Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürlüğü tarafından 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Zonguldak ve ilçelerinde en fazla prim ödeyen ve borcu olmayan işverenlere plaketleri verildi.

Emirgan Otel’de yapılan törende en fazla prim ödeyen kurumlar arasında ilk sırayı alan Türkiye Taşkömürleri Kurumu(TTK) ödülü Genel Müdür Burhan İnan’a SGK İl Müdürü Kamuran Öner tarafından takdim edildi. Primini düzenli bir şekilde ödeyen kurumlar arasında yer alan Arılar Madencilik San. Tic. A.Ş. de ödül alırken, Yusuf Günay’ın yerine Şirket Müdürü Leyla Muslu ödülü aldı. EKO Tekstil Genel Müdürü Atilla Yazıcı ise en fazla kadın çalıştıran kurum olarak ödül aldı.

ÖNER; “SGK ÜÇ BÜYÜK İLDEN SONRA 1946 YILINDA 4’ÜNCÜ OLARAK İLİMİZDE KURULMUŞTUR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan SGK İl Müdürü Kamuran Öner, kurumun çalışmalarından bahsederek “Ülkemizin ilk sosyal güvenlik uygulamasına ilimizde çalışan yer altı maden işçilerinin sosyal haklarını düzenlemekle başlamıştır. Maden işçileriyle ilgili 1865 Dilaver Paşa nizamnamesi sosyal güvenlikle ilgili ilk yazılı belgedir. Sosyal güvenlik uygulamaları diğer illerden yaklaşık 25 yıl önce başlamış olup bu sebeple ilimizde sosyal güvenlik bilinci yüksektir. SSK Şube Müdürlüğü üç büyük ilden sonra 1946 yılında 4’üncü olarak ilimizde kurulmuştur. 20 Mayıs 2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren SGK Kanunu ile sosyal güvenlik tek çatı altında toplanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun taşra teşkilatı il müdürlükleri ve il müdürlüklerine bağlı Sosyal Güvenlik merkezlerinden oluşuyor” şeklinde konuştu.

TTK’nın birinci sırayı aldığı, borcu olmayan ve en fazla prim ödeyen kurumlar sırasıyla; Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Eren Enerji Elektirk Üretim, HATTAT Enerji ve Maden, OYKA Kağıt Ambalaj, Dinarsu İmalat, Çanakçılar Seramik, Özel Ereğli Arkaz Sağlık Hizmetleri, ENERJİSA Enerji, TAT Metal Çelik Sanayi, Demir Madencilik, Arılar Madencilik ödüllerini aldılar. EKO Tekstil Genel Müdürü Atilla YAZICI en fazla kadın çalıştıran kurum olarak ödül aldı. En eski tescili yapılan işyeri olarak Alpak Pastacılık da ödülünü alırken, 2013 yılında açılan ve borcu olmayan, en fazla sigortalı çalıştıran işveren Çolakoğlumava Mobilya da ödül aldı.

(Öznur GÜNEŞ)