Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine kazandırılan 128 kesitli yeni bilgisayarlı tomografi cihazının kurulumu gerçekleştirildi.

Bilgisayarlı tomografi cihazının hizmet vermeye başlaması sebebi ile Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı beraberinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Haktan Özaçmak ve Tıp Fakültesi Dekanı Murat Can ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Özcan Pişkin ile birlikte incelemelerde bulundu.

Hastane Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banı Alıcıoğlu yaptığı açıklamada yeni cihazın daha hızlı ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen, radyasyon dozunu ciddi oranda azaltan, yapay zeka tabanlı çalışan 128 dedektörlü tomografi cihazı olduğunu söyledi. 

Cihazın, radyasyon dozunu ciddi oranda azaltan, çekim tekniği ve görüntülerin oluşturulmasında yapay zeka tabanlı çalışan, tam donanım ve yazılıma sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alıcıoğlu, cihazın üstün teknik özellikleri ve güncel yazılımı sayesinde BT görüntülemeyi daha hızlı ve daha yüksek çözünürlüklü yapabilmesi, çekim sırasında göz, tiroid ve meme gibi radyasyona hassas organların radyasyondan korunması dışında

-Düşük radyasyon dozuyla çocuk hasta ve akciğer taramaları

- Metal protezli hastalarda görüntülemeyi bozmayacak yazılım olması

- Koroner arter kalsiyum skorlama,

-Koroner arter, kardiyak anjiyografi, ve kalp fonksiyonlarını hesaplayabilme, stent açıklığının görüntülenmesi.

-Beyin ve diğer organ perfüzyon görüntüleme

- Sanal bronkoskopi,

- Kolon poliplerinin otomatik ölçümü

-Tümör ve nodüllere ait parametrelerin ölçülmesini sağlayacak üç boyutlu hacim analizi

- Karaciğer ve vasküler yapılar ile tümör segmentasyonları ve hacim hesaplamaları.

- Paratiroid adenomu için 4D görüntüleme

- Tüm vücut kemik taraması

- Venöz BT anjiyografi şeklinde üstün özelliklere sahip olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı da cihazın kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek,  “Hastanemiz yeni bir cihaza daha kavuşmuş oldu. Üniversite hastanemiz bundan sonra daha kaliteli hizmet vermeye devam edecek. Şehrimize ve üniversitemize hayırlı olsun” dedi.

BEÜ’de kurulumu gerçekleşen, 128 kesitlik özelliği ile Zonguldak ilinde ilk defa hizmet verecek yeni cihazla birlikte tomografi ihtiyacının daha hızlı karşılanması,  tanı ve tedavi süreçlerinin en kısa sürede tamamlanması amaçlanıyor.