Karaelmas Mahallesi Alsancak Caddesi’nde ikamet eden 50 yaşındaki Halil Özdemir ve 38 yaşındaki eşi Hayriye Özdemir çiftinin evliliklerinden 7 çocuğu dünyaya geldi. Ailenin 20 yaşındaki kızı Büşra’ya doğumdan sonra Serebral Palsi tanısı konuldu. Bedensel ve zihinsel engelli olarak hayatını sürdüren Büşra’ya bakan ailenin dünyası yıkıldı. Kızları Büşra’yı Ankara başta olmak üzere çeşitli hastanelerde tedavi ettirmek için uğraşan aile, hiçbir sonuç alamadı. Yapılan incelemelerde Büşra’nın yüzde 80’in üzerinde engelli olduğu raporu verildi. Aile Büşra ile ilgilenirken, 2004 yılında Resul dünyaya geldi. En küçük evlatlarının hareketsizliğinden tedirgin olan aile hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde Resul’e de (9) Serebral Palsi tanısı konuldu. Doktorlar aileye, çocuklarının beyin felci geçirdiğini söyledi. İkinci kez yıkılan aile, çaresizce Resul’un tedavi sürecine girişti. Özel eğitim için görevlendirilen öğretmeninin ‘Televizyon kumandasını bile eline alsa çok şükür’ diye üzüldüğü dönemden bugüne gelen Resul, artık ablasının elini bile tutabiliyor. Doktorlar Resul için de yüzde 80’in üzerinde engelli raporu verdi.

ANNENİN ÇİLE DOLU AZMİ
İki engelli evladı için yıllardır uğraşan anne Hayriye Özdemir de kalp, tansiyon ve kolesterol rahatsızlığı başladı. Çocuklarını tedavi ettirebilmek için sürekli dua ettiğini söyleyen anne Özdemir, en küçük ve tek erkek evladı olan Resul’un rehabilitasyonu için bütün çabasını harcadı. Yaşadıklarını anlatan anne Hayriye Özdemir, bir taraftan da Büşra’nın tedavisi için çabaladı. Anne Özdemir, çile dolu yıllarını şöyle anlattı:  “Çocuklarım Serebral Palsi (SP) özürlüler. Büşra’nın durumunun ileri derecede olduğunu öğrendik. Şimdiye kadar bütün imkânlarımı kullandım. Ama artık imkânlarımın sonuna geldim. Sonradan doğan oğlum da özürlü oldu. Resul’ün de Büşra gibi kalmasını istemiyorum. İmkânlarım yok. Artık duyarlı insanların yardım etmesini istiyorum. Onları yedirmek, içirmek, onlara bakmak zorundayım. Kolay değil ama çocuklarım için mecbur yapıyorum. Ben çocuklarımın yanında bir saat durmazlar. Çok ilgi isteyen bir çocuk. Büşra’dan edindiğim tecrübelerle ikisiyle ilgilenmeye çalışıyorum. Tedavi için götürdüğüm doktorlar Resul’ün tedavisi olduğunu söylediler. Büşra gibi olmasını istemiyorum. Yardım istiyorum.”

“BAKIM PARASI ÇOCUKLARA ANCAK YETİYOR”
Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan iki engelli kardeş için bakım parası verilmeye başlandı. Bakım parasını iki kardeşe harcayan aile, maddi sıkıntı yaşamaya başladı. Çocuklarının tedavisi için bankalardan 100 bini aşkın kredi çeken baba Halil Özdemir, çocuklarının tedavisini yaptırmak için yıllardır çabaladı. Büşra için çabalamalarına rağmen iyileşmesinin daha ileriye gitmediğini öğrenen aile Resul’ün tedavisi için hayırseverlere seslendi. Aldığı maaşın tamamını bankalardan çektiği kredileri ödeyen baba Halil Özdemir şöyle dedi: “Ben öncelikle bir resmi kurumda çalışmaktayım. Dokuz nüfuslu bir ailenin babasıyım. İki engelli birisi 20 yaşında diğeri 9 yaşında çocuğum var. Büşra’nın tedavilerinde biraz yıpranmış durumdayım. Fakat Resul dünyaya geldikten sonra rahatsızlandı. Şimdi bunun tedavileri için önceki çocuktan tecrübeli olduğumuzdan dolayı Büşra gibi olmasın diye sürekli tedavilerini yaptırdık. Fakat bir ailenin tek maaşlı kişisiyim. Maddi sıkıntı da son imkanlarıma kadar kullanmış durumdayım. Şu anda tedavilerine maddi sıkıntılar nedeniyle devam ettirememekteyim. Ben şu anda maaşlı bir kişi olmama rağmen, yapmış olduğum masraflar 100 bin TL’yi geçmiştir. Çocuklarım bakım parası almalarına rağmen sadece kendi masraflarına ancak yetiyor..”

"KARDEŞLERİ İÇİN OKULUNU BIRAKTI”
22 yaşındaki Leyla ise kardeşlerinin durumu sebebiyle okulunu yarım bıraktı. Liseyi dışarıdan okumaya çalışan Leyla Özdemir, annesi ile kardeşlerine bakıyor. Yaşadıklarını anlatırken duygulanan Leyla Özdemir, “Ben 22 yaşındayım. Dokuz nüfusluyuz, yedi kardeşiz. Ben okuyordum, okulu bırakmak zorunda kaldım. Anneme yardımcı olmak zorunda kaldım. Onların yemeği, temizliği ilgileniyorum. Kardeşlerim eğer tedavi ettirilirse, tabii ki okuluma dönmek isterim. Okumak isterim. Gerçekten yoksuluz, eğer olsa okuluma devam etmek isterim” diye konuştu. (İHA)