Halkın Sesi Gazetesi yazarı Adnan Küçükvar’ın pazartesi günü Eşek mezbahası ve Zonguldak’ta Kaçak et başlıklı köşe yazısını okuduğumda irkildim.

Küçükvar, Kaçak et kesmeyi keşke argoda kullanıldığı gibi evli erkeklerin gizli ilişki yaşaması olarak bilinen hovardalık olarak kullansaydı da makara yapıp gülüp geçseydik.

Ne yazık ki sorun gırgıra getirilmeyecek kadar ciddiyet ve bir o kadar da sorumluluk gerektiriyor.

Küçükvar, tatlı sert bir anlatımla sayı, yer ve zaman ayrıntıları vererek, devletin seçilmiş ve atanmış yöneticilerinin sorumsuz ve vurdumduymaz vicdanlarına bıçağı vurmuş. Aynı zamanda da tüketicileri bilinçli olmaları konusunda uyararak satın aldıkları etin kesim belgesini ısrarla sormaları gerektiğini belirtmiş.

Zonguldak Belediyesi görevi ve işlevi kentin sağlıklı et üretimini gerçekleştirmek olan mezbahayı bazı fiziki özelliklerini yerine getiremediğinden geçici ruhsatla çalıştırıyor olması inanılır gibi değil.

Bilinmez mi ki?

Ekonomik gerekçelerle zaten gram usulü alabildiğimiz protein kaynağı olan etin vatandaşa sağlıksız olarak tükettirilerek aldatılmış olma duygusu insanı fena halde öfkelendirir.

Hemen belirtelim, dürüst, namuslu ve sağlıklı et satan kişi ve kuruluşları zan altında bırakmak haksızlık olduğu kadar son derece de yanlış olur. Ancak, Küçükvar’ın sorduğu “Kim bilir? Bugün mezbahaya girmeden çalı diplerinde kesilen hayvanların kaç tanesi at- eşektir?” Cümlesini okuduktan sonra tedirgin olmamak da elde değil.

Küçükvar,

Kaçak etin merkezlerini Beycuma, ÇatalağzıMusluKaramanElvanpazarcıkKozlu / Ilıksu olarak açık adres vermiş. Hatta sayı da vererek bu işi organize bir şekilde beş tüccarın yaptığını ve tüm kasap esnaflarının da bunu bildiğini açıkça belirtmiş.

Ne tesadüf ki Küçükvar’ın bildiği gerçeklerden Zonguldak Valiliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün hiç haberi yok. Ne diyelim, bu kadar vurdumduymazlığa ve saflığa da pes doğrusu.

Hiç kuşku yok ki, Zonguldak halkına sağlıksız et yediren her kimse mutlaka cezasını çekmeli. Küçükvar’ın bu yazısından sonra başta valilik olmak üzere, Belediye Başkanlığı, hatta cumhuriyet savcılığı konuyu araştırarak gerekli tedbirleri derhal almalıdır.

Vatandaşımıza çalı diplerinde kesilen sağlıksız ve kaçak et yedirerek, ülkemizi Afrika ülkeleri ayarına düşürmeye kimsenin hakkı yok, haddi de değil.

Ey sorumluluk sahipleri koltuklarınızdan birkaç saatliğine kalkın da;

Denetim yapın denetim.