Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Mahmut Özer, Türkiye’nin yurtdışına gönderdiği öğrenci ve öğretim elemanı sayısının 60 bin olmasına karşın, yurtdışından gelen öğrenci sayısının sadece 30 bin olduğuna dikkat çekerek, Türk üniversitelerinin eğitim kalitesiyle ilgili hiçbir sorununu olmadığını söyledi.

 Rektör Özer, yabancı uyruklu öğrencisi olan üniversitelere teşvik sistemi uygulanması gerektiğini, beklenen düzenlemelerin yapılmasıyla Türkiye’nin yükseköğretimde de bir cazibe merkezi haline gelebileceğini anlattı. Ülke olarak 60 bin öğrencimizin yurtdışında eğitim gördüğünü anlatan Özer, şöyle konuştu: "Yabancı uyruklu öğrenci sayısı 30 bin. Gönderdiğimizin yarısı kadar yabancı öğrencimiz var. Çoğu Türk Cumhuriyetleri'nden. Onun için bizim şu an dünyada yaklaşık 3 milyon yükseköğretim öğrencisi var. Bu anlamda Türkiye yükseköğretimde daha büyük pay almak için strateji geliştirmeli. Yabancı uyruklu öğrencilerin başarılarını ve sayısını takip etmeli. En önemlisi de ödüllendirme mekanizması devreye konmalı. Bir öğrenci başına sembolik olarak teşvik verilmeli. Diğer bütçe kalemleri gibi değil üniversitenin çok rahat kullanabileceği bütçeler olmalı. Üniversitelerin öğrenci sayısı da böylece hızlı artar. Çünkü iddiamız şu ki, kalite problemimiz yok. Türkiye’deki yükseköğretimin kalitesi gayet iyi. Tüm üniversitelerin yüksek kalitede olması mümkün değil. Bu dünyada da böyle. Yabancı uyruklu öğrencilerin belli başlı küçük düzenlemeler yapıldığı zaman dünya yükseköğretiminde önemli bir cazibe merkezi haline gelebiliriz. Türkiye’nin kamu diplomasisi alanında da Türkiye’ye fırsat verir, ekonomik anlamda güçlendirir.”

Prof. Özer, yeni kurulan üniversitelerin en büyük sıkıntısının bütçe ve kadro taleplerinin yerine getirilmesinde yaşanan aksaklık olduğunu kaydetti.

 Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yetkililerinin üniversitelerin başta altyapı yatırımları olmak üzere tüm taleplerine hızla yanıt vermesini isteyen Rektör Mahmut Özer, YÖK’ün dinamik bir yapı içinde taleplere yanıt vermesi gerektiğini belirtti.

 Rektör Özer, yükseköğretimle ilgili yeni kurulan üniversitelerin en büyük talebinin bütçeleriyle ilgili olduğunu anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: "Üniversitelerin başta altyapı olmak üzere yatırımlarını hızlı yapmaları gerekiyor. İkinci sorun yükseköğretim kurumlarının kadrolarıyla ilgili, program açmalarıyla ilgili süreçlerin çok hızlı bir şekilde değerlendirmesi yani YÖK’ün çok daha dinamik bir yapı içinde üniversitelerin taleplerine yanıt vermesi gerekiyor.” (İHA)