İstanbul 16 milyonluk bir kent. Karaelmas'a uzaklığı yalnızca 4 saat. Avrupa ile İstanbul’un, Karaelmas’a uçak ile karayolu ulaşımı var. Avrupalıların uçakla, Çaycuma uçuş alanına uzaklığı ise 2 ile 4 saat.
Akçal durumu yüksek, ayrıca gezmeyi seven yurttaşlar İstanbul'da, Bursa’da, Ankara ile Batı Avrupa’da oturuyorlar.  Varlıklı, çok gezen Avrupalılar ile İstanbullular artık, tuğyan-heyecan değişik gezme yerleri arayışı içindeler.
Bunlardan belli bir kesim var ki doğa ile macerayı seviyor. Karaelmas, bir çok gezginin beklentilerini karşılayacak özellikleri taşıyan bir il. Onları Karaelmas’a yönlendirecek seçenekler şunlar;
1. Eğlence, 2. Doğa, 3. Mağara, çağlayan, göller, ırmaklar, 4. Kalıntılar(arkeolojik, eski sanayi, müzeler), 5.  Yeraltı kömürcülüğü,  6. Deniz-Yüzme-Su sporları, 7. Tren, tekne, ikitekere binme, 8. Balık tutma, 9. Yemek, 10. Kalıncaklar-oteller, 11. Alış-Veriş, 12. Ucuzluk, 13. Güvenlik. 
Bir kaç tür gezgin var; 
1. Kaymak takımı, seçici, gezdirici kılavuzluğunda gezer.
2. Orta sınıf, bulduğunun, ucuz ile iyisini arar, gezdirici kılavuzluğunda gezer.
3. Kısıtlı akçal durumlu gençler. Doğa koşullarında yaşayabilir. Okuyarak, araştırarak kendi kılavuzluğunda gezer.
1. EĞLENCE. 
Bu üç tür gezginin ortak yanı; akşam eğlencesi, dans, halk oyunları gösterileri, içki-balık olmalı. Herkes içmiyor, ancak sınırlı içen de var.  Bu konuda;1.Doktorlar Lokali (Tülin Papila), 2. Mühendisler Lokali, 3. Madenciler Lokali, 4. Deniz Kulübü var. Doktorlar Lokali; düzeyli, iyi müzik yapan, yemekleri nitelikli, ayrıca ipini koparanın giremediği, taşkınlığın olmadığı seçkin bir yer. Dans ile eğlence müziği güzel.  Her üç gezgini de mutlu eder. Mühendisler Lokali; müzik, yemek var. Ancak türü ikinci ile üçüncü tür gezginleri mutlu eder. Madenciler Lokali; müzik yok. O nedenle, ancak kafa dinleyecekler için ilginç olabilir. Deniz Kulübü; ne yazık ki, dilberim koyu betonlayarak kendi geliri amacıyla kullanmaya yönelik kullanıyor. Müzik türü alt orta sınıfı eğlendirir. 
2. DOĞA 
Karaelmasın doğası kışın ayrı, yazın ayrı, güzün ayrı bir güzellik sunuyor. Sağlıklı yaşam için; yürüyüş, tırmanma, ekizcilik-fotoğrafçılık, kuş izleme, kuş sesi dinleme, dağ evlerinde kalma yeğlenir. 1. İle 3. Tür gezginler için çok yeğlenir. 2. Tür gezginlerin de yüzde 50 si, doğa gezilerini sever. Bu konuda Karaelmas ile ilçelerinin yeterli olanakları vardır.  Bu konuda Gümeli Porsuk’u, Göldağ yürüyüşü çok çekici duraklar.
3. MAĞARA, ÇAĞLAYAN, GÖLLER, IRMAKLAR  
Bunu en çok sevenler, sırasıyla; 3. Tür ile 2. Tür, 1. Tür gezginler. Mağara ile çağlayanlar konusunda Karaelmas yeterli. Ne var ki, göller balık tutuma ile tekneyle gezme bakımından kullanıma açılmalı. Irmaklar konusu kısıtlı. Bu konuda Filyos ile Devrek çaylarında yatırım yapmak gerekli.
4. KALINTILAR (ARKEOLOJİK, ESKİ SANAYİ, MÜZELER)
Arkeoloji bakımından Heragleia ile Teion var. Her ikisinde de kazıların görselliği yetersiz. Bilimteylerin-üniversitelerin jeofizik mühendisliği bölümleriyle ilişkiye geçip, kazılacak yelerin belirlenmesi konusunda kazıcılara yardımcı olup, kazı hızı arttırılmalıdır. Kilyos’da öncelikle antik tiyatro kazılmalı, ortaya çıkarılmalıdır.
