TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim kurulu yazılı bir basın açıklaması yaparak torba yasa konusundaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Oda merkezinden yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

Soma Faciası yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada derin bir toplumsal travma yaratmış, yurttaşlarımızı derinden etkilemiştir. Maden Mühendisleri Odası olarak bu vahim olayı, devlet yapılanmasından tek bir bireye kadar, herkesin sorumlu olduğu üstünden atlanılamaz bir olay olarak görmekteyiz.

Bu olay göstermiştir ki, yetkililerce denetimden yoksun bırakılan, sendika ve sivil toplum kuruluşlarınca görmezden gelinen, sistem tarafından hunharca üretmeye odaklanan yapılar ve uygulamaları sineye çekerek buna da şükür diyerek sessiz kalanlar, arkalarında düzeltilmesi imkansız tahribatlar yaratmaktadırlar.

Odamız, böylesine büyük bir facia ve travma ile karşı karşıya kalmadan önce, Soma son dört yılda meydana gelen dört büyük kazanın taşeron uygulamaları sonucu meydana geldiğini belirterek taşeronluk uygulamalarına son verilmesini kamuoyu ile defalarca kez paylaşmıştı. Ancak üzülerek görüyoruz ki; bizler taşeronluk tamamen kaldırılsın derken, Hükümet madencilik alanında mevcudu koruyup diğer sektörlerde taşeronluğun önünü tamamen açarak sınırsız bir hale getirmektedir.

Kamuoyu tarafından "Taşeron Yasası" olarak bilinen yasa, torba yasa içerisinde yer almakta, sorunun temeli olan "taşeronluğu" kaldırılmayarak, yaşanması olası olan Soma benzeri Facialara kapıyı açmaya devam etmektedir. Bunlar kamuoyunu yatıştırmaya yönelik "pansuman" tedbirlerdir ve yeni Somaların yaşanmasının önünde engel olmayacaktır.

Maden Mühendisleri Odası olarak bizler yeni iş cinayetlerinin, yeni Somaların yaşanmaması için diyoruz ki;

-Taşeronluk kaldırılmalıdır.

-Madencilik mevzuatı bilim ve tekniğin gereklerine uygun olarak yeni baştan hazırlanmalıdır

-Piyasalaştırılan işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı üniversitelerin, sendikaların ve meslek odalarının görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir.

-Etkin ve yeterli bir denetim sisteminin sağlanabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar yeniden yapılandırılmalıdır.

-Bu çerçevede Madencilik Bakanlığı kurulmalı, MİGEM’in taşra teşkilatı oluşturulmalıdır

-Madencilik sektörünün özelliklerinden kaynaklı olarak "Maden İş Kanunu" çıkarılmalıdır.

Maden Mühendisleri Odası olarak 15.000 üyemiz ile birlikte yeni Somalar yaşanmaması için elimizden gelen çalışmaları yapacağımızı madencilik camiasına ve kamuoyuna bildiriyoruz.

Madenciliğin ve Soma’nın sorunları "Torbaya Sığmaz".