Son yıllarda nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelen caretta carettalar (deniz kaplumbağaları) deniz kirliliğinden gelen poşetler nedeniyle hayatlarını kaybediyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 20. Ulusal Biyoloji Öğrenci Kongresi kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğrencisi Adem Turgay Karabudak, caretta carettalar üzerindeki çalışmalarını sundu.
Prof.Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sunumda, caretta carettaların ölüm sebeplerinin en önemli etkeninin insanlar olduğuna dikkat çeken Karabudak, küresel ısınmanın büyük olumsuz etken olduğunu vurguladı.
Akdeniz sahillerindeki otel sahiplerine ve halka çağrıda bulunan Karabudak, şöyle dedi: “Caretta carettaların türlerinin üzerine yaptığım araştırmalardan ötürü neslinin tükenmesine sebep olan faktörleri gördüm inceledim. Bunların bir aylık edindiğim projenin bana verdiği görevlerden dolayı caretta carettaların arazide ne tarzda ne tür yavrulama yaptıklarını, yavruların denize nasıl ulaştıklarını araştırdım. Deniz kaplumbağalarının ölüm sebeplerinden biri de kayıkçıların pervanelerine, balıkçıların ağlarına takılıyorlar. Küresel ısınmadan dolayı denizlerin ısınmasıyla dişilerin sulara gittikten sonra erkek bireylere dönüşüyorlar. Üremeleri değişebiliyor, çiftleşemiyorlar. Bu da nesillerinin devam etmesine engel oluyor. Buradan Akdeniz’de sahil kenarlarındaki arazilerde ölüm sebeplerini engellemek için otel sahiplerini ve halkı, turistleri caretta carettalar için bilgilendirmelerini istiyorum. Bu şekilde carettaların neslinin tükenmesi engellenmiş olacaktır."
Caretta carettaların deniz analarını yiyerek beslendiğini belirten Karabudak, şunları söyledi: "Denizin kirliliğinden gelen poşetleri deniz anası zannedip yiyorlar. Bu da sindirim sistemlerini bozuyor. Ölümlerine neden oluyor. Neslinin tükenmesine sebep oluyor. Bunların yapay ışık kaynaklarından dolayı deniz yerine karaya doğru hareket ediyorlar. Bu da ölümlerine sebep oluyor. Bir yuvadan 60 ila 120 yavru çıkıyor. Bazı olumsuz etkiler sebebiyle neslinin devamında sıkıntı yaşanıyor. Caretta carettaların ölüm sebeplerinin en büyük etkeni insanlardır. En önemli etkendir. Buradan tüm insanları uyarıyorum, deniz kaplumbağalarının neslini devam ettirmeleri için ricada bulunuyorum.”(iha)