Yeşil Mahalle, Bağlık Mahallesindeki Zonguldak Belediyesi’ne asfalt tesislerinin bulunduğu alan, yapay bir göl haline döndü. Yağan karın erimesiyle birlikte birikmeye başlayan su, alanın içinde bulunan belediyeye ait malzeme deposunun çatısına kadar yükseldi. Depo içinde karla mücadele için stoklanan tuz eriyip kaybolurken kum-çakıl, boru gibi alt yapı malzemeleri de sular altında kaldı. Depoda bulunan kaynak makineleri, hızar makineleri ve belediyeye ait pek çok alet, edevat hasar gördü. Saha aynı zamanda yediemin deposu olarak kullanılıyordu. Yediemine emanet edilen park halindeki 5-6 araç da sular altında kaldı. Zonguldak Belediyesi limanda temizlik işleri için kullandığı sandalı Bağlık Caddesi’ne getirerek, suyun içindeki malzemeleri kurtarmaya çalıştı.

“TÜNEL HAFRİYATI NEDEN OLDU”

Kurtarma çalışmalarını sandalla sürdüren belediye personeli Serdar Civan, “Burası Zonguldak Belediyesine ait asfalt tesisi. Su ilk kar yağdığı zaman birikmeye başladı ve 4-5 gündür ise böyle duruyor. Buradaki tünellerin yapılması sırasında açığa çıkan hafriyatın dökülmesi yüzünden burası göl haline geldi. Daha önce de böyle olmuştu ama bu kadar yoktu. Burası Ankara Gölbaşı’ndan daha fena oldu. Malzemelerimiz gitti. Buranın vatandaşı olarak insan üzülüyor. Biz de burada yardım etmeye çalışıyoruz. Burada malzeme kaybımız olarak 300’e yakın boru kaybımız var. Kar mücadelede kullandığımız tuzlar vardı onlar kayboldu. Kum-çakıl vardı. Kaynak makineleri vardı. Hızar makinesi, bu malzemeler hepsi suyun içinde kaldı. Yani burada bir afet oldu.” dedi.

AKDEMİR: “SUYUN AKTIĞI MAĞARANIN AĞZI HAFRİYATLA TIKANDI”

Öte yandan suyun yükselmesi nedeniyle bir vatandaşın evinin de su almaya başladığı, yağışın devam etmesi halinde suların daha da yükselerek başka evlere de zarar vermesi olasılığı bulunuyor. Vatandaşlar çaresiz olarak beklerken görüşlerine başvurduğumuz Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Bağlık mevkiindeki eski asfalt tesislerimizin yerinde şantiye binamızla depomuz var. Tünel inşaatını başlaması nedeniyle ortaya çıkan hafriyatın düzensiz olarak dökülmesi sonucunda yukarıdan gelen suların deşarj olduğu mağaranın ağzı tıkandı. Bunun sonucunda sular yükselmeye başladı. İlk önce tünel inşaatını yapan şirketin şantiyesi sonra da bizim şantiye binamız ve malzeme depomuz suya gömüldü. Kaynak şantiyemizle kışın yolları tuzlamak amacıyla kullandığımız 60-70 ton tuz sular altında kaldı.”

AKDEMİR. “BİLİRKİŞİ ZARAR TESPİTİ YAPIYOR”

Sorun yaşanmaması için hemen tuz siparişi verdiklerini söyleyen Akdemir, “Biz ilgili mercilere şikayetimizi yaptık. Bilirkişi tespit edildi. Onlar zararın boyutunu tespit edecek. O zaman daha net bir şey söyleyebileceğim. Tünel inşaatı yapan firma mağaranın ağzını açmaya çalışıyor. Su gideri sağlanırsa, sorun azalacak. İhtiyati olarak çevrede bulunan iki evi boşalttık. Önümüzdeki günlerde onların durumunu değerlendireceğiz. Bilirkişinin raporuna göre ya karayolları ya da ilgili şirketten vatandaşlarımızın Zaralarının da tazmini isteyeceğiz. Yasal süreç işliyor. Kararı mahkeme verecek.” dedi.(Barış DOĞAN)