Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Gençlik Kolları Genel Başkanı İnanç Yıldız, Zonguldak’a gelerek İl Gençlik Kolları’nın organizasyonuyla Zonguldak’ta çalışma hayatında artan iş kazalarını ve maden ocaklarını inceledi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Yıldız, Zonguldak’ta AKP Döneminde kaçak maden ocaklarının yüzde 400 oranında arttığına dikkat çekerek “Kaçak maden ocaklarında emeğini kazanmaya çalışan genç arkadaşlarımız alın teri dökerken yakalandığında hırsızlık damgası yemekte ve hırsız suçundan yargılanıyor. Bu da en basit örneğidir. Bu işin hiç uzatmadan kestirme cevabıdır. Zonguldak’lı bir gence AKP’nin sunduğu gelecek kaçak maden ocağı ve hırsızlıkla yargılanacak bir gelecektir” şeklinde konuştu. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İnanç’a; Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcıları Hakan Özmen, Nafer Çapar ve Recep Karakoç da eşlik etti.

“14 MİLYON İNSANDAN OLUŞAN İŞ GÜCÜ KAÇAK İŞ GÜCÜDÜR”

“İlk olarak maden ocaklarını ziyarete başladık. Yerin altına inerek eksi 500 metre maden ocaklarında emeğini kazanan, ekmeğini kömürden çıkaran emeğin başkenti Zonguldak’ta onları birebir yerinde ve tüm o işlemlerin anını ve katmanlarını inceleme fırsatı bulduk. Bugün onlarla birlikte 500 metre aşağıya inerek çalışma ortamlarında emeklerine ortak olmaya çalıştık. Bunu yaparken son dönemlerde çalışma hayatında büyük bir zirve yapmış ölümlerin, iş kazaları ve AKP’nin 10 yıllık iktidarı döneminde emekçilerin görmemezlikten gelmesini anlatmak ve ifade etmek için önce işçilerin duygularına ortak olduk. Daha sonra parti binasında açıklama yapmayı daha uygun bulduk. Bugün son 10 yıllık AKP İktidarının yaklaşık 11 bin işçi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Yani her yıl yaklaşık bin 100 işçi hayatını kaybediyor. Her gün ortalama 4 işçi iş kazalarıyla yaşamını yitirirken 6 işçi de iş göremez hale geliyor. Bu sayılar yalnızca resmi kayıtlara geçen sayılar olarak görülüyor. SGK verileri yalnızca 11 milyon sigortalı işçiyi kapsıyor. Halbuki Türkiye’de 24 milyon istihdam eden sigortalı veya sigortasız bir iş gücü var. Yani 14 milyon insandan oluşan iş gücü kaçak iş gücüdür. Kayıtlı ve sigortalı iş gücündeki rakamlar bu iken kaçak iş gücünü de işin içine kattığınız zaman çalışma hayatındaki ölümleri ve vücuda zarar verilen noktaları sizler düşünün. İş kazası sonucu malul kalanların sayısı TÜİK rakamlarına 2003 yılında 1450 iken, bu sayı 2011 yılında 2806’ya yükselmiştir. 2003 yılında 860 işçi iş kazalarında hayatını kaybederken bu sayı 2011 yılında ikiye katlanarak 1563 olmuştur.  Türkiye 10 yıllık AKP Hükümeti döneminde gerçekleşen iş kazaları ile Avrupa’da birinci ülke durumuna gelmiştir. Dünyada ise iş kazalarında 3’üncü sırada bulunmaktadır.”

