Zonguldak’ta, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kutlandı.
Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kutlaması Zonguldak Valiliği önünde gerçekleştirildi.
Törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, SGK İl Müdürü Kamuran Öner, AFAD Müdürü Ahmet Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur, daire müdürleri, şube müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Veli Köktürk, “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılması amacıyla dünya çapında kutlanmaktadır. En genel anlamıyla çocuk işçiliği, bir ülkedeki kanunlar tarafından belirlenen yaş sınırının altındaki çocukların çalıştırılması anlamına gelmektedir. Çocuk hakları sözleşmesine göre çocukların eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi çok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklardan mahrum kalırlar ve bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur. Ülkemizde meydana gelen toplumsal değişme, kentleşme, sanayileşme, iç göç hızının artması, aile kurumunun parçalanmasına paralel olarak çocukların çalıştırılması hızla artan bir sosyal sorundur. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gelişmekte olan ülkelerde 5-17 yaşları arasında dünya genelinde yaklaşık 218 milyon çocuğun çalıştırılmakta olduğunu tahmin etmektedir. Bu rakamlar ülkemiz ve dünya açısından kaygı vericidir. Çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara yalnızca kamu kurumları değil ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmalıdır. Çocuklarımızın yarınlara güvenle bakabilmesi onlara sağlayacağımız imkanlarla doğrudan ilişkilidir. Çocuklarımıza hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamları yapmayı diliyor ve çocuk işçiliğinin son bulmasını temenni ediyoruz. Bu günü kutlamanın amacı, çocukların çalıştırılmasına ilişkin mücadelelere dikkat çekmektir. Çocuk işçiliği sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlalidir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı yetiştirilmeleri en büyük temennimizdir” dedi.
Ardından konuşma yapan Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, “Bilindiği gibi çocuklarımızın çalışma zorunluluğunun ortadan kaldırarak onların asıl olması gereken yer olan okullarımıza göndermemiz gerekmektedir. Ülkemizde bu anlamda gelinen nokta sevindiricidir. Aileyi ve çocukları korumaya yönelik yapılan çalışmalar ve eğitime verilen önem sebebiyle çalışan çocuk sayısının yüzde 55 oranında azalması ciddi bir kazanımdır. Çocuk işçi her zaman ucuz işçiliktir. Çocuk işçiler genelde kayıt dışı çalıştırılıp haklarını aramayı belirlememektedirler. Çalışma hayatı çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilemekte ve eğitimlerini de engellenmektedir. Ancak, çocukların çalışma hayatında kötü koşullarda çalıştırılmaları da önlenemez değildir. Kanuna göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimini tamamlamış olanlardan bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenler okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler. Yine kanunun 72. ve 73. maddesine göre maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yeraltında ya da su altında çalışılacak işlerde ve sanayiye ait işlerde 18 yaşını doldurmamış kişilerin çalıştırılması yasaktır. Kanunun 85. maddesine göre 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Kanun çocukları çalışma süreleri yönünden de koruma altına almıştır. Çocukların ve genç işçilerin korunması, mesleki eğitimlerine önem verilmesi gelecekte sağlıklı ve donanımlı, üretken, vasıflı bireylerin çalışma hayatında yer almalarını sağlayacaktır. Bu durumda verimlilik artacak, iş kazaları da azalacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı ile çocuk işçiliği ve eğitim arasındaki ilişkinin araştırılması ve analiz sonuçlarına dayanarak çalışan çocuklara yönelik eğitim ve rehberlik modeli oluşturulmasına yönelik bir proje başlatılmıştır. Kurumumuz ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında yapılan protokol gereği özel eğitim alan iş ve meslek danışmanlarımızca öğrencilerimize iş hayatı ve meslek seçimine yönelik danışmanlık hizmetleri verilmektedir” diye konuştu.
Daha sonra Zonguldak Barosu Avukatlarından Avukat Sübeyda Kadaüzüm ise, “Çocuk İşçiliğinin Hukuksal Boyutu” konusu hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Kozlu Belediyesi KOFDER Halk Oyunları ekibi tarafından halk oyunları gösterisi sergilendi.(İHA)