Nesil Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Hikmet Bankoğlu, derneğin kuruluş amacı ve yaşadıkları sıkıntılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu

“AMACIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK”

Geçtiğimiz sezon Mart ayında kurulan ve kurulduğu günden itibaren Zonguldak’ın kültür ve sanatına gerek yurt içi, gerekse yurt dışında katkı veren Nesil Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Hikmet Bankoğlu, özellikle yurt dışındaki festivallere davet edildiklerinde hiçbir kurumdan maddi yardım alamadıklarını ifade etti. Zonguldak’taki gençlerin mutlaka kültür ve sanata sahip çıkmaları gerektiğine vurgu yapan Bankoğlu, “Kesinlikle istediğimiz desteği bulamıyoruz. Zonguldak’ta Halk oyunlarına gençlerimizin ilgisi eskisi gibi değil. Eskiden gençlerimiz, öğrencilerimiz Halk oyunlarına çok ilgi gösteriyorlardı. Günümüzde ise Türk gençliğini halk kültürü anlamında kaybetmek üzereyiz. Halk oyunları oynayacak öğrenci bulmakta bile sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Nesil Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Hikmet Bankoğlu, yurt dışında katıldıkları tüm festivallerde yabancıların büyük ilgisi ile karşılaştıklarını ve Zonguldak’ta görmedikleri ilgiyi o ülkelerde gördüklerini belirterek, özellikle yurt dışında katıldıkları festivallere giderken, maddi destek alamadıklarını, öğrencilerin kendi imkanlarıyla yurt dışına giderek Zonguldak’ı temsil ettiklerini söyledi.

Nesil Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Hikmet Bankoğlu, Umut Erses ile yaptığı röportajda sorulan her soruya açıklıkla yanıt verdi. Kendilerini diğer halkoyunları derneklerinden ayıran özellikleri de sıralayan Bankoğlu, “Biz ilk önce samimiyetimize çok güveniyoruz, işini çok iyi yapan eğitmen kadrosuna sahibiz, eğitmenlerimizin hepsi bakanlık onaylı usta öğreticisi ve federasyon onaylı Antrenör belgesine sahip. Halka hizmet ettiğiniz tüm kurslarda fiziki şartların uygun koşulda olması gerekiyor. Bu anlamda biz çok iyi bir salona sahibiz” dedi.

Umut ERSES: Öncelikle Nesil Halkoyunları Gençlik ve Spor Derneği’ni tanıtır mısınız?

Hikmet BANKOĞLU: Derneğimiz 01.03.2016 tarihinde kuruldu. Uzun yıllar bir arada çalışan halkoyuncularının birleşmesi sonucu derneğimizi kurduk. Kurulduğumuz günden bu yana ilk önce çocuk grubumuzla 23 Nisan’da Beycuma’da gösteri yaptık. Daha sonra Zonguldak festivaline katıldık. Zonguldak yöresi halkoyunları ile gösterimizi yaptık. 2-9 Temmuz tarihleri arasında da Varna’da uluslararası halkoyunları festivaline katıldık ve ülkemizi 3 yöreyle temsil ettik. Yazın yine çeşitli etkinlikler yapacağız. Arkadaşlarımız arasında bir aile yapısını iyice oturttuk. Ağustos sonuna doğruda yeni dönem kayıtlarımıza başladık. Kısa dönemde yaptığımız işlerin ses getirmesi sonucu da aldığımız olumlu tepkilerin meyvelerini yeni kayıt döneminde gördük.

ERSES: Nesil’i diğer halkoyunları derneklerinden ayıran özellik ne?

ANKOĞLU: İlk önce samimiyetimize çok güveniyoruz, işini çok iyi yapan eğitmen kadrosuna sahibiz, eğitmenlerimizin hepsi bakanlık onaylı usta öğreticisi ve federasyon onaylı Antrenör belgesine sahip. Halka hizmet ettiğiniz tüm kurslarda fiziki şartların uygun koşulda olması gerekiyor. Bu anlamda biz çok iyi bir salona sahibiz. Salonumuz içinde dernek lokalimizde var buda bize çok avantaj sağlıyor. Çalışma aralarında oyuncularımız çayını kahvesini içiyor ve sıcak bir ortam oluyor. Buda yeni oyuncu arkadaşlarımızın derneğimize daha çabuk alışmasını sağlıyor. Aramıza katılan her arkadaş kesinlikle sezon sonunda kostüm giyip gösteriye katılma şansı buluyor ki en büyük misyonumuzda bu zaten. Buraya gelen herkes emeğinin karşılığını almalı. Bizim için en büyük değer emektir. Halkoyunları derneklerinin hepsi aynı amaca hizmet ediyor ve kültürümüzü tanıtmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Halkoyunları Zonguldak’ta bu kültürümüzü yayarken çok zorluklar çekiyoruz. Çok fazla oyuncu sıkıntımız var. Oyuncular genelde ya internet ortamından ya da dernekte olan arkadaşları sayesinde geliyorlar. Önemli olan başlamaktan ziyade buradan mutlu ayrılmalı. Biz çok kaliteli bir hoca grubuyla çalışıyoruz. Burada büyük bir kardeşlik ve dostluk var. Amacımız kültürümüzü yaymak ama asıl amacımız gençleri kahve köşelerinden ve internet kafelerdeki oyun başından kurtarmak. Kötü alışkanlıklardan kurtarmak. Hafta sonu hem spor hem hobi amaçlı olarak bunları değerlendirmelerini istiyoruz. Biz hafta sonu olsa da çalışma olsa diye beklerdik şimdiki gençler bunun üzerinde durmuyor biz bunu çok istiyoruz.

