Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'de 2009 yılının aralık ayında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 maden işçisinin aileleri ve yakınları tarafından kurulan Türkiye'de alanında ilk olan Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin, ilk şubesi Kozlu’da açıldı. Genel Başkanlığını Nihat Hanay’ın yaptığı derneğin Zonguldak Şubesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi’nde 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen grizu faciasında ölen 8 maden işçisinin yakınları tarafından kuruldu.

 

Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Zonguldak Şubesi için yapılan açılış törenine Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavak, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay, AKP Kozlu Belediye Başkan Adayı Akın Kaymak, CHP Devrek Belediye Başkan Aday Adayı Songül Malkoç, AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP Kozlu İlçe Başkanı Temel Kıral, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kozlu Şube Başkanı Ayhan Gökgöz, siyasi parti temsilcileri, maden şehitleri yakınları ve vatandaşlar katıldı.

 

HANAY: “HEDEFİMİZ 100 BİN ÜYE

Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay, 5 binden fazla maden şehidi veren Zonguldak’ta ilk şubelerini açtıklarını ifaden ederek şunları söyledi: “Bükköy'de 2009 yılında grizu faciasında 19 maden şehidi verdik. Maden şehitlerimizin aileleriyle birlikte dayanışma derneğini kurduk. Türkiye’nin neresinde maden şehidi varsa onların çocuklarına ulaşmak ve ana sınıfından üniversite eğitimleri boyunca burs temin etmek ve onların yanında olmak istedik. Bizler onların babalarını geriye getiremeyiz hiç olmasa ülkemize iyi birer birey yetiştirmek istiyoruz. Zonguldak 5 binden fazla maden şehidi veren bir kentimiz, ilk şubemizi de buraya açtık ve Türkiye genelinde maden olan bütün ilere açacağız hedefimiz 100 bin üye ve 3 binden fazla çocuk okutmak ve yanlarında olmak. Tabii ki devletten, hükümetten, siyasi partilerden, işadamlarından, hayırsever vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz. 4 yıldan beri çocuklarımızın burs ve eğitimlerini karşıladıkları ve yanımızda oldukları için çok teşekkür ederiz. Halen çocuklarımıza verdikleri burs ve desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımızın Sayın Eşi Hayri Nüsha Gül Hanımefendi’ye çok teşekkür ederiz. Zonguldak halkını ve maden çalışanları hepinizi derneğimize üye olmaya bekliyoruz.”

 

KÖKTÜRK: “O SESE ORTAK OLMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYUYORUM”

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise, maden şehitlerinin annelerinin ve bacılarının yürekten çıkan sesi paylaşmaktan ve o sese ortak olmaktan büyük onur duyduğu ifade ederek şunları söyledi: “Bu bütün Zonguldaklılar için aslında temel bir görev. Fakat bugüne kadar yaşama geçiremedik. Ayhan Gökgöz arkadaşımız, sayın genel başkanın desteği ve çabaları ile bugün önemli bir işi gerçekleştirdi. Derneğin açılış gününde sizlerin aranızdan olmaktan ve maden şehitlerimizin annelerinin ve bacılarının yürekten çıkan sesi paylaşmaktan ve o sese ortak olmaktan büyük onur duyuyorum. Madenci ailelerinin yüreklerinden çıkan sesi hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Burada maden şehitlerimizin, maden emekçilerimizin o haklı ve onurlu mücadelelerine sahip çıkma sözü veriyorum”.

 

KAVAK: “BUNDAN SONRA ÇOCUKLAR BABASIZ, EŞLER DUL KALMASIN”

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavak, maden kazaların olmaması için yerin altındaki karaelması can gibi bir bedel ödemeden ülke ekonomisine kazandırılması noktasında tüm gayretlerini göstereceklerini ifade ederek şöyle dedi:  “Ben de bu yörenin çocuğuyum. Bundan tam 44 yıl önce yine böyle bir sonbahar günü köyümüzdeki madencilerimizden 10 tanesinin vefat ettiğini, sabahleyin öğrendim. Tabi o zamanlar anlamıyordum. Anneme sordum ,‘Grizu patlamış’ dedi. Okula giderken o vefat eden işçilerimizden biri sıra arkadaşımın babası olduğunu öğrendim. O arkadaşımızın kan çanağına dönmüş gözleri hala hafızamdadır. Şehit maden aileleri yakınları acılarınızı yürekten hissediyoruz. 1992’de vefat eden 263 işçimizin 55 tanesi de Yenice’dendi. Ben de Yeniceliyim. Enerji Bakanlığı’nda madenlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak her türlü aksiyonla sizlerin yanınızdayız. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara başsağlığı diliyorum. Bundan sonra bu acıları inşallah görmeyiz. İnşallah çocuklar babasız, eşler dul kalmaz” dedi. 

 

AYŞE ŞEKER: “YANINDAYIZ DİYENLER, ERTESİ GÜN KAYBOLUYOR”

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait, Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen grizu faciasında ölen Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker ise, şunları söyledi: “Acılarımız yaşandığında herkes yanımıza gelerek yanınızdayız' dediler. Yanlarına gittiğimizde 'bugün git, yarın gel' dediler. Ana yüreği dayanmıyor. Oğlum çocukları için canından oldu. Anne 'geleceğim dedi' bana ama gelmedi. Oğlum özledim seni’ diye konuştu. Konuşmalarının ardından, Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavak’a maden şehitlerinin çocuklarına burs veren, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayri Nüsha Gül’e verilmek üzere plaket verdi. Okunan duanın ardından Maden Şehitleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Şube binanın açılış kurdelesini, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavak, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ve maden şehidi annesi Havva Şeker birlikte kesti. (Barış Doğan)