Yaşanabilir Zonguldak Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle İnönü Parkı’nda toplanarak yaptığı basın açıklamasında Çatalağzı’na yapılması düşünülen ZETES 4’ü istemediklerini yinelediler.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu adına konuşan Kadir Orhon, yaşam haklarını sonuna kadar savunacaklarını ifade ederek “Yaşam Hakkını savunmada tüm Zonguldak halkının da desteğini bekliyoruz. Halka rağmen bir şey yapılamaz, yapılmamalı. Halka karşı duran yönetim anlayışını kınıyoruz” şeklinde konuştu.

“SANKİ TEK İSTİHDAM KAYNAĞI TERMİKLERMİŞ GİBİ KOLAYCILIĞA KAÇILMAKTADIR”

“Gelişmiş ülkelerin terk ettikleri kirli ve dışa bağımlı yatırımlarının ülkemizi çöplük olarak kullanmalarına karşı olduğumuzu; Geleceğimizi,  geleceğin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla, doğa ve çevre bilinciyle yaşatmamız gerektiğini, Geçici günlük menfaatler uğruna ülkemizin ve hatta Dünyamızın havasını, suyunu, toprağını, kirlettirmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.  Bu anlamlı günümüzde,  31 Mayıs’ ta Taksim Gezi Parkında yaşanan doğa ve ağaç sevgisine karşı uygulanan haksız ve orantısız şiddeti kınıyoruz. Oysa orada İstanbullular, nefes alabilecekleri bir yeşil alanı ve yaşam haklarını barışçıl ve demokratik bir şekilde savunmaktaydılar. Geleceğimizi kirletmek istemiyoruz. Atalarımızdan aldığımız emaneti temiz bir şekilde çocuklarımıza torunlarımıza bırakmak istiyoruz. Zonguldak ve çevresinde 78 km’ lik sahil şeridinde, Kandilli’den Amasra’ya kadar,  yapılmak istenen toplam 12 yeni termik santral yöre insanının yaşam hakkını, sağlık hakkını elinden alacaktır. Mevcut santraller bir yandan zehirli gazlarıyla insanları hasta etmekte, öldürmekte, tüm canlılara zarar vermekte, bir yandan da kül atıklarıyla denizimizi kirletmektedir. Toprağımızın ve suyumuzun ateşi yükselmektedir. Yöre insanı yeni santrallerin yapılmaması için direnmekte, ÇED toplantıları iptal edilmekte, ancak karar vericiler her gün yeni bir santral projesiyle karşımıza çıkmaktalar. Öyle ki, Çatalağzı’na 4’üncü, 5’inci hatta 6’ıncı santral, Filyos’ta  Sazköy  gibi bir dünya cennetine bile termik için özel sektöre her türlü kolaylığı sağlayarak, rant çevrelerinin iştahlarını kabartmaktalar. Yıllardır işsiz bıraktıkları yöre halkına iş, aş söylemiyle çaresiz bırakmakta, sanki tek istihdam kaynağı termiklermiş gibi kolaycılığa kaçılmaktadır. Bizler, Yaşanabilir Zonguldak Platformunda yer alan kurum ve kuruluşlar olarak; Ülkemize, kentimize, havamıza, suyumuza, toprağımıza ve doğamıza, özgürlüğümüze, haklarımıza, demokrasiye sahip çıkacağımızı bildiririz. Yaşam hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki Yaşam hakkının ihlal edildiği ve bu hakkın zarar gördüğü yerde hiç bir haktan söz edilemez. Yaşam Hakkını savunmada tüm Zonguldak halkının da desteğini bekliyoruz. Halka rağmen bir şey yapılamaz, yapılmamalı. Halka karşı duran yönetim anlayışını kınıyoruz.  Zonguldak Yaşanabilir Kalsın. Dünya Yaşanabilir Kalsın.”

(Öznur GÜNEŞ)