Sağlık çalışanları acillerde nöbet ve aile hekimliği uygulamasına karşı eylem yaptılar:

Zonguldak Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kemal Serdar Özalp ile Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Kamil Güney tarafından İl Sağlık Müdürlüğü önünde aciller de nöbete karşı olduklarını belirten ortak açıklamada bulundular. “Hipokratın yeminine sadık salarak mesleğimize ve işimize sahip çıkacağız” diyen Tabip Odası Yönetim kurulu Üyesi Dr. Kemal Serdar Özalp, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na seslendi. Özalp,  ‘Acil Nöbet’ konusunda “Aile hekiminin muhatap olduğu kitlenin karşısında daha fazla zamanda bulunmasını istiyoruz” diyerek asıl niyetini ortaya koyduklarını belirterek, şunları söyledi;

Neden Bu Uygulamaya Karşıyız?

“Sağlık Bakanlığı, ASM çalışanları için uzun ve esnek çalışma modelini yaşama geçirmek adına, hastane acillerinde yaşanan sorunları ya da ‘acil nöbeti’ olmadan hekimlik yapılamaz gibi türlü bahaneleri gerekçe göstererek kamuoyunu yanıltmak istemiştir. Ancak her seferinde bu gerekçelere sığınarak çalışanların kazanılmış haklarını elinden almaya çalışan Sağlık Bakanlığı inandırıcılığını yitirmiştir. Bu konuda defalarca yapılan basın açıklamaları ve kitlesel eylemlerle sesini duyurmaya çalışan ASM çalışanları, sadece kendi hakları için değil, toplumun nitelikli sağlık hakkı için de bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğünü ve sürdürmeye devam edeceğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Hekimler sıkıntılı süreçten geçiyor

Hastane acillerine konan nöbetlere giden hekimler ise nöbet başına 2,5 hasta bakmışlardır. Yıllardır kanayan yaramız olan “Sağlıkta Şiddet Yasası” bir türlü çıkarılamazken nöbet konusunda neden bu kadar ısrarcı olunduğu da anlaşılamamıştır. Konuyla ilgili yasa tasarısı Meclisin Sağlık ve Bütçe Komisyonlarında görüşülürken, sağlık çalışanlarının en büyük meslek kuruluşu TTB ve diğer sağlık örgütlerimiz sürece müdahil olmuş, tasarıyla ilgili itirazlarını vekillerimize ve Sağlık Bakanlığı’na defalarca iletmiş, gerekli uyarılarda bulunmuşlardır. Hekimlik çok sıkıntılı ve çok zor bir süreçten geçiyor. Sağlık Bakanlığı’nın meselelere çözüm odaklı bakmasının önemini, çalışanların görüş ve önerilerini dikkate almadan yapılacak düzenlemelerin yaşam bulamayacağının bilinmesini bir kez daha hatırlatıyoruz. Bizlere kulak verildiğinde halka da kulak vermiş olunacaktır” dedi.

Aile Hekimliğin sonlandırılmasına izin vermeyeceğiz

Zonguldak Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Kamil Güney de aile hekimliği uygulamasının sona erdirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Her yıl hastane acil servislerine 90 milyon başvuru yapıldığını belirten Güney, “Başvuru için gerekli ve gerçekçi önlemleri alamayanlar, vatandaşlarımıza sorumluluk veremeyenler, başarısız yönetim anlayışlarını gözden geçirmek yerine, bu başarısızlıklarını aile hekimleri vasıtasıyla kapatma yolunu tercih etmişlerdir. Bunun için aile hekimlerini hastanelerin acil servislerinde nöbet için görevlendirmişler, bu görev ifa edilmeyince şimdi de ASM ve TSM ‘ lerde nöbet görevi verilmek istenmektedir. İkinci basamağın başarısızlıklarını, başarılı olan birinci basamağın üzerine yıkılmasına izin vermeyeceğiz.

Bizler bu ülkeye hizmet eden onurlu Türk Hekimleriyiz

Biz işimizi yapmak istiyoruz. Bizi artık ailenin parçası olarak gören hastalarımıza Uluslararası yasalarla belirlenmiş çalışma saatleri içinde, hizmet etmek istiyoruz. Angaryalarla boğuşmak istemiyoruz. Anayasal dinlenme hakkımız görmezden gelinerek getirilmek istenen, Adli nöbetler, Defin nöbetleri, Acil nöbetleri, ASM ve TSM nöbetleriyle ayda 320 saati aşabilecek bir çalışma şeklini kabul etmiyoruz. Aile Hekimliği Uygulamasındaki sorunları düzeltmenizden vazgeçtik; bari artık Aile Hekimliği Uygulamasına zarar vermeyin.“Nöbet” adı altında getirmeye çalıştığınız 2. basamak sağlık hizmetlerindeki çarpıklığı düzeltme çabalarınıza biz alet olmayacağız. Getirilmeye çalışılan adı ne olursa olsun, yeri nerde olursa olsun nöbet angaryasını kabul etmiyoruz. Biz bu ülkeye hak ettiği kalitede aile hekimliği hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Biz aile sağlığı çalışanları olarak görevimizi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haber: Nermin AKKAYA