Bu yıl ilki gerçekleştirilen Karaelmas Ressamlar Topluluğu’nun düzenlediği “Sadece Zonguldak Tabloları” isimli serginin kokteylinde yine ilk kez gerçekleşen “Zonguldak’ta Yılın Ressamı” Onur Ödülü açıklandı. 2022 yılının “Zonguldak’ta Yılın Ressamı”  Onur Ödülü Ayla Bahadır’a verildi. Ayla Bahadır’a ödülünü sergi fikrinin mimarı Gülden Işık sundu. Kokteyle ressam ve şairlerin yanı sıra sanatseverler de katılım yaptı.

Ödül vermenin gerekçesini “Sadece Zonguldak Tabloları” isimli serginin küratörlüğünü üstlenen ressam, eğitimci Mete Arif Tokmak açıkladı. Açıklama şöyle:

“Zonguldak’ta Yılın Ressamı

Ödül vermenin sanatçılarımızın üretmeye olan motivasyonlarını kuvvetlendirmesini istiyoruz.  Bir moral değer arttırıcısı olan sanatçının da üretimini devam ettirebilmesi gereklidir. Ödüller veya takdir edilmeler bu işe yarar. Anlamlı olduğunda daha mutlu edicidir.

Bizler, boya ile, fırça ile, tuval denen bir yüzeye duygularımızı aktarmaya çalışıyoruz. Terebentin koklayıp biraz daha güzel oluyoruz. Resim yağına yanlışlıkla çubuk bandırıp yeni tatlar keşfediyoruz. Şovalemizin önünde elinde palet günler geçiriyoruz, günlerin geçtiğini unutuyoruz. Bizler ressam denen kişi olmaya çalışıyoruz. Farklı gören ve farkı gören o sanat insanı.

Karaelmas Ressamlar Topluluğu esinini Zonguldak’tan alan katılıma açık bir oluşumdur. Yılda bir kez konusu Zonguldak olan resimlerle sergi açmayı hedeflemektedir. Demek ki Zonguldak konulu resimler çizmeye devam edeceğiz. Bu konuda çalışacak arkadaşların esini çok olsun. Fırça tutan elleri dert görmesin.

Gelelim bu yılın Zonguldak’ta Yılın Ressamı olarak seçtiğimiz ressamımıza. Bu ödülü alacağını O bilmiyor. Yani umarım kuşlar haber vermemiştir. Sürpriz bozulmasın diye epeydir uğraşıyoruz çünkü.

Kendisine 2022 Yılının Zonguldak’ta Yılın Ressamı Ödülü hayırlı olsun.

Onu düzenlediğimiz birçok etkinlikte eksilmeyen coşkusu ile hatırlayacağım. Zonguldaklı sanatçılar olarak bir makama gittiğimizde gerçekleştirmek istediğimiz etkinliği anlatmaya çalışan neredeyse o zamanlar için tek kadın birey olarak hatırlayacağım. Şimdi kadınların sayısı arttı, erkeklerin sayısı azaldı doğrusu. Resim yaparken kılı kırk yaran titizliği ile hatırlayacağım. Kültür gezilerinde yeni sanat eserleri keşfetme coşkusu ile hatırlayacağım.

Kendisinden resim yapmaya devam etmesini, aramızda olmasından büyük mutluluk duyduğumuz ressamımızı taktim etmeden önce kısa biyografisine göz gezdirelim:

Zonguldak doğumludur. Çocuk yaşlarda resim sanatına yeteneğinden ötürü Güzel Sanatlara yönlendirildi. Fakat şartlar elvermedi. Zamanında sınavla girilen BKM’de (öyle mi imiş?) Mehmet Süzen Hocadan ders aldı. Evinde atölye kurdu. Resimde iz bırakmak arzusu ile Ereğli’de Osman Zeki Oral’ın desen derslerine katıldı.  Aynı yıl Vedat Can Hoca ile tanıştı ve resimdeki yolunu çizdi. 2001’den 2008’e kadar birçok resim üretti ve ortak ya da kişisel sergiler açtı. Bir eseri Şefik Bursalı resim yarışmasında sergileme ödülü almıştır. Bazı eserleri özel koleksiyonlardadır. 4 Eserini Zonguldak Maden Müzesine hediye etmiştir.

Zonguldak’ta 2022 Yılının Ressamı olarak açıklamaktan gurur duyarım. Ayla Bahadır.

Bizler Karaelmas Ressamlar Topluluğu olarak, Zonguldak’ta sanata katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.”