CHP İŞ KAZALARI İNCELEME VE İZLEME KOMİSYONU’NDAN MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İŞVERENLERİ DERNEĞİ’NE ZİYARET

CHP İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Bunlara Karşı Yüksek Risk Taşıyan İş Yerlerini İnceleme ve İzleme Komisyonu, İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu başkanlığında Maden Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve İş Sağlığı Güvenliği İşverenleri Derneği’ni ziyaret etti. Demirtaş’ın basın danışmanlığından yapılan açıklamaya göre ziyaretlere, Komisyon Başkanlığını yürüten Mehmet Bekaroğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Bartın Milletvekili A.Rıza Yalçınkaya, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Burdur Milletvekili Mehmet Göker ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi katıldı.

Maden Mühendisleri Odası’na yapılan ziyarette komisyonu, Oda Başkanı Ayhan Yüksel Başkanlığı’ndaki Oda Yöneticileri karşıladı.  İş kazalarının, "ihmallerden" kaynaklandığına dikkati çeken Bekaroğlu, "Birçok işveren bakım konusunda görevlerini yapmıyor. Çok küçük meblağlardaki bakımların yapılmaması nedeniyle insanlar ölüyor. Devletin bunları denetlemesi gerekiyor. Denetlemeler zamanında yapılırsa, ihmallerden kaynaklanan iş kazalarının hemen hepsi önlenebilir" diye konuştu.

Komisyonun, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve sendikalarla görüşerek, sorunları Meclis gündemine taşıyacağını belirten Bekaroğlu, "iş cinayetlerinin" önlenmesini amaç edindiklerini ifade etti.

                Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de, özelleştirme, taşeronlaşma, çalışma hayatındaki kuralların ortadan kaldırılması, mevzuattaki boşluklar ve denetimsizliğin iş kazalarını arttırdığını savundu. Yüksel, başta madenler olmak üzere, birçok işyerinin 18. Yüzyıl teknolojisiyle faaliyet gösterdiğini belirterek iş kazalarının önüne geçmek için bilimsel yöntemlerin kullanılması gerektiğini ifade etti.

                Bir madenci çocuğu olarak Maden Mühendisleri Odası’nı ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Demirtaş: “Anayasa’nın 17. Maddesi ve AİHS’in 2. Maddesi çok açık. Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını sürdürme hakkına sahiptir. Vatandaşların yaşam ve vücut bütünlüğünü korumak, devletin görevidir” diyerek, ILO’nun 176 sayılı Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’nin ancak Soma faciasından sonra onaylanmasını eleştirdi. Tüm işkollarında işçi ölümü olduğunu, fakat madenlerde bu ölümlerin toplu olarak gerçekleşmesinden dolayı, basında ön plana çıktığını ifade etti. Demirtaş, rödevans usulüyle işletilen maden ocaklarında karın en önemli unsur olmasından dolayı, işçi ölümleri yaşandığını ifade ederek, “ölümle, sakatlanmayla ve işgöremez duruma düşmeyle sonuçlanan tüm bu iş kazalarının önlenmesi için CHP çatısı altında iyi bir komisyon kurduk. Bu konuda daha fazla çalışacağız. Bu çalışmaları yaparken de sizlerin desteğine talibiz” diye ekledi.

ÇALIŞMALAR HAVADA KALMAYACAK

                 

                İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersen, saat başı 80 iş kazası yaşandığını, fakat iş kazalarından sadece 1 tanesinin resmi kayıtlara alındığınıvurguladı. Ersen, 1 günde 4 işçinin hayatını kaybettiğini, 20 işçinin sakat kaldığını ve 6 işçinin işgöremez raporu aldığını açıkladı. Ersen ayrıca, her yıl iş kazalarında Van Depremi’nin iki katından fazla işçi ölümü yaşandığına dikkat çekti.

                İş kazaları ile ilgili sürekli olarak çalıştıklarını, 10 yıldır 2 yıl arayla sempozyumlar düzenlediklerini ifade eden Ersen, siyasi iktidarın bu çalışmaları dikkate almamasından yakındı.

                Ünal Demirtaş: “Maalesef, iş kazaları kanayan bir yaramız ve gerçekleşen 5 iş kazasından 2’si inşaat işkolunda. Rakamlar ortada. AKP, Anayasa’nın 17 ve AİHS’nin 2. Maddeleri gereği devlete verilen görevi yerine getirmiyor. ILO’nun 167 sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi geçen yıl onaylandı, ama iç mevzuatta bu doğrultuda bir düzenleme yapılmadı. Biz komisyon olarak iş cinayetlerinin ve yaralanmaların önlenmesi konusunda çalışmalar yapacağız. Bunun için de sizlerin görüşlerini alacağız” diyerek, sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmaların havada kalmaması için bu ziyaretleri sürdüreceklerini vurguladı.

DEVAM EDECEĞİZ

                Komisyon, son olarak İş Sağlığı Güvenliği İşverenleri Derneği’ni ziyaret etti. Komisyonu, Dernek Başkanı Tahir Sinanoğlu başkanlığındaki heyet karşıladı.

CHP’li Demirtaş, 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarıldığı 2012 yılından bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin, mevzuattaki ve uygulamadaki sorunları net bir biçimde gösterdiğini belirtti.

Sinanoğlu, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin tam olarak hayata geçirilmesi için iş güvenliği kültürünün oluşturulması gerektiğini söyledi. Yapılan ziyarette, bu kültürün oluşturulması için yapılması gerekenler üzerine tartışıldı.

Ünal Demirtaş, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeterli bir biçimde alınarak iş cinayetlerinin ve yaralanmaların önlenmesi için yapacakları çalışmaların, ancak bu ziyaretler aracılığıyla somutlaşacağını belirterek, bu ziyaretlerinin süreceğini ifade etti.