HALKIN SESİ ÖZEL HABER - Ankara Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dairesi, Bakanlığın açtığı dava üzerine Zonguldak İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını kaldırarak, Kız Meslek Lisesinin koruma kararını kaldırdı.

Kız Meslek Lisesi ile ilgili devam eden yargı sürecinde baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının Ankara Bölge İdare Mahkemesine yaptığı itirazı değerlendiren 6. İdari Daire Başkanlığı, daha önce Zonguldak İdare Mahkemesinin kararıyla “kültür varlığı” olarak tescil edilen Kız Meslek Lisesinin tescil kararını kaldırdı. Böylece AKP Milletvekili Hamdi Uçar ile Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın başını çektiği yıkım lobisi bir adım öne geçmiş oldu. Mahkeme kararının tebliğ edildiği Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ilgili kurumlara bir yazı ile kararı bildirirken, Zonguldak Tapu Müdürlüğünden, okulun tapusuna, “Korunması gereken kültür varlığıdır” şeklinde konan şerhin kaldırılmasını da istedi.

KORUMA KURULU, SİYASETİN MÜDAHALESİ ÜZEREN TAM TERSİ KARARLAR ALDI

Süreç şöyle gelişti: Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar’ın yeni yapılan hastanenin projesinde yeterli otopark konulmadığı gerekçesiyle hemen yanındaki okulun yıkılıp yerine otopark yapılması önerisinin tepkilere neden olduğu sırada, Zonguldak Kültür Eğitim Vakfı (ZOKEV), okulun kültür varlığı olarak tescili için başvuruda bulundu.  Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu başvuruyu yerinde bularak, okulun, koruma altına alınması için işlemleri başlatma kararı aldı.  Ancak tam bu sırada Hamdi Uçar ve Başkanı Ömer Selim Alan devreye girerek itirazda bulundu. Okul için, “Depreme dayanıksız” raporunun da hazırlandığı bu süreçte, ilk kararında, okulun mimari değerini öve öve bitiremeyen Koruma Kurulu, tam tersi cümlelere yer verdiği ikinci bir kararla süreci durdurdu. Kurulun, siyasetin müdahalesi üzerine 180 derece çark etmesi kamuoyunda alay konusu oldu.

ŞİMDİ GÖZLER DANIŞTAY’A ÇEVRİLECEK

Daha sonra devreye giren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Koruma Kurulunun, okulun, tescili için başlatılan çalışmaları durduran ikinci kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesinde “Yürütmeyi duruma” istemli dava açtı. Zonguldak İdare Mahkemesi talebi yerinde bularak Koruma Kurulunun ikinci kararını iptal etti. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mahkeme kararı üzerine Kız Meslek Lisesini kültür varlığı olarak tescil etti. Ancak bu karara bu kez, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz etti. İtirazı değerlendiren 6. İdari Daire Başkanlığı, Zonguldak İdare Mahkemesinin kararını bozarak koruma kararını kaldırdı. Mahkemenin okulun yıkılmasının önünü açan bu kararının ZOKEV ve Mimarlar Odasının Danıştay’da temyiz etmesi bekleniyor.