İbrahim Tıg’ın verdiği habere göre Rüştü Onur’un, Devrek Cumhuriyet Alanı’ndaki büstü önünde yapılan anma törenine; Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, CHP Devrek İlçe Başkanı Yaşar Bükrü, İşçi Partisi Devrek İlçe Başkanı Bahattin Durak, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Hüsnü Y. Öztürk, CHP Devrek Belediye Başkan Aday adayları; Şeref Aydınlı, Çetin Bozkurt, şair ve yazarlar; Mithat Yaban, İbrahim Tığ ve sanatseverler  katıldı.

    Rüştü Onur’un büstüne, Devrek Belediye Başkanlığı, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği ve Bölge Haber Gazetesi’nin çelenklerinin konulmasının ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yakın arkadaşları ve ebediyete göçmüş sanat ve kültür insanları anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

   Daha sonra Rüştü Onur’un yaşamını ve eserlerini anlattığı konuşmasında şair İbrahim Tığ, “Rüştü Onur’un yaşam sevinciyle dolu bir şair olduğunu” belirterek; “Rüştü Onur hastalığı nedeniyle yaşamının çok kısa olacağını bilerek yaşadı ve şiirlerine de bu duyguyu yansıttığını” söyledi.

    Tığ şöyle konuştu; “Rüştü Onur, Devrek’imizin yetiştirdiği ender insanlarımızdan birisidir.  O şiirlerinde, kuşları, doğayı, konu komşuyu, işçileri, denizi, balıkçıları, küçük insanları konu edinmiştir. O’nu güçlü kılan da budur. Şiirlerinin yalın ve sokak dilinin yanında anlatımı güçlü bir yanı vardır. Rüştü Onur’un gencecik yaşında bugün edebiyatımızın mihenktaşı olan insanlarla arkadaşlıkları olmuş ve onlarla iyi dostlukları sayesinde günümüze ulaşabilmiştir. Salâh Birsel, Necati Cumalı, Oktay Rıfat, Muzaffer Tayyip gibi önemli isimler Rüştü Onur’a sahip çıkmışlardır. Rüştü Onur, bir köy öğretmeninin oğludur. Lise 2. Sınıfa kadar okuyabilmiş ve hastalığı nedeniylede okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Kastamonu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni Abdülbaki Gölpınarlı’dır. Zonguldak’ta en iyi dostları; Muzaffer Tayyip ile Behçet Necatigil’dir. Rüştü Onur, Behçet Necatigil’in hiç öğrencisi olmamıştır. Eşi Mediha Sesiz’le İstanbul-Zonguldak seferini yapan Anafarta Vapuru’nda tanışmışlar ve Zonguldak’ta nişanlanarak İstanbul Beşiktaş’ta evlenmişlerdir.

Rüştü Onur evliliğinin 20. Gününde eşi Mediha’yı kaybetmiş aradan kısa bir süre sonrada kendisi ağzından kan gelmesi sonucunda o da 1 Aralık’ı 2 Aralık’a bağlayan gece kayınpederinin evinde yaşamını yitirmiştir.

    Rüştü Onur’u sevgi ve özlemle anıyoruz”