Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği’ne bağlı üreticiler, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle tavuk çiftliklerinin mühürlenmesi üzerine Valilik Binası önünde toplanarak eylem yaptı.

Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, il genelindeki 320 tavuk çiftliğinden 93'ünün mühürlendiğini belirterek,  10 bine yakın kişinin mağdur olduğunu söyledi. İl Genel Meclisi’nin geçen 3 Eylül'de aldığı kararla imar izni ve ruhsatı olmayan kırsal kesimdeki 93 tavuk çiftliğinin mühürlenmesine karar verdiğini belirten Bayraklı, bu kararın düzeltilmesini istediklerini vurguladı.

‘10 BİN KİŞİ MAĞDUR’

Karara karşı çıkan tavuk çiftliği sahipleri ise Valilik binası önünde toplanarak, imar engeli nedeniyle ruhsat alamayan ve üretim yapamadıklarını belirterek duruma tepki gösterdi. “Ekmeğimizi istiyoruz”, “çiftlikler kapanmasın”, “Neden Zonguldak?” yazılı pankartlar taşıyan 50 kişilik grup, eylem yaparak sorunun çözülmesini istedi. Gökçebey'de 21, Devrek'te 27, Çaycuma'da 25, Ereğli'de 14 ve Alaplı'da 6 olmak üzere toplam 93 çiftliğin mühürlenmesiyle 10 bine yakın kişinin mağdur olduğunu belirten Bayraklı, birçok ilde tavuk üretimi desteklenirken Zonguldak'taki üreticilerin çeşitli nedenlerle iş yapamaz duruma getirildiğini söyledi.

“ ZONGULDAK’TA TAVUKÇULUK ÖLMESİN”

İl Genel Meclisi’nin çözüm arayışında olmadığını belirten Bayraklı, “Bu tavuk çiftliklerimiz imar ruhsatı olmadığından mühürlendi. Bolu'da 3 bin tavuk çiftliği var ama hiçbirinde ruhsat yok, kapatma da yok. İl Genel Meclisi, çözüm arayışında olsa, bu sorun önümüze gelmeyecekti. Akçakoca'da köy yerleşik alanlarında olan çiftliklerin ruhsatları veriliyor ama bizim önümüze engel çıkıyor. İmara takılıyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde bu şekilde tavuk çiftliklerine kapatma yok, aksine destek var. Zonguldak'ta tarım öldü, çiftçilik öldü, tavukçuluk ölmesin. Bizlere ruhsat verilsin. 200 bin tavuk telef olma durumuna geldi. Biz büyük bir sektörüz. Amacımız, sorun yaratmak değil, çözüm arayıp ekmeklerimizin geri verilmesi” şeklinde konuştu. Daha sonra grup açıklamasının ardından olaysız dağıldı. (Nermin Akkaya)