“TTK’YI ESKİ ONURUNA VE İTİBARINA ULAŞTIRACAĞIMIZ İDDİASINI BUGÜN DE SÜRDÜRÜYORUZ”

“AKP’nin TBMM’ye sunduğu yasa tasarısı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile çalışma ortamını iyileştirecek değişiklikler getirmemektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği daha fazla piyasa koşullarını terk etmektedir. Resmi Gazetede yayınlanan istatistiklere göre madencilik ve taş ocakları 3 numaralı iş kolunda gösterilmektedir. Sosyal güvenlik kapsamında ne yazık ki çalışan işçi sayısı 190 bin olduğu görülürken madencilikte çalışan işçi sayısı yüzde 20’si ancak sendikalıdır. Neredeyse yüzde 80’i sendikalı değil, sendikal haktan yoksun ve güvencesizdir. TTK bünyesinde taş kömürü üretimini artıracağız dedik. Biz bunu söylerken AKP ne yapıyor? AKP 2003’te 20’inci sırada olan Zonguldak’ı bugün illerin gelişmişlik sırasında 29’uncu sıraya çekmiştir. Bölgede maden ocaklarında yaptığımız inceleme sonucunda da 25-35 yaş arası çok genç bir kuşağın maden ocaklarında emeğini kazanmaya çalıştığını gördük. Bu şu demektir; Türkiye’nin genç bir kuşağı iş hayatında ve önündeki emeğini kazanırken sosyal güvencesinden yoksun, iş hayatındaki korumalardan yoksun, ötekileştirilmiş ve ilgilenilmeye bir pozisyondadır. Bu Zonguldak’ta ise tavan yapmış durumdadır. Bölgede her 5 gençten biri işsiz, ilde 20 binin üzerinde işsiz insan vardır. CHP iktidarında biz Zonguldak’ta şunu söylemiştik; son genel seçim vaatlerinde bunu vaatlerimize eklemişiz. TTK bünyesinde taşkömürü üretimini artıracağımız ve Zonguldak’ın gözbebeği olan TTK’yı eski onuruna ve itibarına ulaştıracağımızı söylemişiz. Bugün de bunun iddiasını sürdürüyoruz.”

“TTK’YA 5 BİN İŞÇİ ALARAK ÜCRET DENGESİZLİĞİNİ DE ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

“ En az 5 bin kişiyi istihdam ederek işçi sayılarını yeniden 2002’den önceki seviyeye çıkartacağız. TTK’da ücret dengesizliğini ortadan kaldıracağız. Bugün maden ocağında 500 metre yerin altına inerek 2’inci katman bölgedeki bütün çalışma ortamlarını denetledik. Ocakta çalışan arkadaşlarımızın bir çoğunun genç olduğunu gördük. Biz bunu Ankara’dan gördüğümüz ve tespit ettiğimiz için Zonguldak İl Gençlik Kolları Başkanımızla birlikte Zonguldak’ta, Ankara’da yaptığımız bu tespiti saha ziyaretiyle bir kez daha resmiyete kavuşturmuş olduk. Türkiye’de AKP’nin gençlik politikasını üretmediği, gençlerini ötekileştirdiği, maden ocaklarındaki iş güvenliğini sağlamayarak Zonguldak’ta ki genç arkadaşları oraya kanalize etmek zorunda bıraktığı bir politikadan bahsediyoruz. Avrupa’da 155 ülkede gençlik politikası varken ne yazık ki hala Türkiye’de en ufak bir politika oluşturulamamış. Genç arkadaşa en ufak bir ümit verememiştir. Ve biz Zonguldak’ta maden ocağında madencilerle yaptığımız tespitler sonucunda 10 yıllık AKP İktidarı döneminde kaçak maden ocaklarının sayısı çok yüksek rakamlara ulaşmıştır. Yüzde 400 oranda yükselen bu kaçak maden ocaklarında çalışan genç arkadaşlarımızdır. Kaçak maden ocaklarında emeğini kazanmaya çalışan genç arkadaşlarımız alın teri dökerken yakalandığında hırsızlık damgası yemekte ve hırsız suçundan yargılanıyor. Bu da en basit örneğidir. Bu işin hiç uzatmadan kestirme cevabıdır. Zonguldaklı bir gence AKP’nin sunduğu gelecek kaçak maden ocağı ve hırsızlıkla yargılanacak bir gelecektir.”

(Öznur GÜNEŞ)