Açık kaynak kodlu yazılım, LinusTorvalds, Linux işletim sistemi, Pardus gibi kavramları 1990’lı yıllardan beri işitiyoruz.

Microsoft tarafından üretilen tüm yazılımların kaynak kodları gizlidir. Yazılım uzmanlarına bunlar verilmez. Bu firmanın ürettiği yazılımı kullanırken arka planda neler olduğunu, nerelere bilgi iletildiğini bilemezsiniz.

Ayrıca bu firma sık sık yeni sürümler çıkartarak sizden hep para almak ister.

Finlandiyalı bilgisayar mühendisi LinusTorvalds (1969- …) tarafından yazılan Linux adlı işletim sistemi tamamen açık kaynak kodlu (opensourcecode) olup isteyen herkes tarafından kesilip biçilebilir.

Türk bilgisayar uzmanları Linux işletim sistemini alarak Pardus adlı mükemmel işletim sistemini ürettiler. Yaklaşık 10 yıldır kullanımda olan yazılım parasızdır. En düşük özellikli makinede bile verimli çalışır. Virüslerle sizi yormaz.

https://pardus.diyanet.gov.tr adlı web sitesine girip bir bakınız. Hayran kalacaksınız. Diyanet işleri başkanlığı tüm Türkiye’ye örnek olacak bir proje yürütüyor. Hiçbir şekilde korsan işletim sistemi ve uygulama kullanmıyor. İmrendim. Hayran kaldım. Kutluyorum. Bu projeyi başlatanları tebrik ediyorum.

Gönlümden geçen şudur: 84 milyonluk Türkiye tamamen Pardus kullanmalıdır. Her yıl ABD’nin yazılım firmalarına 4-5 milyar dolar para ödüyoruz.