Balık mevsimi başladı ama balık pahalı. Bilinçsiz avlanma balık neslini köreltiyor.
Buna bağlı olarak avlanan balık çeşidi de azalıyor, miktarı da düşüyor, insanların balık zevki de kaçıyor.
Oysaki şunun şurasında 40 yıl kadar önce Karadeniz’de kalkan, uskumru, levrek gibi şimdi kaybolan balıklar avlanıyordu, artık yoklar…
Yakında barbun, mezgit, gibi balıklar da yok olacaklar.
Balık Türklerin yemek listesine büyük bir ölçüde 1500’lü yıllarda girdi…
Osmanlı mutfağı da deniz ürünleriyle Fatih’in İstanbul’u fethetmesiyle tanıştı. Gerçi balık çeşitleri Osmanlı İmparatorluğu’nda o döneme kadar bilinip yeniyordu ama Bizans kültürünün de Osmanlı mutfağı ile buluşması, deniz ürünlerinin çeşitliliğini artırdı.
Fatih döneminden sonra 18 yüzyıla kadar deniz ürünlernin kullanımında bir durgunluk göze çarpar, daha çok bir tercih azalmması şeklinhde bir durgunluk. Özellikle 19. yüzyıldan itibaren basılmaya başlanan yemek kitaplarında birçok farklı deniz ürünleri tariflerine rastlanmaktadır. Bu kaynaklarda yemek tarifleri çorbalardan salatalara, kebaplardan külbastılara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır.
 Kaynaklarda yer verilen birçok tarif içerisinden, çorbalar için balık çorbası, istiridye çorbası, midye çorbası; kebaplar için uskumru balığı kebabı, palamut kebabı, altıparmak kebabı; külbastılar için haşlama balık külbastısı, kılıç ve palamut külbastısı; yahniler için yaka yahnisi, uskumru balığından papaz yahnisi; tavalar için uskumru balığı tavası, midye tavası; pilakiler kefal balığı pilakisi, yağsız uskumru balığı pilakisi, istiridye pilakisi; dolmalar için midye dolması, balık dolması, lüfer balığı dolması, ıstakoz dolması; pilavlar için lüfer pilavı, midye salması, tarak pilavı; taratorlar i için ıstakoz taratoru, kaya balığı taratoru; salatalar için sardalye salatası, ıstakoz salatası, teke salatası; turşular için balık turşusu; salçalar (soslar) için ıstakoz salçası, midyeli salça, istiridye, tarak salçası; tütsüler, kurutmalar ve salamuralar için uskumru defnesi, mersin balığı tütünü, lüfer balığı defnesi, kılıç balığı defnesi, palamut balığı tütünü gibi tarifler örnek verilebilir.
İşte böyle,
Bir zamanlar ne balık pişirme usulleri varmış.
Şimdi kaldık bir palamut pilaki ile bir hamsi tavaya,
Arasıra da istavrit ızgaraya…