Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV)’nın kentin kültürel gelişimi için yaptığı çalışmalar sürüyor. ZOKEV bu kez Zonguldaklı iki yazarı, Can Kartoğlu Gürses ile Can Gürses’i konuk ediyor. Yazarlarla 14 Haziran Cumartesi günü Maden Mühendisleri Odası’nda yapılacak olan söyleşi ve imza günü etkinliği saat 15.00’de başlayacak. Can Kartoğlu Gürses 12 Eylül’ün kahramansız insan hikayelerinden oluşan ve bize tam da en dik merdivene tırmanırken merdivenden atılışımızın hikayesini anlatan, “Sahanda Yumurta” adlı kitabını imzalayacak. Kızı Can Gürse ise, ilk kitabı olan “En Güzel Günlerini Demek Bensiz Yaşadın” ile Zonguldaklıları buluşturacak. Can Gürses romanı için, “Hrant Dink’in canından edildiği o güne nasıl geldiğimizi bir ailenin üzerinden anlatmak gizli hedefimdi” diyerek okurlarına bir ipucu veriyor.

DİKKAT! KAHRAMAN İÇERMEZ

Can Kartoğlu'nun su gibi akan, tertemiz bir Türkçe sade bir derinlik, bağırmadan ve küçük harflerle yazdığı "Sahanda Yumurta"nın içinde on hikaye var. Kartoğlu içinden kırılmış, onarılamayan, trajedileri ile isimsizleştirilmiş bir gençliğin hikayesini, saf, dokunulmamış çocukluk hikayeleriyle hemhal edip okura aynı tabakta sunuyor. Kapak tasarımını Kemal Gökhan'ın yaptığı kulpları kelepçeli Sahanda Yumurta'da kan, şiddet yok! Klişelerin çok dışındaki Sahanda Yumurta hikayeleri, hafıza dosyamıza eklenecek, yüreklerimize kazınacak, bugünü geçmişten; 12 Eylül karanlığından gösterecek. Kahraman içermeyen 80 sayfalık kitap Postacı Yayınevi’nde çıktı.

KENDİNE DOĞRU ÇIKILAN BİR GÜNLÜK YOLCULUK

Can Gürses ise “En Güzel Günlerini Demek Bensiz Yaşadın”da okuru kalabalık bir aile yemeğine davet ediyor ve sofradaki tek boş sandalyeye oturtuyor. 12 Eylül’den sonra yurtdışına kaçmak zorunda kalan Koza, 27 yıl sonra ülkesine, şehrine, ailesine dönüyor, günümüz İstanbul’unda üst-orta sınıftan bir ailenin bireylerinin bilinçaltı yolculuğu başlıyor. Günlük gerçeklerin ve anıların sökün ettiği, yemeklerin, özellikle de sevilmeyen yemeklerin, şarkıların ve eşyanın dile geldiği, neşe ve sevincin, hüzün ve pişmanlıkla iç içe geçtiği tek günlük bir yolculuk bu… 232 sayfalık kitap, Doğan yayınları arasında çıktı.

SAFDER KARTOĞLU DA EŞLİK EDECEK

İki yazara Dede Safder Kartoğlu da eşlik edecek. Bir Zonguldaklı olan ve uzun yıllar yaşamını sürdürdüğü Zonguldak’tan emekli olduktan sonra ayrılarak İstanbul’a taşınan Kartoğlu “Maratonun ihtiyar delikanlısı” olarak tanınıyor. Kentimizin yetiştirdiği değerli bir ismi olan Kartoğlu beş kıtada maraton koşmasının yanı sıra edebiyat tutkusuyla da biliniyor. (Mete Arif Tokmak)