Uçurumdan düşen yaralanan Fransa vatandaşı Ramilison Antonin için Fransa Konsolosluğu, dün Zonguldak’tan özel uçak kaldırarak ülkesine götürdü…

Ramilison Türk olsaydı…!

Fransız turist 23 yaşındaki Ramilison Antonin, 2 arkadaşıyla tatil için geldiği Bartın’ın Amasra İlçesi'nde 1 hafta önce kayalıkların üstünde gezerken dengesini kaybederek yaklaşık 50 metre yükseklikten denize düşmüştü. İlk müdahalesi Bartın’da yapılan turist, daha sonra Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alındı. Ağır yaralanan ve vücudu kırıklar olan Ramilison Antonin’in anne ve babasının ayrı olması nedeniyle Fransa Konsolosluğunu arayan hastane yönetimi ameliyat için olur aldıktan sonra Fransız genç, Dr. Aydemir Kale, Araştırma Görevlileri Dr. Emrah Keskin ile Hasan Ali Aydın  tarafından başarılı bir ameliyatla felç olmaktan kurtuluyor.

Yaklaşık bir haftadır BEÜ Tıp Fakültesi’nde tedavi olan Antonin,  için dün Fransa Konsolosluğu özel uçak kaldırarak ülkesine götürdü. Fransa’nın vatandaşına verdiği önemi anlatan bu olay akıllara şu soruyu getirdi: Ramilson Türk olsaydı, Fransa’da kaza geçirseydi acaba başına neler gelirdi?  Antonin'in, Fransa'nın Lyon kentinde bir hastanede tedavisini devam ettireceği belirtildi

Ramilisoon Antonin, Amasra'da kayalıkların üzerinde arkadaşlarıyla gezerken dengesini kaybederek, yaklaşık 50 metreden denize düştü. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılan Antonin, Bartın Devlet Hastanesi'ndeki ilk tedavisinin ardından Zonguldak'taki Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Belinde ve iki el bileğinde kırık saptanan Antonin, felç riskine karşı acil ameliyata alındı. Başarılı bir omurilik ameliyatı geçiren Antonin, bileklerindeki kırıklar için ortopedi ameliyatını ise kabul etmedi.

Vücudunun çeşitli yerlerinde ezilmeler de meydana gelen Antonin'in, tedavisini ülkesinde sürdürme isteği, Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'ne bildirildi. Fransa'dan gönderilen özel uçak, Kayseri'de benzer bir kazada yaralanan başka bir Fransız turisti alıp, Zonguldak Çaycuma Havalimanı'na indi. 112 Acil Servis ambulansından indirilen Antonin, sedye ile uçağa nakledildi. Antonin ile diğer turisti taşıyan uçak, hazırlıkların tamamlanmasının ardından havalandı. Antonin'in, Fransa'nın Lyon kentinde bir hastanede tedavisini devam ettireceği belirtildi.

 Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd Doç Dr Aydemir Kale , ile hasta hakkında şu bilgileri verdi:

“Cuma akşamı Amasra da yüksekten düşme sebebiyle Bartın devlet Hastanesine kaldırılan hasta belinde kırık ve bacaklarında felçli olduğu gerekçesi ile hasta hastanemize sevk edilmişti. Hastayı, acil şartlarda ameliyata aldık. Omurilikte ciddi bir basısı vardı. Ameliyatta ise, beline vidalar koyarak sabitledik. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra bacaklarında bir hareketlilik mevcut değildi. İlerleyen günlerde  yavaş yavaş hareket gözlemlemeye başladık. Şuanda ise kaldırabiliyor ayaklarını ve önümüzdeki günlerde durumunun daha iyiye gideceğini bekliyoruz ve bir fizik tedavi ile de belki de düzelecek hastamız. Hasta Fransız ve İngilizce ve Türkçe bilmediği için iletişimizi biraz zor oldu. Konsolosluktan yardım aldık. bizim acımızdan hasta stabil olunca da Fransız hükümetinin isteğiyle özel uçakla ülkesine transferini gerçekleştireceğiz. Ailesi ile görüştüğümüzde ise, bize gelemeyeceklerini söylediler. İki arkadaşıyla Amasra’ya tatile gelmişler yanında refakatçi arkadaşları kaldı. Hastamız bize geldiğinde ilk olarak konsolosluk ile irtibata geçtik ve acil şekle ameliyat edeceğimiz söyledik. Onlarda hızlı bir şekilde gerekenin yapılmasını istediler.”     

                                                                                                                                                                                                                                                                           Barış DOĞAN