2021 Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülü’nü  ‘Kambur” adlı romanı ile kazanan Uzun Mehmet Ortaokulu Edebiyat Öğretmeni Esra Kahya,  26 Mart  Cumartesi günü Maden Mühendisleri Odası’nda  okurlarıyla buluştu. 

ZOKEV Yönetim Kurulu Üyesi  Üzeyir Karahasan’ın Moderatörlüğünde  gerçekleşen söyleşide Esra Kahya:   
 “Biriktirdiklerimi gözlemlerimle harmanlayıp  edebiyat öğretmeni gözüyle kağıda dökünce  metinler kendiliğinden oluştu. İyi bir okuyucu olduğum kadar  aklımdakileri de kolayca kağıda dökebiliyorum.  Mutfak masamın bir kenarına  bilgisayarımı koyup yazabiliyorum.  Elimdeki metini başladığım andan kısa bir  süre sonra bitirmek istiyorum.  Metin yazıldığı gibi kalmalı.  İmla kuralları dışında , metnin üzerinde fazla  değişiklik yapmak  taraftarı değilim.  Bende özel yeri olan,  yapıtlarını çok beğendiğim Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülü Yarışmasını görünce   Kambur romanını yazmaya koyuldum.  Eserlerin teslimine iki ay gibi kısa bir zaman vardı.  O arada ilk yazdığım bölümler bilgisayarım çökünce kayboldu. Umutsuzluğa kapılıp  ağladım.  Sonra kendimi toparlayıp  bir ay sürede romanın taslağını çıkardım. Kambur’un  kitap serüveni iki ayın içine sığdı.  Birinci olabileceğimi düşünmüyordum. Jüri üyeleri bana geri dönüp  roman dosyası için  özendirici güzel şeyler söylediler. Yazana kadar Kambur benimdi; şimdi okuyucularımın oldu. Ödüllerin özendirici olabileceğini düşünüyorum.  Parasal değil, manevi anlamda başarılı olabileceğim düşüncesi hakim olunca yazma konusunda kendimi daha güvenli hissediyorum.  Kelimelerin gücüne inanıyorum. Anlatmak istediklerimi değerlerinden farklı anlatabilirsem ne mutlu bana, diye düşünüyorum.  Okulumda da öğrencilerimi ödüllendirmeyi severim. Okumak çoğu kişiye şifa gibi gelir; yazmak da bana şifa veriyor.  Acıbe, evimizin karşısında oturan kambur bir kadındı.  Gerçek hayatta Acibe’nin kamburluğuna çok üzülüyordum  ve onu kitabımda baş karakteri yaptım. Onun dışındaki karakterlerin tümü kurgusaldır" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Esra  Kahya,   ilk öğretmenliğini Bitlis Adilcevaz‘da yaptı. Daha sonra sırasıyla;   Zonguldak Merkez  Cumhuriyet Okulu, Karaelmas Ortaokulu’nda ve  halen Uzun Mehmet Ortaokulu’nda Türkçe öğretmenliği yapıyor. Bursa Osmangazi Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu 21. Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülü  yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Seyhan Livaneli Öykü Yarışmasında  ise finale girdi. Öykü, İshak Edebiyat, Altı yedi, Münzevi, Edebiyat Atölyesi, Edebiyat Gazetesi ve dijital medyada  öyküleri yayınlandı.  Yayınlanmaya hazır on iki öyküden oluşan öykü dosyası var.

Haber-Fotoğraf: Alaaddin KARA