Alaplı ilçesine bağlı Canbazlı Köyünde ikamet eden Taner Türkoğlu ve Savaş Türkoğlu kardeşler patpat denilen tarım aracından Ulu önder Atatürk´ün kullandığı otomobillerden esinlenerek Devrim adlı bir otomobil yaptı.
3.80 metre uzunluğunda, 1,5 metre eninde ve 700 kilo ağırlığında Atatürk’ün kullandığı otomobillere benzetmeye çalıştıkları otomobile Devrim adını koydukları belirten 20 yaşındaki Taner Türkoğlu, otomobili tamamlayarak satışa çıkarmayı düşündüklerini söyledi.
Otomobilin kendilerine maliyetinin 17 bin TL olduğunu belirten Türkoğlu, “Bir akşam internette gezerken canım sıkıldı. Bir bakayım dedim tarihi eser, olay ve arabalara, kendim hız tutkunu olduğum için en çok motora, baktım aklıma geldi, beğendim, bir görsel çıkartayım dedim. Demircilikle uğraştığım için aklıma o geldi. Millet ahşaptan ve benzeri şeyler yapıyor. Bende demirden yapayım dedim. Çıkarsınlar demirden adam yaparım, o derece kendime güveniyorum. Tarım aracı denen patpatın motoru var. Tek silindirli, Birçok arabada iki fren varken bu arabada 4 fren var. Birçok marka arabaların farlarını kullandım. Panjurlarını taktım, demirciye giderek saç büktürdüm. Tornacıya giderek arabanın birçok şeyini tamamladım. Bu arabayı iki ayda bu hale kadar getirdim birkaç ay sonra tam olarak arabayı tamamlayacağım. Arabayı kendi imkanlarımızla yaptık. Bu otomobilin maliyeti ise zaten patpat denen tarım aracının maliyeti 12 bin TL diğer eklenen masraflarla beraber bize maliyeti 17 bin TL olacak, yakında askere gideceğim için otomobili satışa çıkaracağım. Benim gönlümden 20 bin TL geçiyor, ben bu konuda özellikle Ali Ağaoğlu’na mesaj göndermek istiyorum. Ali Ağaoğlu böyle otomobillere çok meraklı olduğu için o yüzden bu otomobili özellikle onun almasını istiyorum. Bu otomobilin değeri onun elindeki otomobiller kadar değil ama, bizim bir emeğimiz var. Bu otomobilin biraz daha işi var. Camlarını takacağız, boyasını yapacağız, çelik jant takacağız, içine ışıklandırma yapacağız, deri döşemeyle kaplayacağız. Bu otomobile Devrim adını koyduk. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı otomobillerden esinlenerek yaptık. Atamızın kullandığı otomobillere tam olarak benzemese de ona benzetmeye çalıştık. Ben otomobili satışa çıkarmayı düşünüyorum. Yakında askere gideceğim paraya ihtiyacım var. Otomobile 20 bin TL fiyat biçtim. Talep olursa fiyatı yükselteceğim. Ama açıkçası bu otomobili özellikle İşadamı Ali Ağaoğlu’na satmayı düşünüyorum” dedi.
Otomobilini Atatürk resimlerinin yanı sıra çeşitli aksesuarlarla süslemeyi düşündüklerini belirten Türkoğlu, “Otomobilime Atatürk resimleri yapıştırmayı ve kaplamayı düşünüyorum. Onun görselleri ile şekillendirmeyi düşünüyorum. Otomobilin önüne bayrak dikeceğim. Otomobilin arkasına paspas atacağım, yazacağım ‘Ya Evrim, Ya Devrim’ diye üstüne ambulans gibi tepe lambası takacağım. Daha aksesuarlarını tamamlamadım, otomobilin işi daha bitmedi, kendim aynı zamanda reklamcılık yapıyorum reklam için ne gerekiyorsa yapacağım” diye konuştu.
Taner Türkoğlu’nun ağabeyi Savaş Türkoğlu, da kardeşi ile el ele vererek otomobili yaptıklarını belirterek “Bizim aklımıza böyle bir şey geldi. İnternet üzerinden tarihi eserler, eşyalar ve otomobillere merakımız var. Kardeşim ile böyle bir düşünce aklımıza geldi. Elimizde patpat diye tabir edilen tarım aracı vardı. Biz bu tarım aracını değerlendirmek istedik. Bunda şu anda patpatın sadece motoru var. Anadol otomobilin ön takım sistemi var. Otomobilin şasesini kendimiz yaptık. Direksiyonu Anadol direksiyonu, kapı kilitlerini Tofaş marka aracın kilidi gibi yaptık. Kaportacıya sorduk yapabilir misin? diye yapamam dedi ama bunu bile kendimiz yaptık. Panjurlarını yaptık. Sacını bile kendi ellerimizle büktük. Kardeşimle birlikte çalıştık. Biz daima ileriye dönük bakıyoruz. Kardeşimizle el ele verdik bir şeyler yapmaya çalıştık. Bu otomobili kendi imkanlarımızla yaptık. Elimizdeki hurda olan bir anadol otomobili vardı bunun parçalarını da kullandık” dedi.
Taner Türkoğlu ve Savaş Türkoğlu kardeşler patpat denilen tarım aracını daha önce jip ve benzeri şekilde de yaptıklarını son olarak Devrim otomobili olarak tasarladıklarını ve otomobile yoğun ilginin olduğunu belirttiler.
Öte yandan Taner Türkoğlu ve Savaş Türkoğlu kardeşler Alaplı İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinden mezun olduklarını hala hazırda işsiz oldukları kendilerine imkan verilmesi halinde daha büyük projelere imza atacaklarını belirttiler.(İHA)