TBMM eski Başkanı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar Kızılcahamam’da gerçekleştirilen AK Parti istişare toplantısına katıldılar ve Bölge Milletvekilleri olarak istişare toplantısında Zonguldak’ın 5 önemli sorununu Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a dosya halinde sunduklarını bildirdiler.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, dün Ankara Kızılcahamam’da gerçekleştirilen partisinin istişare toplantısında gündemi değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, ayrıca toplantıya katılan Bakanlar, milletvekilleri ve partililerin sıkıntılarını da dinledi.

Bölge Milletvekilleri olarak toplantıda Zonguldak’ın 5 önemli sorunu olan Filyos Vadisi, Devlet Hastanesi Yapım İhalesi, Karayolları çalışmalarının hızlanması, Devrek tabur alanının Bülent Ecevit Üniversitesi’ne devri ve TTK’nın istihdam konularını Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a dosya halinde sundular.

Başbakan’ın Zonguldak’a önem verdiğini ve gerekli çalışmaların yapılacağını ifade edildi. Bölge Milletvekillerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu dosyanın içeriği şöyle;

1- FİLYOS PROJESİ

Filyos Vadisi Projesi, bölgede ekonomik kalkınmayı tetikleyecek, bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasını ve yatırım çekmesini sağlayacak en önemli projedir.

Proje kapsamında yapılması planlanan liman ayrıca büyük önem arz etmektedir. Zonguldak-Karabük- Bartın illerinin yanı sıra çevre illere ve İç Anadolu Bölgesine hizmet edecek olan ve Avrupa Birliği uyum süreci dahilinde yürütülen TINA-2020 (Türkiye Ulaşım Altyapı İhtiyaçlarının Belirlenmesi) kapsamında da öncelikli projeler kapsamına alınan Filyos Limanı Projesi’nin bir an önce ihale  edilmesi gerekmektedir.

08.09.2012 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından  Karma Endüstri Bölgesi  ilan edilen, bir kısmı da Serbest bölge olan ve Filyos Limanı ile entegre bir proje niteliği taşıyan Filyos Vadisi Projesi bölgede sanayi gelişimine ve yaratacağı lojistik imkanlar düşünüldüğünde ülke ve bölge açısından önem arz eden bir projedir.

Bölgede; demir-çelik ve yan sanayi, ahşaba dayalı endüstriler, çimento ve çimentoya dayalı mamuller, cam sanayi, kimya sanayi gibi sanayiler gelişerek faaliyet göstermektedir. Giderek daha fazla yer ve altyapıya ihtiyaç duyan bu endüstrilerin Filyos Vadisinde ilan edilen Endüstri Bölgesinde ve Serbest Bölgede yer alacakları öngörülmektedir. Bunların yanında, entegre demirçelik endüstrileri,  petro kimya tesisleri, cam sanayi, metale dayalı sanayilerde bölgede ilave potansiyel yaratılabileceği öngörülmektedir.

Bölgede gelişecek endüstriler, liman sayesinde ithal hammaddenin büyük kısmını deniz yoluyla Karadeniz ülkelerinden temin edebilecektir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplamda 25 milyon ton kapasiteli olacak olan Filyos Limanının ÇED ve Fizibilite etüt çalışmaları ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlanarak onaylanmış ve  tüm işlemler tamamlanarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına 2012 yılının başı itibariyle ihale yapmak üzere teslim edilmiştir.

Filyos Projesinin hayata geçirilebilmesi, karma endüstri bölgesinden istenilen faydanın sağlanabilmesi, bölge; dolayısıyla ülke ekonomisinin  atağa kalkabilmesi için tüm Karadeniz’e kıyısı olan  ülkelere, Tuna Nehri boyunca Avrupa içlerine kadar, yurt içinde Ankara, Kayseri gibi önemli ticaret merkezlerimize hizmet edecek Filyos Limanının öncelikli  olarak ihalesi sonuçlandırılmalı ve böylece projenin bir an önce hayata geçirilebilmesi sağlanmalıdır.

İLGİLİ KURUMLAR

-BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

-ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI

-ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

-ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

-BAŞBAKANLIK KALKINMA AJANSI

 MERKEZ İLÇE 700 YATAKLI DEVLET   HASTANESİ

Kampüs hastane olarak yapımı 700 yataklı planlanan Devlet Hastanesi 400 yataklı olarak projelendirilmiş olup Atatürk Devlet Hastanesi yanındaki lojmanlar ve arsa Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş, zemin etüdü raporu tamamlanarak Bakanlığa gönderilmiş ve projelendirme çalışmaları bitmiştir.

Proje TOKİ ye verilmiş ve bu kurum tarafından ihale yapılması beklenmektedir.

Ancak,TOKİ ellerinde fazla sayıda bekleyen proje olduğu gerekçesi ile ihale sürecini başlatmamaktadır. 

Yatak sayısı     : 400

Kat sayısı     :14

Kapalı Alan    : 51.458 m²

Oturum alanı    : 7.500 m²

Arsa alanı    :52.740 m²

Not : Mevcut Atatürk Devlet Hastanesi eski olması, bina yorgunluğunun başlaması  sebebiyle bu proje tamamlandıktan sonra onun yerine 300 yataklı ilave hastane inşaatı yapılarak 700 yataklı kampus hastane projesi tamamlanacaktır.

