Yayla Mesleki ve Teknik Lisesi öğretmeni Sema Dönmez, Grafik ve Fotoğrafçılık alanını, kentin bu alandaki iş olanaklarını, gelişimini ve grafikerliğin akademik evrelerini anlattı 

Yayla Mesleki ve Teknik Lisesi bilindiği gibi çeşitli alanlarda genç kızları mesleki programlarda eğitiyor ve onları yaşama hazırlıyor. Bu okuldan mezun olan genç kızların iş sahibi olma olanakları da yüksek. Halkın Sesi haftanın belirli günlerinde bu okulun bölümlerini halka tanıtacak. Halkın Sesi’nin stajyer elemanları Buse Ay ve Gamze Özkol’un dizi şeklindeki bu yazılarını ilgi ile okuyacaksınız.

Alanınızı anlatır mısınız?

Sema Dönmez:Bu okulda grafik ve fotoğrafçılık yaklaşık 16 yıldır var. 2000 yılında açıldı. Grafik ve fotoğraf alanı var dal olarak grafik mevcuttur. Biz sadece grafiği öğreniyoruz fotoğrafçılık ayrı bir daldır. Grafik okulumuz için çağın mesleği Türkiye’de her ilde Meslek Lisesinde olan bir meslek çünkü artık her şey iletişim, tasarım,  reklam okulun bile reklamını yapmaya çalışıyoruz. Niye yapıyoruz bunu herkesin tanıması için bize ulaşsın diye bunuda en iyi yapan kimdir? Görsel olarak en iyi sunan grafikçiler ve grafikerlerdir. Her alanda gerekli bir meslek o yüzden bu mesleğin önü çok fazla açıktır. Ama ne kadar tanılıyor, en azından bizim ilimiz için o muallakta grafikte ne biliniyor geçmiş olduğumuz yıllarda bir veli grafiğe trafik demişti. Zonguldak’ta grafik ajansları yeni çoğalmaya başladı. Aslında grafiğin şöyle dezavantajı var.  Kullanıp ta tanıtıp yaparlar; mesela bir iş yeri açıyorsun onun tanıtımını istemen gerekiyor afişi, logosu yapılacak broşürlere basılacak şimdi internet denilen bir şey var artık herkes aradığı her şeye kolaylıkla ulaşabiliyor hazırı alıyor birkaç bir şey değiştiriyor. İşte yaptım diye çıkarıp ucuza mal edip onu sadece bastırabiliyor ama grafiğin asıl temeli tasarımdır, yaratıcılıktır yani özgün olmasıdır. Tasarım bir emektir. Grafik için bilinçli ve eğitimli olmak gerekir. Biz o eğitimi Yayla Mesleki Ve Teknik Lisesi olarak biz burada veriyoruz.



Bu bölümün amacı nelerdir?

Sema Dönmez:Dediğim gibi çağın ve günümüzün mesleği öğrenciler bu mesleği seçerken tabiki de iyi bir meslek sahibi olmak için geliyorlar. Sektörün ihtiyaçları teknolojik görüşmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlilikleri kazandıran nitelikli elemanlar yetiştirmektir.


Meslek elemanlarında aranan özellikler nelerdir?

Sema Dönmez:Renk ve şekilleri en ince ayrıntısını algılayabilen, hayal gücü zengin, yaratıcı ve özgün olması, tasarımları çizgi yolu ile ifade edebilen, yeniliklere açık teknolojiyi yakından takip eden, dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen kişiler olması gerekiyor.

İş olanakları nelerdir?

Sema Dönmez:İş imkanları  Zonguldak bile gelişiyor. Kendi iş yerlerini açabilirler rekabet ortamı oluşabilir yani Zonguldak’ta iş bulabilmesi kolay ama iyi olmak gerekiyor. İyi bir eğitim alıyorsunuz burada  ama herkes kendini iyi bir şekilde gösteremiyor. Maalesef çalışmak gerekiyor yeni  açıldığı için bu ajanslar tabiki sınırlı sayıda ama kendide bir iş yeri açabilir yada onlar büyüyebilirler. Bu kentte  mevcut olanlarda küçüktü ama sonra kendilerini geliştirdiler.  Bunun haricinde başka illerde de reklam ajanslarıyla ,fotoğrafçılarla ve maatbalarla çalışabilirler. Onun haricinde evden bile tasarım yapıp internet üstünden satabilirler.