ERSES: Önümüzdeki dönem projeleriniz nelerdir?

BANKOĞLU: Bu yıl için dernekler masası kanalıyla bir proje hazırladık ve onun sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu proje 8-9 ay süreç bir proje. Onun dışında bu yıl Türkiye Halkoyunları Federasyonu’nun düzenlediği yarışmalara hazırlanacağız. Yurtiçi ve yurtdışı festivalleri değerlendirmelerimiz kapsamında bizi yoğun bir süreç bekliyor. Geçtiğimiz yıl yeni kurulmamıza rağmen kent genelinde ismimi güzel bir şekilde duyurduk. Bu yılda bir çatı gurubu kurarak daha güçlü çalışmalar yaparak güçlü bir aile olduğumuzu göstermek istiyoruz.

ERSES: Bazı halkoyunları dernekleri sadece yurtdışı festivalleri için ekip çıkartıyor. Sizin yurtdışı ekibi haricinde yaptığınız bir çalışma var mı?

BANKOĞLU: Biz yurtdışı ve yurtiçine önem veriyoruz. Şuanda irtibatta olduğumuz iller var oralarda da gitmeyi hedefliyoruz. Biz festival dışında kişiye özel halkoyunları kursları veriyoruz. 5 günlük 10 saatlik çalışmalar yapıyoruz.  Anne baba ve çocuk için danslar, çift dansları hazırlıyoruz. Düğünler için roman ve horon ekibimiz var onlar gösteri yapabiliyorlar. Ayrıca hafta içi hobi grubu kursları açtık. O kurslarda belli aralıklarla halkoyunları dersi vereceğiz. Günlük hayattan sıkılan insanlar için hem spor amaçlı hem de vakit değerlendirmesi için ekip hazırlayacağız. Artvin Bodrum Trabzon, Burdur, Bitlis, Zonguldak ve roman dansı çalışmaları sürdürüyoruz. Usta eğitimcilerimiz, Zengin oyuncu kadromuz ve hazırladığımız yörelerle Zonguldak’ta kısa zamanda adımızı duyurduk, kısa zaman için de Zonguldak’ta en iyi olacağımıza da inanıyorum.  

ERSES: Halkoyunları derneklerine bir kentin kültür elçileri de denilebilir. Valilik ve Belediye ne kadar destek oluyor?

BANKOĞLU: Bizler ilk önce şehrimizin kültürüne katkı yapmak istiyoruz. Bu bağlamda gerek ülkemizdeki yarışmalarda ve festivallerde, daha sonra yurtdışındaki yarışma ve festivallere katılarak şehrimizi ve ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Ama biliyoruz ki maliyetler çok yüksek. Gerek kostüm fiyatları gerekse müzisyen ve cd yaptırma ücretleri oldukça maliyetli. Belediyemiz ve valiliğimiz bize ve diğer halkoyunları kurumlarına yani bu şehrin tanıtımına katkı sağlayan herkesin elinden geldiğince katkı sağlaması en büyük dileğimiz. Şehrimizde gerçekten iyi bir halkoyunları potansiyeli var. Maddi ve manevi yönden desteklenecek derneklerin şehrimize büyük başarılar getirebileceğine inanıyoruz.

ERSES: Peki halkoyunları dernekleri nasıl ayakta durabiliyor?

BANKOĞLU: Derneklerin çoğu üye aidatlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor ya da bu işi seven ve şehre destek olmak isteyen işadamlarının az da olsa katkısı oluyor. Ama büyük resme baktığınızda maalesef maddiyatsızlıktan bir çok dernek potansiyelini gösteremiyor ve kısıtlı imkanlarla çalışıyor. Ama birçok ilde özellikle metropol şehirlerdeki derneklerin çoğu belediye ve kamu kurumu destekli çalışıyor. Elemanlarına daha iyi imkanlar sunuyor ve her zaman bizlerden bir adım önde oluyorlar. Mesela belediyemizin veya valiliğimizin bütün halkoyunları derneklerinin içinde çalışma yapma imkanı olan bir kültür evini açmasını çok isteriz.

ERSES: Gençlerin ilgisi her geçen yıl azalıyor mu?

BANKOĞLU: Bizler uzun yıllardan beri halkoyunları içindeyiz. Birçok kötü alışkanlık ve ortamdan halkoyunları sayesinde uzak durduk. Ağabey ve kardeşliği burada öğrendik. Birçok dost tanıdık ve çevremizi geliştirdik. Yurtdışından da dostlarımız oldu, dünyamızı büyüttük. Lütfen herkes konuya bu çerçeveden baksın ve çalışmalarımıza katılsın.

ERSES: Son olarak neler söylemek istersiniz?

BANKOĞLU: Yaptığımız toplantı neticesinde büyük bir katılım elde ettik. Çok da olumlu tepkiler alıyoruz. Çalışmalarımıza tüm hızımızla devam edeceğiz. Tüm halkoyunları camiasına da yeni sezonda başarılar diliyoruz. Yeni dönem kayırlarımız devam ediyor aramıza katılmak isteyen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz.