmezken, bizim ki tabii yetmez. "Neden bu işi yapıyorsunuz" derseniz, çaresizlik bu işi yapmamıza neden oluyor deriz... Aslında biz dağıtıcılar olmazsa gazetelerin hiç bir anlamı kalmaz. Bizim aldığımız para helal paradır. Aldığım paranın bir kısmını yol parası veriyorum geri kalanı ile 2 çocuğumun ve evimin rızkını kazanmaya çalışıyorum. Aslında ulaşım konusunda belediyeler bizlere yardımcı olmalı, halk otobüslerinden ücretsiz yararlanabilmeliyiz. Sözlerimi şu cümle ile sonlandırmak istiyorum; yetkililer şöyle bir empati kursunlar bizim yerimize kendilerini koysunlar yağmur çamur kar fırtına ve güneşin en kavurucu sıcağında günde en az 10kilometre yürüsünler, baksınlar bakalım bu iş kolay mı?"
Evet;
Gün Gazete Dağıtıcılarının...
Dağıtıcılık da öyle kolay bir meslek değil.
Gerçi insanı sportif bir aktivite içine sokuyor ama,
Yaşam gerçekleri her türlü aktivitenin de üstüne çıkıyor...