İLGİLİ KURUMLAR

-TOKİ

-SAĞLIK BAKANLIĞI

 KARAYOLLARI SORUNLARIMIZ

Zonguldak – Ereğli Yolu

-Toplam 45,5 Km olan Zonguldak-Ereğli yolunun 22,7 Km’si bölünmüş yol olarak tamamlanmıştır. Kalan 22,8 Km’de çalışmalar çok yavaş devam etmektedir.

-12,1 Km Zonguldak Çevre Yolunun koridor tespit çalışması yapılmaktadır. Projede 2x10130m uzunluğunda 6 adet çift tüp tünel öngörülmektedir. Şehir geçişini rahatlatacak olması bakımından bu proje Zonguldak için hayati önem taşımaktadır.

Zonguldak – Kilimli – Hisarönü Yolu

Proje uzunluğu 34,9 km. olan Zonguldak–Kilimli-Hisarönü-(Çaycuma-Bartın) Ayrım Yolunun proje çalışmaları ihaleli olarak devam etmektedir.

Güzergahta toplam 12960 m uzunluğunda 13 adet çift tüp tünel yapımı öngörülmüştür.

-Mithatpaşa I ve Mithatpaşa II tünellerinin yer aldığı 2,8 km lik kesimin ihalesi yapılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca bu kesimden sonraki Kilimli’ ye kadar olan 3,1 km’lik kesimin dolgu imar planları onaylanmış olup yapım çalışmalarına başlanacaktır.

Zonguldak – (Devrek - Çaycuma) Ayr. Yolu

Toplam 34,5 km olan BY projesinde 20,1 km sathi kaplama olmak üzere 23,1 km BY olarak bitirilmiştir. Geriye kalan 11,4 Km’nin 8,9 km’sinde yapım çalışmaları devam etmektedir.

Sapça ve Üzülmez tünellerinin yapımına başlanmıştır.

(Çaycuma - Zonguldak) Ayr. – Devrek  Yolu

Toplam 52,7 Km uzunluğundaki yolun sathi kaplamalı toplam 48,5 Km’si BY olarak bitirilmiştir. 2013 yılında kalan 4,2 km nin de tamamlanması hedeflenmektedir.

Bartın – Çaycuma – (Devrek - Zonguldak) Ayr. Yolu

Toplam 51 km uzunluğundaki BY projesinin Zonguldak ilindeki uzunluğu 28 km’dir. Bölünmüş yolun 7 km’si BSK yapılmıştır. 44 km’si ise sathi kaplamalı BY olarak trafiğe hizmet vermektedir. 

Ereğli – Devrek Yolu

Toplam 56,7 Km uzunluğundaki 2A standardındaki yolda 2 kesimde çalışılmaktadır.

Çalışılan 2 kesimde toplam 14 km nin tamamlanması hedeflenmektedir

(Devrek - Zonguldak) Ayr. – Beycuma Yolu

Toplam 23 Km uzunluğundaki il yolunun onaylı projesi vardır. Kamulaştırma planları hazırlanmıştır. İmar uygulaması yapılmaktadır.

Ereğli Çevre Yolu

Ereğli Çevreyolunun yeni güzergahtaki uzunluğu 14,7 Km’dir. Proje çalışmaları devam etmektedir. 

İLGİLİ KURUMLAR

-ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI

-KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

NOT :

Arz edildiği üzere Karayolları bakımından çok önemli işler yapılmış ve yapılmakta  olmasına karşılık henüz proje aşamasında olan ve yapımı devam eden  işlerin çabuklaştırılması gerekmektedir.

BOŞALTILACAK OLAN DEVREK JANDARMA TABUR YERİNİN ÜCRETSİZ OLARAK ÜNİVERSİTEYE VERİLMESİ

İlimiz Devrek ilçesinde 2. Jandarma Er Eğitim Tabur Komutanlığına tahsisli  mülkiyeti maliye hazinesine kayıtlı toplam 396.193 m² arsa ve üzerindeki taşınmazlar bulunmaktadır.

Bu yerin boşaltılması ve taburun Devrekten kaldırılması kararı verilmiştir. Karar verme yetkisinin   Milli Savunma Bakanlığı’nda olması nedeniyle   Üniversitenin 30 Nisan 2013 tarih ve 21801909 sayılı yazısı ile  konu bakanlığa iletilmiş olup cevap beklenmektedir.

Üniversite mevcut parseller üzerinde bulunan binaları değerlendirip ilave tesislerle birlikte büyüme ve gelişmesini sürdürmek istemektedir.

Üniversitenin burayı satın almak için ödeneği bulunmadığı için bila bedelle devredilmesi talep edilmektedir. Bakanlıktan olumlu cevap gelmesi halinde konu Devrek Mal Müdürlüğüne iletilerek tahsis istenecektir.

İLGİLİ KURUMLAR

-MALİYE BAKANLIĞI

-MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

TTK’YA İŞÇİ ALIMI

Türkiye Taşkömürü Kurumunda ( TTK )  çalışan işçi sayısı giderek azalmakta ve yerine yeni işçi alınmadığı için üretim faaliyetleri zorlukla yapılabilmektedir.

2012 yılında 978 işçi emekli olmuştur. Bir önceki yıl da bu miktardadır.

Özellikle üretim ve yan sanat dallarında görülen işçi açığı problemine çare bulunmalıdır.

İLGİLİ KURUMLAR

-ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

-HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI