Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Genel Merkezi 24 Temmuz Basın Bayramını- Basında sansürün kaldırılışının yıldönümü nedeniyle yaptığı törenle Atatürk Anıtına çelen koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından basın açıklaması yapıldı. ZGC başkanı Derya Akbıyık yaptığı basın açıklamasında “Bugün 24 Temmuz Basın bayramını kutluyoruz’’. Aynı zamanda sansürün kaldırılışının 105. yıldönümünü de basınımızın hür olduğu ve ifade özgürlüğünün var olduğu tartışılmaktadır.

Her mesleğin kendi özgü günü var. Türkiye Gazeteciler cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “Gazeteciler içinde bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmış. İlk gazetenin çıktığı günü belirleyelim; demişler. Ama bir türlü aynı noktada ortaya bir karar çıkmamış.

Türkiye’de ilk gazetenin çıkışı, tabiî ki Osmanlıdan sonraki Cumhuriyet döneminde kalan topraklar üzerindedir. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831 kimilerine göre de 1861 olarak tarihlendirilmiştir.

Bu tarihi rakamlar üzerinde hiçbir zaman bir görüş birliği olmamıştır. Bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay akşam gazetesinde 24 Temmuz’u ortaya atmış. 24 Temmuz bildiğiniz gibi ikinci meşrutiyette 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesi ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından Sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gün, yani bir başkaldırı simgesidir.

 

Bu nedenle 24 Temmuz kabul edilmiş ve basın bayramı olarak belirlenmiştir.

 

24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet döneminde sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Türkiye’de basın kuruluşları zaman zaman 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçtiler. Ama 24 temmuz simge olarak önemi hiç kaybetmedi.

 

ZGC başkanı Akbıyık açıklamasının sonunda “ Yaygın ve Yerel basının tam anlamıyla hür olması ifade özgürlüğünün var olmasına ayrıca hükümetimizin yıpranma paylarının iadesi konusunda gösterdiği çaba ve destekler nedeniyle haklarımızın iadesini yeniden 2008 öncesinden geçerli olmak kaidesiyle verilmesi nedeniyle teşekkür ederek, tutuklu gazetecilerimizin de bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını talep ederek, basın bayramını ve sansürün kaldırılışının 105. yılını kutlayarak tüm meslektaşlarına iyi bayramlar temennisinde bulundu.

 

LOZAN ANTLAŞMASI

 

ZGC Başkanı Derya Akbıyık “24 Temmz’un aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti için önem arz eden Lozan Antlaşması ile aynı güne geldiğini söyleyip “24 Temmuz 1923 yılında Yeni Türkiye Cumhuriyetinin milletler arası planda resmen tanındığı antlaşma olması nedeniyle önemlidir.

Lozan antlaşmasında 1. olarak Musul-Kerkük-Süleymaniye, 2. olarak Batı Trakya’nın anavatana katılması, 3. olarak Kapitülasyonların kaldırılması, 4. olarak azınlıklara üstün haklar verilmemesi, 5. olarak Boğazlar ile İstanbul’un emniyetinin sağlanıp bütünüyle hakimiyetimizde kalması konuları masaya yatırılmıştır.

O günün şartlarında gerekenler yapılmıştır. Günümüz Türkiyesi’nde Musul-Kerkük-Süleymaniye Türk topraklarına katılamamıştır.

Batı Trakya  anavatana bağlanamamıştır. Coğrafyamıza yönelik projeler uygulamaya işaret eden süreçler eşiğinde bulunduğumuz günümüzde Lozan Antlaşmasına benzer bir antlaşmanın aleyhimize tekrar imzalanmamasını  temenni ederiz. Dedi.

 

 

 

 

 

 

Tören Programı;

 

 Çelenk Koyma 24 Temmuz Çarşamba günü, saat 13.30

 Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Basın Bildirisi

 

 

                                                           Saygılarımla

                                        

                                                                             Derya AKBIYIK

                                                                 Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti

                                                                                   Genel Başkanı