Yazar Mevlüt Kırnapçı’nın, “Çaycuma Bölgesi Gelenekleri”, “Sözcük ve Deyimler”, “Değişen Sosyal Yaşam” konulu araştırma kitabı “Yandım Ela Gözüne”, Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan tanıtım ve imza etkinliğiyle tanıtıldı. Hüseyin Çakır’ın türküleri eşliğinde Çaycuma ve Çaycuma’dan insan manzaralarının işlendiği slayt gösterisiyle başlayan etkinliğin açış konuşmasını araştırmacı yazar Seyfettin Ceylan yaptı. Seyfettin Ceylan, bölge kültürü ve buna yönelik araştırma çalışmalarının önemi ve gerekliliğinden söz ederek “Bölge kültürünün geçmişi ve bugününün geleceğe aktarılabilmesi için bu tür çalışmaların yapılıp yazıya dökülmesi, tarihe iz düşülmesi bir gerekliliktir.” dedi.

 

“ÇAKIR’IN ANIT MEZARI YAPILSIN”

Yazar Mevlüt Kırnapçı da kitabına ilişkin yaptığı konuşmada, otuz kırk yıl öncesinin yaşam şekli ve kullanılan araç gereçlerin bugün bilinmediğini, bu kitabın hem bu gelenek ve yaşam biçimlerini, hem de sözcük ve deyimleri kapsadığını, yazarak geleceğe bir not düşmeyi amaçladığını söyledi. Kırnapçı ayrıca, Çaycumalı ozan Hüseyin Çakır’ın anıt mezarının yapılmasını, Çaycuma Etnografya Müzesi ve Filyos Arkeoloji Müzesi’nin yaşama geçirilmesini istedi.  Soğuk ve karlı bir akşam olmasına karşın ilginin yüksek olduğu etkinlikte, kitaplarını okurlarına imzalayan Mevlüt Kırnapçı,“Yandım Ela Gözüne” adlı bu çalışmasının yeni çalışmaları tetiklemesini umduğunu söyledi.

 

“GENÇLER BU KİTABI OKUMALI”

AKP Çaycuma İlçe Başkanı Vedat Emeksiz, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu, SP Çaycuma İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Bayram Cura, Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, Gazeteci-Yazar Hasan Ataman, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcsi İsmet Akyol geceye katılanlar arasındaydı. AKP Çaycuma İlçe Başkanı Vedat Emeksiz, “Mevlüt Kırnapçı çok sevdiğimiz bir abimiz. Toplum için sanat en az diğer alanlar kadar önemli. Mevlüt Kırnapçı Çaycuma’mızın sanata dönük yüzünü temsil eden bir isim. Böyle bir kitabı yayınlamış olmasından mutluyum. Çaycuma’da geçmişi ve bugünü yaşayanların bilmesi gerekenlerin bulunduğu bir kitap. Ben bu kitabı Çaycumalı gençlerin okuması için elimden geleni yapacağım. Bu gibi çalışmalarla Çaycumalılık bilincinin oluşması gerektiğine inanıyorum. Bu güzel çalışması için Mevlüt Kırnapçı ağabeyimizi kutluyor, başarılı çalışmalarının sürmesini diliyorum” dedi.

 

“GELENEK, GÖRENEKLERİMİZİ ANLATIYOR”

CHP İlçe Başkanı Umut Başoğlu, “Mevlüt Kırnapçı’nın “Yandım Ela Gözüne” kitabı bu türdeki ilk çalışma. Şiir kitapları var ama bu tür araştırma kitabı olarak ilk çalışması. Çaycuma’nın bilinmeyen yaşamını, araç gereçlerini, gelenek göreneklerini anlatan bu kitabı kendisi de bize tanıttı. Biz şimdi heyecanla bu kitabın okunmasını, anlaşılmasını bekliyoruz. Böyle bir kitabı Çaycuma’mıza kazandırdığı için Mevlüt Kırnapçı’ya teşekkür ediyor, kutluyorum.” derken, SP Çaycuma İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir; “Bu akşam Mevlüt Bey’in “Yandım Ela Gözüne” kitabının tanıtım programına davetliydik. Çaycuma için bu tür etkinliklere büyük önem veriyorlar. Biz de Saadet Partisi olarak bu tür etkinliklere destek vermek amacıyla geldik. Kendisini tebrik ediyoruz. İnşallah Çaycuma’mızla ilgili daha değişik araştırmalarla yeniden karşımıza çıkarlar.” dedi.   (Haber: www.caycumasanat.com)