ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı ve Karikatürcüler Derneği Zonguldak Temsilcisi Kürşat Coşgun’un 1914 ile 1939 arasında yabancı basında Türkiye’ye ilişkin çıkan karikatürlerden derlediği “Metemorfoz” adlı karikatür sergisi Tekel Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılıyor.

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı(ZOKEV) Mütevelli Heyet Başkanı Kürşat Coşgun, 1914-39 yılları arasında yabancı basında çıkan Türkiye konulu karikatürlerden oluşan ve daha önce Zonguldak ve Çaycuma’da slayt gösterisi olarak sunduğu “Metamorfoz” adlı çalışmayı, bu kez karikatür sergisi olarak açıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sürecinden yüzyılın en büyük bağımsızlık mücadelesi olan Ulusal Kurtuluş Savaşı’na ve arkasından erken Cumhuriyet dönemine kadar uzanan süreci anlatan sergi, dünyanın değişik ülkelerinde çıkan dergi ve gazetelerde yayımlanmış 67 karikatürden oluşuyor. Sergi o dönemde, yabancı karikatürlerinin çizgileriyle Osmanlı ya da Türk imajının Doğu ve Batı ülkelerinde nasıl değiştiğini anlatıyor. 100X70 ebadında 14 adet fotobloktan oluşan serginin açılışı 26 Ekim Cuma günü, Emral Çarşısı’nın yanındaki Tekel Güzel Sanat Galerisi’nde saat 18.00’de yapılacak. Sergi 2 Kasım’a kadar açık kalacak.

 

KALAFAT: “ÇOK DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA”

Konuyla ilgili açıklama yapan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “Vakfımızın Mütevelli Heyeti Başkanı, sevgili arkadaşım Kürşat Coşgun çok değerli bir çalışma ile daha Zonguldaklıları buluşturuyor.  Daha önce slayt gösterisi olarak izlediğimiz çalışmayı bu kez sergi formatında bizlerin görüşüne sunuyor. Sergi bir ulusun nasıl yoktan var olduğunu anlatırken, bu silkinişin, dünya insanlığı üzerinde nasıl bir etki yarattığını da anlamamızı sağlıyor. Sergiyi gezince Ulusal Kurtuluş Savaşımızın yalnızca cephede değil, hangi diplomatik hatta psikolojik savaşlarla kazanıldığını, süreci yönetenlerin bu alanda nasıl büyük bir başarıya imza attığını bir kez daha gözlüyor, kendilerine duyduğumuz hayranlık bir kat daha artıyor. Ben böylesi bir çalışmaya imza atan sevgili arkadaşım Kürşat Coşgun’u gönülden kutluyor, tüm Zonguldak halkını sergiyi izlemeye davet ediyorum” dedi.