Devrimci Gençler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 41’inci yılında anma etkinliği yapmak isteyen Demokrasi Platformu ile Öğrenci Kolektifleri ve HDK Gurubu arasında sert tartışmalar yaşandı.

Aynı saatte Madenci Anıtı’nda toplanan Demokrasi Platformu ile Öğrenci Kolektifleri ve HDK arasında aynı anda basın açıklama ve yürüyüş yapma anlaşması sağlanamadı. Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı ve diğer sendikaların temsilcileri, öğrencilerin yanına giderek basın açıklamasını birlikte yapma teklifinde bulundu. Öğrenci Kolektifleri ve HDK Gurubu, CHP’nin pankartlarını kaldırdığı takdirde yürüyüşe katılacaklarını söylediler. CHP’li Yöneticiler ise bunu kabul etmediler. Yürüyüşe hazırlanan Demokrasi Platformu, Öğrenci Kolektifleri’nin yanlarına gelerek gurubun önüne geçmeye çalışınca ortam birden gerildi.

CHP, BASIN AÇIKLAMASINI KENDİ BAŞINA YAPTI 

Yumruk yumruğa giren CHP’liler ve Öğrenci Kolektifleri’ni sakinleştirmek oldukça zor oldu. CHP’liler ile sendikaların yöneticileri arasında da gerginlikler yaşadı. Ortam sakinleşince CHP basın açıklamasını sadece kendi başkan ve üyeleriyle gerçekleştirerek alandan ayrıldılar. Ardından Demokrasi Platformu ve Öğrenci Kolektifleri birlikte basın açıklaması yaparak Madenci Anıtı’ndan Valilik önüne kadar sloganlar atarak yürüdüler.

ATEŞ; “DÜŞÜNCELERİNİ İLK GÜNKÜ SICAKLIĞINDA BİLİNCİMİZDE YAŞATIYORUZ”

CHP Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Ateş, yaptığı basın açıklamasında “6 Mayıs 1972’de darağaçlarında bile ‘Tam bağımsız Türkiye’ diye haykıran üç fidanın devrimci düşüncelerini ilk günkü sıcaklığında yüreğimizde, bilincimizde yaşatıyoruz. Bundan sonra da yaşatacağız. Umutsuzluğa asla kapılmadılar ve bir kez olsun düşüncelerinden taviz vermediler. Onların yaktığı devrim ateşiyle yolumuzu aydınlatmaya devam edip ve bu yol uğruna gereken her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu CHP Zonguldak Gençliği olarak söz veriyoruz” dedi.

CENGİZ; “İDAM EDİLECEKLERİ SÜREÇTE DÜŞÜNCELERİNDEN ÖDÜN VERMEDİLER”

Öğrenci Kolektifleri adına konuşan Oğulcan Cengiz ise “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilecekleri süreçte düşüncelerinden ödün vermediler. Düşüncelerini savunmaya devam ettiler. Denizlerin idam sırasında son sözleri; Yaşasın Marksizm, Leninizm yüce ideolojisi, yaşasın tam bağımsız Türkiye, kahrolsun emperyalizm ve yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği oldu. Denizlerin bu son sözleri bugün tüm devrimci değerlerin mücadelesine ışık tutuyor” dedi.

(Öznur GÜNEŞ)