Ürolojik Cerrahi Derneği Başkanı ve ZBEÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. N. Aydın Mungan’nın Prostat kanseri ameliyatları eğitiminde kullanılacak kadavraların dokularını silikon haline getiren bir ilke imza attı

MUNGAN'DAN DÜNYADA BİR İLK

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. N. Aydın Mungan Başkanlığını yaptığı Ürolojik Cerrahi Derneği ile birlikte çok önemli bir çalışmaya imza attı. Anatomi dersinde kullanılan gerçek insan kadavralarının  organik dokuları silikon haline getirildi. Yöntem Türkiye’de ilk olarak prostat kanseri ameliyatları eğitiminde kullanılmaya başlandı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. N. Aydın Mungan konu ile ilgili olarak NTV’ye yaptığı açıklamada, “Gerçek insan vücudunda bile bunları görmek çok zor olabiliyor. Oysa plastinasyon yöntemi ile ince ince diseksiyonla buraları kalıcı olarak görülebilir hale getirdiğinizde bu eğitim hızlanıyor ve dolayısı ile bunun başarısı cerrahın başarısı ile birleştiği için hasta da otomatik olarak çok daha iyi cerrahi operasyon geçirmiş oluyor. Prostat kanserinde ki, erkeklerde en sık görülen 2. Kanserdir. Çok zor bir noktada olduğu için Prostat kanseri ameliyatı her yerde yapılamıyor ancak çok deneyimli olan kişiler yapabilir. Çünkü çok derinlerde olan bir doku. Uzmanlık eğitimi bittikten sonra bu konu üzerinde çalışan kişilerin uzun yıllar sonra yapabildiği zorluk derecesi yüksek bir ameliyat. 

“500 YIL BOZULMADAN KALIYOR”

Biz bu dokuların anatomik özelliklerini gösterebilmeyi amaçladık. Yani kesitsel bir anatomi vermeye çalıştık. Organik dokular, insan vücudu bir süre sonra bozuluyor. Bu dokuların plastik haline çevrilebilmesi için dünyada bir takım yeni işler başladı. Bunun bir tanesi plastinasyon. Gerçekten bir insan vücudu plastik hale dönüştürülüyor. Yüzyıllarca bozulmadan kalabiliyor. İstediğiniz yeri istediğiniz şekilde o anki hali ile koruyarak. Hem de gerçek doku olduğu için çok ciddi anlamda bir eğitim materyaline dönüşüyor. Organik dokuların yerini silikonun aldığı yeni doku koruma yöntemi ile artık cerrahi eğitimlerde artık kadavralar üzerinde daha uzun süre çalışıla bilinecek. Kadavranın çürümediniz için  tıp öğrencileri gelecekte yıllar önce yapılan ameliyat eğitimlerinde nasıl yöntemler denendiğini de görebilecek ” dedi.