23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Zonguldak Valiliği önünde protokolün katılımıyla kutlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, yaptığı konuşmada Ulu Önder Atatürk’ün çocuklara hitaben söylediği sözlere yer vererek “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldız, bir parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz” dedi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu.

Vali Erol Ayyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Baro Başkanı Kerem Ertem, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, MHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, BKM Müdürü Abdullah Bakır, daire başkanları, şube müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Özbek, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepinize kutlu olsun” dedi. Valilik önünde yapılan törende; Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından okullar arasında yapılan yarışmalarda derece alan öğrencilere hediyeleri verildi. Ardından çocukların okuduğu şiirler, müzik dinletileri ve halk oyunlarıyla program devam etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı kutlama programına hepiniz hoş geldiniz. 23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının var olduğu tüm dünyaya egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurt dışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birlik ve beraberliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir. Büyük Önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, milli bayramımız olan 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklarımıza ve gençlerimize güvenini ifade eden Atatürk, onlara bir de bayram armağan etmiştir. Bugünlerde bizlere düşen görev; hem atamızın emanetlerinin yılmaz bekçileri olduğumuz göstermek, hem de atamızın aziz hatırasının en yoğun ve güzel biçimde yad etmek olmalıdır. Atatürk’ün sizlere olan şu hitabını hiç unutmayın.”Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldız, bir parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

CHP’DEN ALTERNATİF KUTLAMA-KÖKTÜRK KONUŞMA YAPTI

Zonguldak’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Okulların halk oyunları gösteriler eşliğinde müzik dinletisi yapıldı. Farklı okullardan farklı türde oynanan halk oyunları izleyenler alkışlarla tempo tuttu. Etkinliklerin sona ermesinin ardından partiler, sendika ve sivil toplum dernekleri Atatürk anıtına çelenk bıraktı.

 CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve İl Başkanlığı, İşçi Partililer ve İl Başkanlığı, Atatürk Düşünce Derneği yönetimi ve Eğitim-İş Sendikası Zonguldak temsilciliği, Zonguldak Valiliği önünde Atatürk anıtına çelenk konuldu. Ardından sonra saygı duruşu ve İstiklal marşı okundu.

Daha sonra konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk şunları söyledi: ‘"Büyük bir coşku ile kutlamamız gereken bayramların, ulusal günlerimizin içi boşaltılıyor. Büyük önderimizin önündeki törenler, maalesef sembolik temsil düzeyine indirgeniyor ve maalesef statlarda coşkuyla, büyük kalabalıklarla kutlamamız gereken bayramlar, birkaç bürokratın, birkaç öğrencinin temsili katılımı ile sönük kutlanıyor. Ulusal geçmişimizin unutturulduğu, adeta tarihimizin ve hafızamızın silindiği bir süreçle özdeşleştiriliyor. Öğrencilerimizin, büyük önderimizin tişörtleriyle, kaş kollarıyla, rozetleriyle okullarımıza, yurttaşlarımızın da TBMM'ye girmeleri engelleniyor. Tüm ulusumuzun ortak paydası olan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, maalesef bugünkü siyasal iktidar yöneticileri tarafından bir siyasal simge haline dönüştürülüyor. Ama bizler, cumhuriyet devrimine ve büyük önderimizin gerçekleştirdiği reformlara, cumhuriyet idealine sonuna kadar sahip çıkma kararındayız."

Konuşmaların ardından çocukların okuduğu şiirler, müzik dinletileri ve halk oyunlarıyla tören sona erdi.

(Öznur GÜNEŞ – H. Demir DEMİR)