Son İzmir depremi uyuyan yetkilileri uyandırdı ve kentsel dönüşüm için yeni bir modelin uygulanması karar altına alındı…
Bildiğiniz gibi kentsel dönüşüm daha önce de yasalaşmış ancak son depremler yasadaki bazı usullerin yetersiz kaldığını göstermişti.

Hükümet şimdi yeni bir döneme geçilmesine karar verdi. Bu kararlar da ulusal gbasında yer aldı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı'nda kentsel dönüşüm ihtiyacı olan alanların sayısının arttığına dikkat çekilerek, önceliklendirme çalışmalarının devam ettiği vurgulandı. Kentsel dönüşüm uygulamalarında il bazında hazırlanan kentsel dönüşüm stratejileri esas alınacak. İl ve ilçe bazında riskli, rezerv alanlara ilişkin verileri, sosyal yapı analizini, ekonomik bütünleşme, altyapı durumu, finansman modelleri ve il bazında dönüşüm hedeflerini içeren kentsel dönüşüm stratejileri hazırlanacak. Son dakika haberinin ayrıntılarına göre tam 25 şehir için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlanacak.
Can ve mal kaybına neden olma açısından afet riskleri, etkilediği nüfusun büyüklüğü, mali ve finansal gereksinim, rezerv alanın mevcudiyeti gibi kriterler esas alınarak puanlama yapılacak. Kentsel dönüşümde öncelikli yerleşim alanları bu puanlama esas alınarak başlatılacak.

KRİTERLER KESİN VE NET ŞEKİLDE ORTAYA KONACAK

Kentsel dönüşüm projelerinde katılımcılık esasları dikkate alınacak, yerel idareler bu konuda teşvik edilecek. Öncelikle yerinde dönüşüm ilkesi benimsenerek, mevcut sosyal yapının mekânsal ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran çözümlerle kent dokusuyla uyumlu ve alan bazlı olarak yürütülecek. Afet riskli alanların tespiti ve ilanına ilişkin mevcut kriterler geliştirilerek netleştirilecek. Toplu Konut İdaresi ve İlbank da bu sürece destek verecek. Yerel yönetimlerle paylaşımlı bir finansman modeli oluşturulacak.
KENTLERİN DEPREM ÖNCELİKLİ OLMAK KAYDIYLA AFET GEÇMİŞİNE BAKILACAK
Kentsel dönüşüm uygulamaları ve imara yeni açılacak alanlar ile sanayi alanlarının dönüşümü kapsamında şehir planlaması yapılırken şehrin afet geçmişi, afet tehlikeleri ve riskleri göz önünde bulundurulacak. Afet risklerinin planlama aşamasında gözetilmesine yönelik imar planlaması kriterleri geliştirilecek ve afet tehlike ve risklerine uygun imar planlaması yapılması sağlanacak.

ÇOK ÖLÇÜTLE DEĞERLENDİRME MODELİ

SABAH'ın detaylarına ulaştığı son dakika haberine göre Yüksek öncelikli alanlar çok ölçütlü değerlendirme sistemiyle önceliklendirilerek hızla dönüştürülecek. Kentsel dönüşüm uygulamalarında yerleşim alanı bazında öncelikli yapıları belirlemek için çok ölçütlü değerlendirme modeli uygulanacak. Bu model, can ve mal kaybına neden olma açısından afet riskleri, tehlikesi, etkilediği nüfusun büyüklüğü, mali ve finansal gereksinim, rezerv alanın mevcudiyeti gibi parametrelerin esas alındığı kriterler ve puanlama sistemi çerçevesinde geliştirilecek. Dönüşümde öncelikli yerleşim alanları bu puanlama sistemine göre belirlenecek.

NÜFUS YOĞUNLUĞU DİKKATE ALINACAK

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yürütecek. İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamaları ve imara yeni açılacak alanların planlaması yapılırken nüfus yoğunluğu dikkate alınacak. Afet ve acil durum toplanma alanları, ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde tespit edilerek imar planlarında gerekli düzenlemeler yapılacak. İstanbul'da mevcut yapılaşmış alanlarda yapı stoku dikkate alınarak, kentsel dirençliliğin artırılması amacıyla mevcut altyapı sistemlerinde afet risk önceliklendirme çalışması yapılarak ihtiyaç duyulanlar yenilenecek.

ZONGULDAK LİSTEDE VAR MI?

Yeni dönem kentsel dönüşüm için 25 şehir öncelikle ele alınacak. Peki Zonguldak bu projede var mı? Olması gerekir, çünkü Zonguldak’ın da halen tüm binalarının sağlam olup olmadığının kontrolü yapılmadı. Bazı kooperatiflerin betonlarının elle döküldüğü biliniyor. Bu arada çok katlı yapılaşmanın son zamanlarda görüldüğü Zonguldak’ta bu yapıların nasıl ruhsat alabildikleri de tartışma konusu.

Ayrıca kent içinde bulunan neredeyse tüm binaların son katlarının sonradan ilave edilmiş olduğu da bir başka gerçek. Bu katlar kolon ve sütunların taşıyıcılık vasfının yitirilmesine neden oluyor.
Bu binaların da incelenmesi gerekiyor.

Zonguldak’ın da söz konusu 25 il içine alınması bu nedenle şart görünüyor.