Dijital (sayısal) elektronik, yazılım dili/dilleri, açık kaynak kodlu yapılar, internet ağları hakkında ileri derecede bilgi sahibi olan kişiler 10-12 yıl önce "kestirmeden" zengin olma hayalleri olan insanları gerçekte olmayan "ürünlerle" soymaya başladılar.

Nisan 2021 itibariyle 5-9 bin adet kripto emtia (şifre blokları) çeşitli aracı kurumlar (simsar, komisyoncu, aracı, borsa, broker, dialer) alınıp satılıyor.

Dünyada milyonlarca insanın alıp sattığı ürünlerin sahipleri sözde belli değil. Aslında hepsi sahipli. Sadece algı oluşturmak, aldatmanın çift katlı olmasını sağlamak için bu ögeler kullanılıyor.

Bir ülkenin kalkınması, büyümesi ancak ve ancak mal ve hizmet üreterek olur. Fabrikalar, sağlık merkezleri, oteller, üniversiteler ülkeyi yukarı taşır.

Üretimin ana ekseni olan fabrikaların pay senetlerine ortak olarak ülkemizi büyütebiliriz. Döviz, altın, kripto emtia gibi enstrümanlara para yatırarak sadece dış ülkeleri zengin ederiz. Yani onlara bedava kaynak sunmuş oluruz. Türkiye'deki herkes 1000 dolar almış olsa ülke kalkınmaz batar. Herkesin evine 1 kg altın koysak üretim artmaz, batarız.

Sahte ekonomi uzmanlarına inanarak dövize, altına, kripto çöplere para vermeyin. İstanbul Borsasında 410 kadar pay senedi alınıp satılıyor. Bunların sadece 50 kadarı son 20 yılda ortaklarına reel kazanç sağlamaktadır. Sağlam şirketleri tespit etmeniz çok kolaydır. Herhangi bir şirketin 20 yıllık grafiğini açın. 20 yıl önceki fiyat ile bugünkü fiyatı dolar cinsine çevirin. Eğer 5-10-20-50.... kat bir kazanç söz konusu ise ortak olabilirsiniz. Son 20 yılda çok kazandıran ancak sermayesi çok düşük şirketlerden de kaçın. Zira bunlar spekülatiftir.

Sonuç: Dijital elektronik, yazılım dili, internetin işleyişini bilmeyenler kripto emtia pazarında er ya da geç yem olur. Bu piyasa tamamen hayal satmaktır. Uzak durunuz.

Dip not: Thodex benzeri aracı kurumlar er ya da geç çökecektir. Lise 2'den terk bir zatın peşinden giden 400 bin kişiye geçmiş olsun...