Karaelmas Bülent Ecevit Üniversitesinin ileri uygulayım-teknoloji deneyliklerini gezdirmek çok ilgi çeker.
Eski sanayi olarak çok varlıklı. Çatalağzı, Işıkveren, Lavvar, Deniz Feneri, Varagel, Kandilli, Köseağzı, Kozlu Çıkrığı, Maden Müzesi, İşçi Pavyonları ilgi çekici. Bunlarla her üç tür gezgin ilgilenir.
5. YERALTI KÖMÜRCÜLÜĞÜ,
Karaelmasın en ilginç, başka yerlerde olmayan çok seçkin, çekici, tuğyan verici bir seçeneği. Birçok gezgin yeraltına inmek, yeraltında kazıları görmek, kazmak, kömür çıkartmak gibi eylemleri görmek ister. Özellikle, yabancı gezginler için çok çekici olabilir. En çok ilgilenecekler, 1., 3., 2. Tür gezginlerdir.
6. DENİZ-YÜZME-SU SPORLARI
Karaelmas içinde denize girecek yerler çok kısıtlı. Oysa Karadeniz sörf olarak, özellikle ilkbahar ile güzün çok uygun. Filyos’daki sanayi yatırımları, gezginleri Mugada, Güzelce Hisar’a atabilir. Ulutan gölünün yüzmeye açılması konusu düşünülebilir. Güncel durum, 3. İle 2. Tür gezginleri çeker. Ancak kalmaları kısa süreli olur.
7. TREN, TEKNE, İKİTEKERE BİNME,
Karabük-Karaelmas çekiti-treninin geçtiği yerler olarak çok ilginç. Bu, çekit; tıpkı “Kars Ekspresi” gibi tanımış duruma getirililebilir. Bununla özellikle 1. İle 2. Tür gezginler çok ilgilenir. Ötekisi ise Kozlu-Üzülmez arasında iç trendir. Çok yatırım yapmadan gezginciliğe kazandırılabilir.
Tekne gezisi olarak, tıpkı Bodrum, Marmaris, Fethiye’de olduğu gibi,  Karaelmas içinde koyları gezdiren, yüzdüren gezi tekneleri olabilir. Bir ötekisi ise, Ereğli’den Köseağzı ile Kandilli arası gitgel tekne gezisi olabilir. 2. İle 1. Tür gezginler ilgilenir.
İkiteker olarak, Filyos çayı boyu, Çaycuma, Devrek, Ereğli, Alaplı çok uygun. Burada yarışlar düzenlenebilir. Ayrıca, dağ ikitekeri için Çaycuma Göldağ, Gümeli çok uygun. İkitekerciler buna bayılırlar. 3. İle 2. Tür gezginler ilgilenir.
8. BALIK TUTMA
Dere, göl, deniz balıkçılığı konusu gelişmiş değildir. Ancak önü açılabilir.
9. YEMEK
Karaelmas’da yemek en büyük sıkıntı. Yukarıda saydığım lokaller dışında, büyük sulu yemek yapan lokantalar kısıtlı. Yöresel yemek sunan büyük lokantalara gerek var.
10. KALINCAKLAR-Oteller
Kalıcak yer olarak her üç 1., 2, 3 tür gezgini mutlu edecek düzeyde, yeterli, temiz, ucuz oteller var. Bu konuda sorun yok.
11. ALIŞ-VERİŞ
2. Tür gezginler alış-verişten hoşlanırlar.  Bu konuda Karaelmas kısıtlı. Devrek’deki bastoncular ilginç. Küçük boy Uzun Mehmet, Madenci fenerleri, madenci kazması döktürülerek, nitelikli biçime getirilerek, ayrıca madenci kaskları, madenci giysileri, madenci künyeleri (kişinin adı kazınarak) satılabilir. 
Küçültülmüş, Gümeli Porsuk’u, el işleri yapan işliklerde, porsuk ağaçları kullanılarak, nitelikli olarak yapılırsa satılabilir. Ötekiler; acı bal, kestane balı, çiçk balı olabilir.
12. UCUZLUK
Karaelmas, orta-üst düzeyde ucuzdur. Bu konuda sorun yok.
13. GÜVENLİK
Karaelmas’ın her yeri çok güvenlidir. Toplumun yabancılara karşı davranışı da konuk severdir. Bu Konuda sorun yok.
14. TANITIM
Karaelmas’ın tanıtımı yok denecek düzeyde azdır. Turizm Fuarlarına kesin kes katılmalıdır.
Özetle, Karaelmas günümüzün koşullarına göre, gezgincilikte atılım yapacak tüm özellikler ile donanımlıdır.
PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN(2019), Gezgin Yazar
Boğaziçi Gezginler Topluluğu Kurucu Başkanı...
Zonguldak Nostalj