Bir önceki yazımda alışveriş yaparken kılı kırk yarmaktan söz etmiştim. Elde avuçta olanın özelliklede içinde bulunduğumuz ekonomik krizde daha akıllıca harcanması ile ilgili önerilerim oldu. Ancak bu sefer biraz daha farklı bir konumuz biraz daha farklı. Aslında iki konumuz var. Mevcut bazı yasal düzenlemeler ile vergi muafiyeti olan kalemlerden faydalanmak? Veya yine aynı mevzuatları kullanarak cebinizden hiçbir ödeme çıkmadan yada düşük meblağlar ödeyerek hayat standartlarınızı yükseltmek istemez misiniz?

Ücretli çalışanların vergi sadakati tartışılmaz. Maaşlar yatmadan vergisini öder. SGK, İşsizlik Sigortası, Gelir Vergisi, Damga Vergisi siz daha bankaya gitmeden ya da yeni yüzyılda elinizdeki telefondan internet bankacılığından maaşınızı kontrol edemeden; o para devletin kasasına girmiştir.

Ayrıntılı bordro okuyanların aydan aya özellikle gelir vergisindeki artış tan ötürü vergi dilimindeki kesinti payının görmesi ve yasal kesintiler sonrası net maaşlardaki her ay kademeli azalışına dur demenin bir yöntemi var mı? Kanunların verdiği haklar ile aynı emek ve işgücü harcayarak acaba gelirimizi arttırabilir miyiz? Gelirimiz sabit kaldığında hayatımıza ne gibi yenilikler getirilebilir?

Şimdi cevapları hep birlikte arayalım.

Öncelikle hiç bir zaman ihtiyaç duyulmasın ancak kaçımızın bir özel sağlık sigortası ya da hayat sigortası var? Günümüzde hasta olmanın, doktor muayenesi, reçete ücreti, ilaç ücreti gibi birçok getirisi olduğu malum. Bununda üstüne en basit hastalık durumunda günlerce randevu alabilmek için çalışmak, bunların ötesinde röntgen, MR, ameliyat için aylarca, yıllarca sıra beklemek; durum acilse daha hızlı ve daha kaliteli bir hizmet için özel hastaneye başvurma zorunluluğu.

Bunlar hayattayken yaşayabileceklerimiz ve keşke bir özel sağlık sigortam olsun dediğimiz son noktaya bir örnek sadece.

Allah gecinden versin, ya sana birşey olursa veya sevdiklerine. Hayatın gerçekleri var. Bir süre sonra; hatta kısa bir süre sonra ekonomik anlamda başa çıkmak zorunda kalacağın yükümlülükler olabilir; işte burda hayat sigortası devreye giriyor.

Peki, acaba kaçımızın özel sağlık sigortası var? Kaçımız aile fertlerinin sağlık ile ilgili risklerini garanti altına alıyor? Muhtemelen çok az bir kısım. Ancak bugüne kadar belli maddi zorluklar ve ek maliyetleri düşünerek bunları yaptırmadıysanız işte şimdi formülü veriyorum. Aylık brüt ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücreti tutarını aşamayacağı şekilde sizlere, eş veya çocuklarınıza yaptıracağınız sağlık sigortasından vergi muafiyeti sunuluyor. 2826 Türk Lirasına kadar yaptıracağınız sigorta bedavaya geliyor. Hali hazırda bir sağlık sigortanızın ( veya ailenizin ) poliçe prim ödeyeni iseniz sadece işyerindeki muhasebe ekibine sigorta için ödenen dekontları paylaşmanız yeterli olacaktır.

Özel sağlık sigortanız yok ise ve bu rakamlar içerisinde bir poliçe yaptırırsanız tamamını cebinizden kuruş harcamadan karşılama imkanınız doğuyor. Daha kapsamlı bir poliçede elbette yapılabilir ve 2826 liralık bakiyesi yine gelir vergisinden muaf tutularak hem maliyetsiz hem de sağlığınızı güvene alabileceğiniz mantıklı bir adım olabilir.

Konuya dair internette kaynaklar var, sigorta şirketleri de süreçlere hakim ancak toplumda az bilinir, uygulamada nadir ve aile ekonomisine, sağlığınıza dokunan bir konuda umarım yazım sizlere yardımcı olmuştur.

Sağlıkla kalın.