Hanay “Sorunları çözmek için birbirimizi takipçisi olalım”

Toplantıda bulunan Türkiye Maden Şehitleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay yapılan toplantıda taleplerini hazırladığı önerge ile Müsteşar Yardımcısı Karaman’a sunarak en önemli taleplerinin maden şehitlerinin çocuklarına eğitim ve burs verilerek onları iş sahibi olması yönünde ifade edere “Sizlerin ulaşamadığı yerlere biz ulaşıyoruz. Onlarda sosyal medya aracılığıyla bizlere ulaşıyorlar. Bizlerin acısını kimsenin yaşamasını istemiyoruz. Mühim olan büyüklerin çocuklarımızı unutmamasıdır. Sorunları çözmek için birbirimizi takipçisi olalım.”dedi.

Gökgöz “Sorunlarımızı konuşmak için buradayız”

Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Ayhan Gökgöz, Karaman’a davetlerinin üzerine Ankara’ya şehit madencilerin aileleriyle geldiklerini ifade ederek “Burada 1983’te, 87’de, 92’de 2013 ve 2014 ‘te şehit olan madencilerimizin aileleri var. Aileleri de sizinle tek tek konuşacaktır. Biz sivil şehitlerin görmüş faydalanmış olduğu haklardan maden şehidi ailelerinin de yaralanmasını işitiyoruz. Biz geçtiğimiz günlerde Plan Bütçe Komisyonuna katılmak için Ankara’ya geldik.  Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber ile görüştük. Bize ‘kul hakkından kurtulma için bu kurulu kurduklarını ve gereğini yapacaklarını’ söyledi. Burada ölüm aylığı 500 TL alan aileleri var. 500 Tl’ye nasıl geçinsinler. Ölüm aylıklarının düzeltilmesini istiyoruz. Şehit madenci çocuklarına öncelikli iş hakkı verilsin.” dedi.

Yiğit, madenci çocuklarının iş haklarını geri istedi

Toplantıda bulunan Armutçuk Amelebirliği Temsilcisi Çetin Yiğit 1983’te Armutçuk Müessesi’nde meydana gelen grizu faciasının sonrasında toplanan bağışları gündeme getirerek, 2000 yılında kaldırılan maden şehidi çocuklarının iş haklarının tekrara geri verilmesini istedi.

Karaman “Siyasetçilerimiz bu konuda çok duyarlı”

Müsteşar Yardımcısı Mustafa Karaman siyasetçilerin maden, madenci ve maden şehitleri aileleri için duyarlı olduklarını belirterek “Önergenizi aldım. Taleplerinizi inceledim. Siyasetçilerimiz bu konuda çok duyarlı.  Bakanlığımız komisyon başkanıyla konuşur, bu konuda bakanlık olarak elimizden gelen gayret ve çabayı gösteririz. Sizlerde bu çıkacak yeni yasa süresince ekip halinde gerekli yerlerde bulunun. İnsanlarla yüzyüze olduktan sonra daha iyi konuşulur, daha iyi sonuçlar alırsınız.”dedi.

Madenci Aileleri “Bıçak kemiğe dayandı artık”

Madenci aileleri “Biz bir kapıya çalmaya gittiğimizde sıkıla sıkıla gidiyoruz. Biz sorunlarımızı kapı kapı dolaşıp anlatıp çözüm istiyoruz. Hepimizin çocuğu var. Hepsi daha küçük 500 TL ölüm aylığıyla ne yapalım, nasıl geçinelim. Sorunlarımıza duyarlı olunmasını istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı artık.”

Beber, ölüm aylıklarının asgari ücretin 3 katına çıkarılacağını söyledi

Madenci Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Zonguldak Şubesi yönetim kurulu Köksal Toptan ve Manisa Milletvekili aynı zaman Plan Bütçe Komisyonu Recai Berber’i makamında ziyaret ederek yeni çıkacak maden yasasıyla ilgili taleplerini ve yeni yasayla ilgili çözülmesi gereken sorunları ve bu sorunların ölüm aylığı ve şehit madenci çocuklarına iş hakları verilmesi yönündeki isteklerini Başkan Ayhan Gökgöz tarafından iletildi.

Manisa Milletvekili aynı zaman Plan Bütçe Komisyonu Recai Berberimadenci ailelerine yeni yasa ile ölüm aylığının asgari ücretin 3 katına çıkarılması yönünde bilgi vererek, madenci çocuklarının haklarının geri verilmesi konusunda gereğinin yapılacağını belirtti.Berber, TTK’ya işçi alımlarında taşeron şirketlerinde çalışan tecrübeli madencilerin KPSS şartı aranmadan alınması için TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile göreceğini söyledi. (Aykut KARA)