Zonguldak’ın Kırat mevkiinde kaçak ocakta meydana gelen iş kazasında 3 işçi karbondioksit zehirlenmesi sonucunda hayatını kaybederken, TTK Karadon Müessesesi Gelik İşletme Müdürlüğü’nde 1 işçi devrilen vagonun altında kalarak can verdi. Aynı kazada 1 işçi de yaralandı.

Ölümlü kazaların ilki Rat Mahallesi Güntepe mevkiindeki kaçak ocakta meydana geldi. On beş gün önce Türkiye Taşkömürü Kurumu ekiplerince mühürlenen kaçak ocakta gizlice çalışan işçiler Yaşar Özerdoğan (53), İsmail Altun (24) ve Mustafa Özalpuğan (54) karbondioksit gazından zehirlendi. Olaydan çok geç haberdar olundu.  Olay mahalline önce AFAD, gece 03.00 sularındaysa TTK Üzülmez Müessesesi tahlisiye ekipleri sevk edildi. Tahlisiye ekipleri, sabah 06.00’da, 3 işçinin cansız bedenini çıkartarak, otopsi yapılmak üzere Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

TALİMAT CEZAEVİNDEN Mİ GELDİ?

Öte yandan üç kişinin ölümüne neden olan ocağın halen cezaevinde bulunan İsmail K.'adlı bir şahsa ait olduğu iddia edildi. İddiaya  göre, İsmail K., ruhsatsız kömür çıkarma faaliyetinde bulunmak suretiyle kamu malına zarar verdiği için tutuklu olduğu cezaevinden, oğlu aracılığıyla, ocağın açılması talimatını verdi. Talimatın üzerine daha önce ocakta çalışmakta olan işçiler, gündeliği 60 liradan işe çağrıldı. Köylerden toplanan işçiler eski alacaklarının ödenmesi vaadiyle ikna edilerek çalışmaya başladı. Kaza çalışmanın ilk günüde meydana geldi. Her türlü iş güvenliği önleminden yoksun olan ve bir kör kuyu durumunda olan kaçak ocakta, yüksek düzeyde olan karbondioksit üç işçinin ölümüne neden oldu.

CENAZELER AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ

Kaçak maden ocağında karbondioksit gazından zehirlenen Yaşar Özerdoğan, İsmail Altun ve Mustafa Özalpuğan’ın cenazeleri hastanede yapılan otopsinin ardından, akşam saatlerinde, ailelerine teslim edildi. Son derece üzgün olduğu gözlenen yakınları cenazeleri Zonguldak Belediyesi’ne ait araçla Bartın'ın Amasra ilçesindeki köylerine götürdü. Cenazeler bugün toprağa verilecek.

BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Olayla ilgili soruşturmayı sürdüren polis ekiplerinin Nizam Genç adlı bir kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Genç aynı ocakta Vinççi olarak çalışıyordu. Polis Genç’in ifadesinden yola çıkarak olayın nasıl meydana geldiğini aydınlatmaya çalışacak.

VAGONLARIN ALTINDA KALDI

İkinci kaza ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi maden ocağında meydana geldi. Yaklaşık 14 yıllık işçi olan Azmi Kara (36) kömür taşıyan vagonları çeken lokomotifin üzerine devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi. - 260 kodunda meydana gelen kazada Hakkı Gebeş adlı işçi de yaralandı. Azmi Kara TTK’ya ait ambulans ile Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. Hakkı Gebeş ise Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde tedavi altına alındı. Gebeş’in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Her iki kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.

KÖYÜNDE DEFNEDİLDİ

Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken yolda hayatını kaybeden 13 yıllık maden işçisi, 40 yaşındaki Azmi Kara'nın cenazesi, yapılan otopsinin ardından köyüne gönderildi. Kara'nın ikindi namazının ardından Osmanlı Köyü’nde defnedildiği bildirildi. Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki morgdan alınan Kara’nın cenazesi Merkez İlçe’ye bağlı Osmanlı Köyü’ne götürüldü. Azmi Kara’nın en küçük oğlu Erdal, bir köşede sessizce oturup etrafını izlerken Balıkesir Üniversitesi’nde Hemşirelik Bölümü okuyan 21 yaşındaki kızı Gamze ise babasının ardından ağıt yaktı. Gamze’nin yaktığı ağıtları yürekleri dağladı. Babasının tabutunun arkasından ağlayan Gamze Kara, “O ocak babamın mezarı oldu. Ben kendi babamı kurtaramadım” diye haykırdı. Madenci Azmi Kara'nın diğer kızı olan Menekşe ise acı haberi yüksek öğrenim için bulunduğu okuduğu Bolu'da aldı. Madenci Azmi Kara, ikindi namazının ardından köy mezarlığında defnedildi.

ALABAŞ: “YASA ÇIKARTMAKLA OLMUYOR”

İşçilerin otopsi işlemleri sürerken, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetim kurulu üyeleri de hastaneye geldi. Gazetecilerin sorularına yanıtlayan Alabaş, şöyle konuştu: “TTK'nın 19 nolu sahasında havzamızda kaçak diye tabir ettiğimiz kaçak ocakta 3 arkadaşımız metan veya karbonmonoksit gazından zehirlenmeleri üzerine hayatlarını kaybetti. Ama maalesef, ruhsatsız ve kaçak diye tabir ettiğimiz, mühendislik faaliyetleri almadan, iş güvenliği tedbirleri almadan, iş güvenliği kurallarına uymadan, çalışan ruhsatsız kaçak ocaklarda bölgemizde bu tür ölümlü iş kazaları yaşanıyor. İş güvenliği yasası çıkarıldı. Ama mesele yasa çıkartmakla olmuyor, önemli olan denetimini, uygulamalarını denetleyip iş güvenliği yasalarının uygulanmasını sağlamaktır."

 (Barış Doğan) (İHA)