Zonguldak’ta açıklanan vergi rekortmenleri sıralamasında merkezde birinci olan ve il genelinde ikinciliği elde eden iş adamı Gökhan Demir, “Vergi kaçırsaydım otobüs sayım 5-6 olurdu ama ‘devleti dolandırıyor olurdum’ dedi.
Zonguldak’ta vergi rekortmenleri sırlamasında iş adamı Gökhan Demir, 2012 yılı için 242 bin 821,54 TL, tahakkuk ile Zonguldak’ın merkezinde birinci, il genelinde ise ikinci oldu. Taşımacılık sektöründeki bir otobüs firmasının Zonguldak işletmeciliğini yapan Gökhan Demir, ilginç itiraflarda bulundu. 25 yıldır ticaretin içerisinde bulunmasına rağmen son 5 yıldır kurumsallaşabildiklerini belirten Demir, daha önce matrah çıkmaması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Demir, “Devletimize bir katkım olduysa, ne mutlu bana. Ödenen ve ödeyeceğimiz vergilerin nereye gittiğini tüm Türk halkı çok iyi biliyor. İlde vergi rekortmeni olarak derece almam beni çok mutlu etti. Yıllarca ticaret yaptık. Ticaretimizde, vergi levhamızdaki ‘matrah yoktur’ yazısı ile hep önümüz kesildi. Bankada olsun, işletmede olsun, hep sıkıntı yaşadık. Ama ne zaman, şirketi büyütüp, kurumsal bir firma ile ticaret yapmaya başladım, o zaman gerçekten vergi mükellefi olduğumu hissettim” dedi. Taşımacılığın baba mesleği olduğunu belirten Demir, kendisinin 15 yaşında okuldan kaçarak, terminaldeki yazıhanelerine geldiğini ve bilet kestiğini anlattı. Babası Kenan Demir’in ise kamyon şoförlüğü ile başladığı mesleğe otobüs şoförlüğü ve yazıhanelerin sahipliği ile devam ettiğini belirten Demir, babasının da devlete borcunda çok sadık olduğunu kaydetti. Demir, “Babam Kenan Demir, bu garajın, bu sektörün, en eski duayenlerinden biridir. Benim babam, 75 yaşında olmasına rağmen, bugün ticaret yapmamasına rağmen geçmişten kalan vergi borcunu, vergi dairesinde taksitlendiren ve hala ödeme yapan bir vergi mükellefidir” diye konuştu.

“VERGİ KAÇIRSAM, ARAÇ SAYIM ARTAR”
Kendisinin art niyetli bir işletmeci olmadığını vurgulayan Demir, art niyetli olması halinde ise vergi kaçırarak, otobüs sayısını arttırabileceğini de sözlerine ekledi. Demir, “Bugün araç sayım, 2-3 iken, 5-6 olurdu. Kendi öz malım 1-2 otobüsüm varken, vergi kaçırsaydım, o otobüslerin sayı 5,6 olurdu ama ‘devleti dolandırıyor’ olurdum. Şirketim ve şahsım adına bizler, devletimize, vergi dairemize, vergi dairesi başkanlığımıza hep iyi niyetli yaklaşıyoruz. Bugünden sonra daha da fazla katkımız olacağına inanıyorum.
Soru üzerine ‘Devlete bulaşma gibi’ söylemi asla kabul etmediğini vurgulayan Demir, “Devlete bulaşmamak, ‘ticaret yapalım, vergi çıkmasın, SSK çıkmasın, kazandığımızı direk cebimize koyalım’ anlamına gelir. Böyle bir şey yok. Dünya’nın hiçbir yerinde, en cahil ülkelerinde bile bu kabul görmez. Bu şekilde ticaret yapanları önemsemiyor, hoş da bulmuyorum” dedi.
Daha önceden vergi dairelerinden korktuğunu da belirten Demir, “Önceleri bende vergi dairelerinden korkuyordum. Ama vergi daireleri korkulacak yerler değil. Vergi rekortmeni olmak ise apayrı bir duygu. Vergi borcu ise hiç ayıp bir şey değil. Önemli olan iyi niyetli olup da o vergi borcunu bir şekilde ödeyebilmektir” diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ
Ticaretteki bu başarısının ardından siyasete de atılmak istediğini anlatan iş adamı Demir, şöyle devam etti: “Siyaseti de düşünüyorum Ama Zonguldak’ta bazı isimleri 20 yıldır, sürekli telaffuz ederler. Ya belediye başkan adayı, yada milletvekili adayı yaparlar. Bu işler bırakılsın. Yeni yüzlerle çalışsın. Bir Gökhan Demir, hiçbir yüz kızartıcı suçu yokken, Zonguldak’ta ticaretini adam gibi yaparken, siyasette bir noktaya gelemiyorsa ilk başka benim hatamdır, sonra da Zonguldak’ın hatasıdır.”
Milletvekillerine de tepki gösteren Demir, milletvekillerinin Zonguldak’a hiçbir faydası olmadığını söyledi. Demir, “Bizim devletimiz, vekillerimiz, Zonguldak’a önem vermiyorlar. Ankara’ya gittiklerinde Zonguldak’ı unutuyorlar. Bana hiçbir milletvekili, ‘Zonguldak’a yatırım yaptım’ diyemez. Ben 45 yaşındayım. 15 yaşındaki çocuğa da anlatamaz bunu. İktidardaki ve muhalefetteki milletvekillerimizin, Zonguldak’ı biraz daha önemseyerek, görevlerini yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Koltuklar gelip geçicidir. Siyaseti sevdikleri için vekil olmasınlar, Zonguldak’ı sevdikleri için bu göreve talip olsunlar. Ben milletvekili olsam onlar gibi yapmam. Herkes aynı şeyi söylüyor ama benim adım Gökhan Demir” diyerek açıklamalarını sürdürdü.
Zonguldak’ın yol sorunun çözülmesine çok yakın olduğunu hatırlatan demir, turizm sektörü için ise bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti. Kentin giriş ve çıkışlarının da yeniden şekillendirilmesi gerektiğini anlatan Demir, “Şehre girişimiz de çıkışımız da çok kötü. Hem görsel anlamda, hem de yol anlamında, bir şehre girip, çıkıldığı belli bile olmuyor. İstanbul yolunda Ereğli’ye kadar yollar kötü, ondan sonrası iyi. Ankara’da Yeniçağ’a kadar yol problemimiz var. Yol sorunu çözüldükten sonra turizm yatırımları yapılmalıdır. Özellikle koylar iyi değerlendirilmeli. Yollar bitsin, mesafe daha da kısalacak. Ankara’dan Zonguldak’a denize girmeye gelecekler. Amasra’ya Akçakoca’ya geldiklerine göre Zonguldak’ımıza da gelirler” diye konuştu. Diğer vergi rekortmenlerini de kutlayan Demir, “İnşallah bizim gibi Zonguldak’ta daha farklı isimler de vergi rekortmeni olarak sıralamada yerini alırlar. Zonguldak’ımıza katkıda bulunmuş olurlar” diyerek açıklamasını tamamladı.(İHA)