Sahil yolu üzerinde liman arkasına giderken bir konaklama mekânı var ki bugün için ressamlar tarafından çalışma alanı olarak bellendi. Askeri Gazinonun altındaki yürüyüş koridoru üzerinde, ressamlar Zonguldak Belediyesinin desteğiyle kurdukları stantlarıyla işlerini sergilerken canlı performanslarını da halkla paylaşıyorlar. Güzergâh üzerinden geçen pek çok insanın ilgisini yağlı boya çalışan, duvar resmi yapan, karakalem ve canlı portre karikatürle uğraşan ressamlar çekiyor.

 

      Zonguldak Festivali sırasında TTK tarafından kurulan maden galerisi şeklindeki sergi galerisinde ise ünlü karikatürist Muhittin Köroğlu’nun “Adaletçe” karikatür sergisi Karikatürcüler Derneği Zonguldak Şubesinin desteğiyle devam ediyor.

 

      Her gün öğleden sonra 16.00 ile 22.00 arasında açık tutulan sergi ve ressamların çalışma alanının yıllardır konuşulup gerçekleştirilemeyen Zonguldak Sanat Sokağı olmasını isteyen birçok sanatsever böyle bir organizasyonun hayırlı olacağını belirtiyor. “Atatürk’ün Zonguldak’a çıktığı yer olarak bilinen Maden Mühendisleri lokalinin yanındaki rıhtıma yakın olan alan her branştan sanatçının halkla iç içe olabileceği canlı bir mekân haline dönüşebilir.” Bu düşünceye katıldıklarını belirten sanatsever Zonguldaklılar böyle organizasyonların genelde kulak arkası edilmesi yüzünden ise Zonguldak Sanat Sokağının gerçekleşmesi ihtimalinin zor olduğunu da ekliyor genellikle.

 

       Bugünlerde ressamlar Mehmet Kılıç, Muhammet Ali Avcı, Mete Arif Tokmak, yazar ve kitapevi sahibi Recep Adıgüzel tarafından alan sanatla iç içe bir görünüm arz ediyor. Arkadaşları ve Zonguldaklı sanatçılar adına konuşan Mete Arif Tokmak şunları söyledi: “Böyle bir mekânın sanatsever Zonguldaklılar için eksikliğini yıllardır dile getiriyoruz aslında. Sanatçılarımızla onları çalışıyorken görebilecek halkımızı buluşturmak türlü nedenlerle pek mümkün olmadı şimdiye kadar. Sanat Sokağı organizasyonları çağdaş kentçilik anlayışının yapabileceği en mümkün bir proje iken aydın yapısı ile tanınan kentimizde şimdiye kadar şu an içinde bulunduğumuz hali kadar bile gerçekleştirilememişti. Şu maden ocağı şeklinde olan sergi galerisi o kadar orijinal bir tasarım ki bu haliyle zaten kendisi Zonguldak’a yakışan bir sanat eseri sayılır. Buradan sesleniyorum, bu haliyle kimse buraya karşı çıkıp kaldırmak için saçmalamasın. Tam tersi elektriği yok, elektriği bağlansın, tahkimatı biraz daha kuvvetlendirilip havalandırması ve korunaklı kapısı yapılıversin. Dışarıdan Zonguldak’a kısa süreliğine gelen insanlar bile karşılarına çıkan bu güzelliği sevinçle selamlıyorlar. Kentimizin bu köşesine apayrı bir hava verdi. Bizler yaz sonuna kadar da olsa bu mekânda resim, karikatür gibi çalışmalarımızı yaparken halkla diyalogumuzu da kaybetmemek istiyoruz. Biz onlardan, onlar bizden sohbetle çok şey öğreniyor. Burası küçücük bir organizasyonla akşamları da ışıklandırılarak, diğer pek çok yerel sanatçı arkadaşımızın katılımıyla fişek gibi bir yer olur. Binlerce lira verip havai fişek atmaya gerek yok. Zonguldak’ın sanat potansiyeli birazcık ilgilenen herkes tarafından malum… Sadece yöneticilerimiz biraz daha duyarlı olabilirler.”