Türkiye’de siyaset ve kamusal alanda görev yapanları mal varlıklarını göreve başlarken ve görev bitiminde açıklamadığına dikkat çekerek, “Kimse bana bu ülkede demokrasiden bahsetmesin. Bunun sağı, solu, ortası yok. Bu sistemin adı olsa olsa yemokrasi olur. Bu yemokrasi yemokratların totaliter davranışlarıyla devem edip gidiyor. Ama böyle gitmez. Yazık ki 90 yılda demokrasi adına bir arpa boyu yol ancak alabilmişiz. Baskı ve zorlamanın olduğu yerde her türlü yolsuzluk olur.” dedi. 

“ELEŞTİRLER BAŞARISIZLIK VE YOLSUZLUK ÜZERİNEDİR”

“Tüm siyasi ve sosyal alanda yapılan eleştiriler, konuşulan konular genellikle birilerinin başarısızlıkları ya da yolsuzluklar üzerinedir. Bu daha çok kamusal alanı ilgilendirir. Kamusal alanda asıl güç o anda ülkeyi yöneten siyasi kurumdur.  Siyasi kurumlar yasalara uygun olarak kurulur. Bunu oluşturan siyasi gücün kendine has bir ideolojisi vardır ve bu siyasi kurum her ne kadar demokratik bir yapı olarak adlandırılsa da totaliter bir yapıdır. En üst makamda olan birkaç kişi tarafından  hedef belirlenir ve herkes o hedefe doğru itiraz etmeden çoğu kez sadece parmak kaldırarak yürür seçimler kazanılır, iktidar olunur”.

“ÖNEMLİ HEDEFLER, GÜÇ GETİRİR”

“ Değişim tabii ki kaçınılmazdır, olacaktır da ama her yeni gelenin değil devletin temel politikası olmalıdır. Devlet güçlü tutarlı ve önemli hedeflere sahip olursa toplumda o oranda güçlü olur. İktidarda olan partinin temsilcileri (halkı temsil ettiği söylenen ama aslında partiyi temsil eden milletvekilleri) ne kadar temiz ve halk tarafından kabul gören isimlerden oluşursa siyasi işlerlik o kadar sorunsuz olur. İllerde iktidarı ve diğer siyasi kurumları da temsil edenler ne kadar titiz davranılarak seçilirse işlerlik ve ilişkiler o kadar iyi olacaktır”.

“KİM SEÇİYOR”

“Milletvekili adaylarını, il başkanlığı adaylarını, ilçe başkanlarını, belde başkanlarını, hatta ve hatta belediye başkan adaylarını halk mı seçiyor yoksa birileri halka zorlamı seçtiriyor. Bu seçimler tepedekiler,  ya da onların atayarak ya da partizanlık zihniyeti ile seçtirdikleri tarafından yapılarak onaylatılmak üzere halkın oyuna sunulur. Şimdiye kadar,  Demokrasinin tabandan başlayarak işlediğini göreniniz var mı?  hiç gördünüz mü? , duydunuz mu? halkın yolsuzluk yapan, usulsüzlüğe bulaşmış birilerinin  o makamdan alınmasını sağladığını, yok duyamazsınız, göremezsiniz. Bu yerel yöneticilerin dokunulmazlığı mı var, nerde hukuk, adalet, nerede kamusal alan ve kamusal haklar?

“SUÇLULAR CEZALANDIRILMALI”

“ Bunlar ortaya çıkarılarak suçluların cezalandırılmaları suretiyle kamu vicdanını rahatlatmak,  gönüllerde adalet duygusunun oluşturulabilmesini sağlamak çok mu zor acaba.

Şimdiye kadar kumu görevi yapıp da ayrıldıktan sonra benim şu şu varlığım vardı , şimdi bunlar bunlar var , aradaki fark budur , bunuda şu şu yolla elde ettim diyen varmıdır çıksa çıksa % 5-10 böyle insan çıkar . Bu oran yüzde elli altmış civarında olsaydı haksızlıklar ve suçlar gerektiği şekilde cezalandırılsaydı bu toplumdaki sorunların çoğu olmazdı . Tüm bunlardan dolayı kimse bana demokrasiden bahsetmesin.Bunun sağı solu ortası yok bu sistemin adı olsa olsa yemokrasi olur.Bu yemokrasi yemokratların totaliter davranışlarıyla devem edip gidiyor ama böyle gitmez. Yazık ki 90 yılda demokrasi adına bir arpa boyu yol ancak alabilmişiz. Baskı ve zorlamanın olduğu yerde her türlü yolsuzluk olur.

“HELALLİK İSTERSİN HELALLEŞİRSİN”

“Birinin hakkını yersen kişiyi bulur helallik istersin helalleşirsin. Kamusal hak yersen kimi bulup kimle helalleşeceksin helalleşemezsin bunu göremiyorsan veya görüp te yapamıyorsan sen Müslüman bile değilsin Müslümanım diyorsan da dini kamuflaj amacıyla kullanıyor başkalarına kafir, komünist, ateist, diyerek kendine kamuflaj sağlayıp her türlü melaneti yapıyorsun, Yazık ki çooooook yazık… Bir gün hepiniz bedelini ödersiniz inşallah” dedi.