PTT, 1840’da Posta Nezareti ile olarak kuruldu. Sonraki yıllarda hayatımıza Posta Telefon Telgraf İdaresi olarak girdi. Telefon olan ikinci t’sini satıp, teşkilata dönüştürerek hayatını sürdürdü. Özelleştirme kasırgasında o da payını aldı ve tüm kamu kuruluşları gibi PTT’de hükümetler eliyle, aklın almayacağı şekilde itibarsızlaştırıldı. Geçtiğimiz günlerde 173. yaşını kutlayan PTT asli görevlerinin yanına lojistik ve bankacılığı da ekledi. Anı biriktirme yaşına gelmiş herkesin hatırasında bir şekilde yer tutan PTT’nin vizyonunu, İstanbul Anadolu Yakası PTT Başmüdür Yardımcılığı görevinden PTT Zonguldak Başmüdürlüğü’ne atanan Mehmet Meşeli ile konuştuk. Meşeli, arkadaşımız Nermin Akkaya’ya hem kendini hem de PTT’nin yeni vizyonunu, şikayet konusu olan sorunların nasıl çözüleceğini anlattı…

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

1959 Yozgat doğumluyum. İlköğrenimi Yozgat’ta orta ve lise öğrenimimi Kırıkkale’de tamamladım.  Anadolu Üniversitesi İş İdaresi (İşletme) bölümünden mezunum. 1983 yılında PTT Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı’nda memur olarak göreve başladım. 1987 yılında aynı yer şefliğine atandım. 1994 yılında Eskişehir Personel Amiri olarak naklen atandım. 1996 yılında aynı yerin müdürlüğüne getirildim. 2004 yılında, İstanbul Anadolu Yakası Personel Müdürlüğü’ne nakil oldum. 2008-2012 yılları arasında, İstanbul’daki PTT Eğitim Merkezi’nde, kurum içi 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu ile PTT Personel Yönetmeliklerine dair dersler ile “kamu etiği” konularında eğitmen olarak görev aldım. 2012 yılında, İstanbul Anadolu Yakası Başmüdür Yardımcılığı’na atandım. PTT Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu kararı ile Zonguldak PTT Başmüdürlüğü’ne atandım. Aynı zamanda PTT mensuplarının üyesi olduğu PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Yönetim Kurulu Üyesiyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.

 

İstanbul Anadolu Yakası PTT Başmüdür Yardımcılığı’ndan Zonguldak PTT Başmüdürlüğü’ne atandınız.  Büyük bir şehirden küçük bir şehre geldiniz. Bu sizin ve ailenizin alışkanlıklarını nasıl etkiledi?

Bu memleket büyüğü ve küçüğüyle bizim. Bu güne kadar gittiğim bütün şehirleri sevdim. Çünkü insanları seviyorum. Genel Müdürlüğümde beni burada bu göreve layık görmüş. Geldik görevimizi de en iyi şekilde yerine getireceğiz. Aşırı dominant bir yapım yoktur. Herkesi kucaklarım. Ben personelimden işi en güzel ve en titiz şekilde yapmasını isterim.

 

Daha önce Zonguldak’a gelmiş miydiniz?

Daha önce Zonguldak’a hiç gelmedim. İlk kez görevim nedeniyle geldim. Ben Yozgatlıyım. Zonguldak’la plaka hemşeriliğimiz var. Yozgat 66, Zonguldak 67 plaka hemşerisiyiz. Zonguldaklı çok dostlarım var. Aile düzenimiz acısından da pek fazla sorun olmadı. Çocuklarımız İstanbul’da, eşimle ben buradayız. Ben her şehri severim. İnşallah Zonguldak da beni sever ve kucaklar. Zonguldak çok güzel bir şehir, burada insanlar ekmeğini yeraltından taştan çıkarıyor. Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri.  Zonguldak’a atanmam benim için çok güzel oldu. Ben PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Yönetim Kurulu Üyesiyim. Ayda bir mutlaka Ankara’da toplantılarımız oluyor. İstanbul’dan Ankara 5 saat tutuyor. Zonguldak’tan ise 3, 3 buçuk saat tutuyor. Zonguldak benim için ideal bir şehir oldu. Başka bir şehre atansaydım orayı da sevecektim ama Zonguldak’ı daha çok sevdim. Atamamı bu anlamda gerçekleştiren Genel Müdürlüğüme de teşekkür ediyorum. Ben toplum insanıyım. Ben halk otobüsüne de binerim, en üst makama da çıkabilirim. Tabandan tavana hitap edebilirim.

