Korona ile dolu dolu dört ay geçti. Elbette öncesi 7-8 ay önceye dayanıyor ancak insanlarımıza bilgi akışının sağlanması, hadi koronadan korunun maske takın diyeni 4 ay oldu.
Maske takın derken aylar geçti ücretsiz maskelerden hala ses seda yok, nerede bu sabah akşam devletin çalıştırdığı büyük tekstil firmalarının ürettiği ve hakla haftada 5 adet dağıtılacak maske? Kimse bu konuya takılmıyorsa, ciddi bir güven sorunu var, vurdum duymazlık var demektir. İlgililer takiplerini yapar elbet ( ya da yapar mı dersiniz? ).
Peki bir şekide maskeye eriştik, 15-20 kuruş maliyetli maskeye 1 ₺ den hepimiz ulaşıyoruz. Ulaşıyoruz da kullanıyor muyuz?
Sokaklarda, toplu taşımada, apartman arası sohbetlerde, iş yerlerinde ve aklınıza gelen her sosyal ortama bir göz atın. Bilim kurulu üyesi toplum maske kullanımını %90 oranında sağlarsa 2 ay sonra 100’ lü vaka sayılarına ineriz diyor. Sahi maske kullanım oranımız nedir? %90’ a ulaşmaya % ? (kaç) var?
Bir de göstermelik maske takanlar var. Burunlarını bir türlü örtemeyenler. Taksiciler, esnaflar, ağzı çok laf yapanlar. Ağız kapalı da burun ne olacak. Ah bu eğitim sistemimiz ah.. Solunum ağız ve burunda dediklerinde ağzı duyan burnu kaçıran çok memlekette. Ne olacak onların hali ve halimiz?
Maskeyi bulduk, bir kısmımız takmadı, bir kısmımız taktı ama doğru takamadı. Bunlar vatandaştaki gözlemler. Peki ya okumuş etmiş, ülke yönetimine talip olanlar... Hatta sosyal medya paylaşımı yapan idareciler, fenomenler...
Dün yine yazılı basında görüyoruz. Zabıta denetimde. Ne güzel işini yapıyor, halkın sağlığı ile oynayanın itibari ile ve cüzdanı ile elbette uğraşacak zabıta. Kessin cezayı, teşhir etsin. Bunu alkışlarız. Ama elimizde eldivenle. Manavda, markette ürün seçerken eldiven tacsiyesi var, ama zabıta denetiminde bu yok. Arkadaşlarımızın teçhizat eksikleri giderilmeli, o zabıtalar bu memlekete hele bu dönemde çok daha fazla ihtiyaç. İlgililer mesajı almıştır diye ümit ediyorum.
Ve yine yazılı basınımızda görüyoruz. Şehrin idarecileri halkla iç içe, bir organizasyonda yada başka bir faliyette. Ya kendileri maske takmıyor, ya yakınındakiler, yada fotograf verdiği vatandaş. Taksa da doğru takmıyor.
Kamu spotlarına harcanan milyonları belki bu dönem maske neden takılmalı, nasıl takılmaya harcamak gerek.
Ülkeyi idare edenlere özel eğitim vermek gerek, kardeşim sen vitrindesin, örneksin. Önce sen dikkat edeceksin. O illeten korunmanın yolunu bulduysan eğer söyle herkes faydalansın.
Ne olacak bu maske konusu derken;
Duyuyoruz maskeyi günlerce kullananlar var, yıkayanlar var yapmayın bunu, size sevdiklerinize yazık.
Takın temiz maskeyi, biraz daha sabır ile ; bu sıcak havalarda cekilmiyor evet ama kayıplarımız var. Sizi de kaybetmeyelim ya da sevdiklerinizi.
Son olarak bunun alınması gücenmesi olmaz. Önce sağlık. Sosyal mesafeye uyulmayan her ortamı, sizi zorda bırakanları 155’ e ve sağlık bakanlığına lütfen şikayet edin. Bu ülke sorumluluk sahipleri oldukça huzura ve sağlığa kavuşacaktır.