Alanın açılması için kaç öğrenci olması gerekiyor, öğrenciler alınırken bir sınava tabi tutuluyor mu?

Sema Dönmez:18 öğrenci ile bölüm açabiliyoruz. Sınava tabi tutulmuyor çünkü bilgisayar sisteminde yapılıyor puanlamaya göre ve tercih sırasına göre oluyor. Bizim bu dezavantajımız, keşke yetenek sınavı ile alabilsek, geçmiş yıllarda alınıyordu, istekli öğrencileri alabiliyorduk ve  sınavla öğrencileri seçebiliyorduk ama şimdi böyle bir şansımız yok. Bunun yerine 9. sınıfta öğrencilere tanıtırken onların yeteneklerinden bahsediyoruz. Yetenekli öğrencileri seçmeye çalışıyoruz ve bir yarışma düzenleyeceğiz 9. sınıflar arasında ve bu şekilde keşfederek bölüme yetenekli öğrencileri almaya planlıyoruz.


Öğrenciler üniversitelere hangi sınavla alınıyor?

Sema Dönmez:Bu bölümün üniversitesini okumak için Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Eğitim Fakülteleri var.  Eğitim Fakülteleri grafik öğretmeni mezunu veriyor, Güzel Sanatlar Fakülteleri ise grafiker olarak mezun veriyor. Eğer Güzel Sanatlardan mezun olup öğretmen olmak istiyorsa Pedegojik Formasyonla öğretmenlik eğitimi alınıyor ve öğretmenliğe başvuru yapabiliyorlar. Bu iki fakültede de YGS’yi yani barajı geçmeyi ister, her üniversiteler  kendi içinde yetenek sınavları yaparlar. Kendi öğrencisini kendisi seçer ama gitmek istediği üniversite için mevcut bir puanı alması gerekir.

TARİHÇE

Okul 1941–1942 öğretim yılında Hükümet Meydanında bulunan Aksaray binasında Akşam Kız Sanat Okulu olarak 2 öğretmen ve 55 öğrenci ile eğitime açılmıştır.

1945–1946 Öğretim yılında aynı binada 5 yıllık Kız Enstitüsü öğretime başlamıştır.

1953–1954 Öğretim yılında eski vali konağı yanındaki binaya taşınmış burada nakış ve giyim sipariş atölyeleri de açılarak 6 yıl öğretime devam edilmiştir.

1958–1959 Öğretim yılında Gazi ilkokuluna taşınmış, aynı yıl ilkokuldan sonra 3 yıl eğitim veren Kız Sanat Ortaokulu da öğretime açılmıştır. 

1962–1963 Öğretim yılında Anaokulu faaliyete geçmiştir.

1963–1964 Öğretim yılında şimdi içinde bulunduğu binasına taşınmış ve ortaokul üzerine 3 yıllık Kız Enstitüsü öğretime başlamıştır.

1974–1975 Öğretim yılında Kız Enstitüsünün adı Kız Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.

1991–1992 Öğretim yılında 4 yıllık Kız Teknik Lisesi açılmıştır.

1993–1994 Öğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi açılmıştır.

2000–2001 Öğretim yılında Mesleki Açık Öğretim Lisesi açılmıştır.

Okul merkezde olduğu için ulaşımı kolaydır. Çevresinde hastane, sağlık ocağı, eczane, alışveriş merkezlerinin olması zamanında ve kolay bir şekilde ihtiyaçların karşılanması açısından önemlidir.

Okulun çevresinde İlköğretim, meslek okullarının ve işletmelerin bulunması eğitim- öğretim faaliyetleri ile ilgili çalışmaların yürütülmesinde, iletişim, işbirliği ve koordinasyon sağlanmasında avantajdır.

Şehir stadyumu ve kapalı spor salonuna yakın olması bu tesislerden sosyal ve sportif aktivitelerde yararlanmaya olanak sağlamaktadır. 

Okul halen Yayla Mesleki ve Teknik Lisesi  olarak eğitim ve öğretime devam etmektedir.

(Buse Ay- Gamze Özkol)