Hiç çocukken ya da gençliğinizde Lades oynadınız mı? Çok ilginç bir oyundur lades. Aslında bir kandırmaca oyunudur. Kişilerin türlü hareket ya da karşı tarafın dalgınlığı ile ona karşı üstünlük kazanma oyunudur. Bir strateji oyunudur. Hafızanız kuvvetli, sabırlı iseniz ve birazda karşı tarafı aldatma gücünüz varsa oyunda şüphesiz galip sizsiniz.

Bide “bile bile lades” durumu var. Karşı tarafın üzülmesini istemiyorsunuz ve bilerek onada çaktırmadan oyunu kaybetmek için ladesleniyorsunuz. Sonuçta bu bir oyun ve bir kazananı olacak, bu sefer kendinden feragat edip, karşıdaki oyuncunun kazanmasını sağlıyorsunuz. Aslında bu da bir hile ancak pembe yalan kategorisinde olduğu için hileyi yapanda mutlu olur.

Çocukluk ya da gençlik yıllarından şimdiye günümüze bir dönelim.

Bu oyunu hala oynayanlar var mı diye sormayacağım elbette, çünkü bu oyunu hepimize oynatıyorlar. Öyle ya da böyle gerçek hayatta hepimiz bir lades oyunun içindeyiz. Kısa bir dönem önce Squid Game diye bir dizi yayınlandı, dünya çapında milyonlarca insan bu diziyi izledi. Bu oyunda hata yapan bir sonraki aşamaya geçemiyor ve bedelini hayatı ile ödüyordu. Oyunun kurucuları ile zevk sefa içinde oyunu izliyor ve bu oyun üzerinden büyük paralar kazanıyordu.

Kore dizisinde geçen bu olayları aslında yıllardır gerçek hayatta hem de çocukken öğrendiğimiz LADES oyunu ile bize günümüzde yaşatıyorlar desem!!! Bir kısmımız “bile bile lades” dedik, sevdiğimiz desteklediğimiz hatta oy verdiklerimiz yüzünden 30 TL ye yaklaşan akaryakıt fiyatları, 1000 TL geçen gr altın, 12,9 TL ye olan patates ile sınanıyoruz.

“Bile bile lades” diyenlere kızanlar sizde unuttunuz, hafızanızı sürekli boşalttınız ve sabırlı olmadınız için kaybetmiş olabilir misiniz?

Tamam, kazananın mutlak bir ikna gücü, belki bir kandırmacısı, hilesi olmuştur ancak az birazda kendinizi mi düzeltseniz.

Lades oynadınız mı demiştik en başta. Belki farkında değilsiniz ancak her gün Lades oynuyoruz.

Oyun oynamama lüksümüz kalmadı artık bu nedenle artık akıllar başa toplanmalı, balık hafızalı olunmamalı ve kandırılmamak için dört gözle her şeyi takip etmeliyiz. Günlük siyaseti değil, geleceğimizi, ülkemizi, çocuklarımızı, özgürlüğümüzü, cumhuriyetimizi düşünmeli ona sahip çıkmalıyız.

Bugün biri çıkar sürtük der, yarın başka biri terörist der. Millet zayıflatılır; zaman olur mülteci zaman olur işgalciler ile kuşatılabilir. Bizim elimizde NUTUK var, bizim önümüzde İlkelerimiz var. Bizim ülkemizi kuran öyle çakma falanda değil, yüzyılın lideri, gazi, başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ümüz var. Lütfen, komşunuz düşüncesi ne olursa olsun, insanların morali ne kadar bozulmuşsa bozulsun bu ülkeyi taş taş üstünde değilken 7 cihana karşı savunmuş, küllerinden doğurmuş, içindeki hainlere karşılık Cumhuriyet ile taçlandırılmış milletiz biz.

Kimsenin oyununa gelmeden, vicdan, akıl ve sabır ile umudumuzu yitirmeden, vatanımıza ve milletimize daha aydınlık gelecekler sağlamak için uyanık olalım. Akıllı olalım.

Saygılar.