 

PTT klasik hizmetlerinin yanında lojistik ve bankacılık hizmetlerini ekledi. Bu sektörlerde ülkede büyüme yaşanırken PTT küçülüyor. Örneğin Soğuksu’daki acente kapandı vs. gibi. Bunu neye bağlıyorsunuz?

PTT’de küçülme yok. Hedeflerimiz büyük. Bahsedilen yerin kapatılması ben göreve başlamadan önce olmuş. Bana oranın başka bir projeyle ilgili kapatıldığı bilgisi verildi. Kargoyla ilgili de yılbaşında Genel Müdürlüğümüzde yapılan bir uygulama ihalesinde ve bu zaman zaman basında da yer aldı. İhaleyi alan firmanın kendisini yeterince hazırlayamamasından bir olumsuzluk yaşandı. İdare olarak direksiyonun başına biz geçtik. Dediğim gibi, küçülme yok, hedef büyük.

 

PTT hizmetlerinde aksamalar yaşanıyor. Uzun kuyruklar meydana geliyor. Sıradan bir ödeme işlemi bazen insanların yarım saatten fazla zamanını alabiliyor. 5-6 gişe olan yerde 2 bazen de 1 gişe çalışıyor. Eleman eksikliğinden şikâyetler var.  Bunları giderecek misiniz?

23 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu’yla PTT anonim şirket oldu. Kanunun 7. maddesinde emekliliği hak eden personelin, istedikleri takdirde emekli ikramiyesinin belli bir oranında artı ikramiye, fark tazminatı ödenerek emekliliğe sevk edilmesini sağlıyor. Bu maddeden yararlanarak Genel Müdürlük bazında yaklaşık 4 bin kişi emekli oldu. Bu bağlamda Zonguldak’ta da 68 kişi emekli olmuş. Zonguldak’ta öteden beri norm fazlası personelle çalışılmış. Dolayısıyla personel emekliliği nedeniyle yığılmalar ve aksaklıklar oldu. Eksik kadromuzu da yeni personel alımlarıyla kapatılacağını düşünüyorum.

 

Kargoda gönderilerin zamanında ulaşmadığı, diğer kargo hizmeti veren şirketlerin daha hızlı olduğu yönünde gözlemler var. Bu konuda PTT’nin rekabet şansı olduğunu düşünüyor musunuz?

Anonim şirket olduk. Bundan sonra inşallah rekabet gücümüz artacak. Aslında bu iddiayı bu şekilde yorumlamak yanlış olur. Diğer firmalar her yere kargo hizmeti yapmıyor. Bölgesel çalışıyor. Biz Türkiye’nin her yerine kargo hizmeti yapıyoruz. Örneğin onlar Zonguldak-Hakkâri yapmaz. Bizim Zonguldak-Hakkâri veya diğer illere hizmet ağımız var. Bundan dolayı onları daha hızlı gibi düşünebilirler ama biz her yere hitap edebiliyoruz.

 

PTT sübvanse bir kuruluş mudur? Kamu kuruluşu olmasa bu mali yapıyla ayakta durma şansı var mı?

Ben bu soruya cevap veremeyeceğim. Bu konuda muhasebeci donanımım yok. Ben muhasebeci de değilim.

 

Daha dinamik bir PTT görecek miyiz?

Ben 54 yaşındayım. Arkadaşlar genç ve dinamik olduğumu söylüyor. İnşallah bendeki enerji çalışmalarıma yansır. Genel Müdürlüğümüzün de son zamanlarda dinamik PTT olma yönünde gayret ve çabaları var. Bu nedenle de beni seçtikleri gibi dinamik yöneticiler seçiyorlar. Amaç ve hedef bu yönde. Dinamikleşiriz inşallah.

 

Gönderilen kimi adi mektupların kaybolduğu ya da çok uzun zamanda gittiği yönünde yaygın şikayetler var. Bunları giderecek misiniz?

Bugüne kadar tarafımıza gönderilerin kaybolduğu yönünde bir şikâyet yok. Gecikmelerin sebebi ise yaşanan personel eksikliğinden kaynaklanıyor. Ama bu sorunda giderilecektir.” (Nermin Akkaya)