Zonguldak'ta, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında ölen 30 madenciden biri olan 27 yaşındaki Sadık Kocakaya'nın ailesinin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve taşeron firma Yapı-Tek aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, madenci ailesinin lehine karar verirken, TTK ve taşeron firmaya toplamda 215 bin 523 lira 23 kuruş tazminat ödemesi kararı verdi. 


17 Mayıs 2010'da meydana gelen, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında galeri açma çalışmalarını yürüten taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan ve yerin 540 metre altında grizu patlaması sonucu 30 maden işçisi ölmüştü. Patlama sonucu TTK ve Yapı-Tek'te çalışan 28 sanığın Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılandığı davaya, ölen işçilerin yakınları kurum ve taşeron firma aleyhine tazminat davaları açtı. 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında ölen işçi Sadık Kocakaya'nın eşi ve yakınlarının Zonguldak 3. İş Mahkemesi'nde açtığı tazminat davası sonuçlandı. Karar duruşmasına ölen madencinin yakınları katılmadı. Yapı-Tek avukatı, aynı faciada ölen başka bir madenci için 1'inci İş Mahkemesi'nce kısa süre önce verilen tazminat kararının Yargıtay'da bulunduğu ve karar aşamasında olan ceza davasının da sonuçlanmasının beklenmesini talep etti. Şirket avukatı, madenci yakınlarının olayla ilgili Yapı-Tek hakkında 100'e yakın maddi ve manevi tazminat davası açtığını göz önünde bulundurup, takdir edilecek tazminatların zenginleşmeye neden olmamasını talep etti. TTK avukatı da ceza davasının sonuçlanmasını, tazminat davası ile ilgili de Yargıtay'ın kararının beklenmesini istedi.

TOPLAMDA 215 BİN 523 LİRA TAZMİNAT
Mahkeme, davalı olan TTK ile Yapı-Tek'in, ölen madenci Sadık Kocakaya'nın eşi Dilek Kocakaya'ya 88 bin 88 lira 3 kuruş maddi, 40 bin lira da manevi, madencinin annesi Sabahat Kocakaya'ya 36 bin 435 lira 20 kuruş maddi, 15 bin lira manevi, babası Satılmış Kocakaya'ya 15 bin, kardeşleri Kezban Akkaya, Hakan Kocakaya ve Gülsüm Kocakaya'ya da 7'şer bin lira manevi olmak üzere toplam 215 bin 523 lira 23 kuruş tazminat ödemesine karar verdi. Yargıtay kararı onaması halinde toplamda 215 bin 523 lira olan tazminatı TTK ve Yapı-Tek'in yarı yarıya ödeyeceği bildirildi.

“NE YAPARLARSA YAPSINLAR ACIMIZ DİNMEZ”
Grizu faciasında ölen madenci Sadık Kocakaya'nın babası Satılmış Kocakaya, mahkemenin kararının acılarını dindirmesi için yeterli olmadığını söyledi. Kocakaya, şöyle konuştu: "Ben oğlumu 27 yaşında toprağa verdim. Bu karar uygun mu, adalete uygun mu? Sanıklar ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Acımız diner mi? Bizim acımız ancak toprağa girersek diner. Ne yaparlarsa yapsınlar acımız dinmez."  Ayrıca aralarında dönemin TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail G. ile Yapı-Tek ortaklarından Halim K. ve şantiye şefi Kadir İ.'nin de bulunduğu tutuksuz 28 sanık hakkında “Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ise karar aşamasına geldi. Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen ay görülen duruşmada mahkeme, mütalaasını hazırlaması için dosyayı savcıya verirken, kararın 22 Ocak 2014'teki duruşmada açıklanması bekleniyor. (İHA)