Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TMMOB'nin plan ve projelerdeki vize yetkisini kaldıran düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesini istedi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, meslek odaları temsilcileriyle şube lokalinde basın toplantısı düzenledi. Kaymakçı, 10 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Torba Yasa' kapsamında, gücünü Anayasa'dan alan TMMOB ve bağlı meslek odalarının imar planlarına yönelik harita, plan, etüt ve projelerde vize işlemlerine ilişkin yetkilerin ellerinden alındığını söyledi. TMMOB ve meslek odaların asli görevleri olan mesleki denetim görevinin ortadan kaldırıldığını savunan Kaymakçı, şöyle dedi:

"10 Temmuz 2013 günü TBMM’nde kabul edilen Torba Yasa kapsamında gece yarısı operasyonu ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle, gücünü Anayasadan alan TMMOB ve bağlı Meslek Odalarının imar planlarına yönelik harita, plan, etüt ve projelerde vize işlemlerine ilişkin yetkileri ellerinden alınmıştır. İmar Kanununun 8. maddesine “Harita, Plan, Etüt ve projeler, ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dâhil başka kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabii tutulmaz, tutulması istenmez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldırılacak şekilde taahhütname talep edilemez.” şeklinde bir ifade eklenerek TMMOB ve Odaların asli görevleri olan mesleki denetim görevi ortadan kaldırılmıştır. AKP İktidarı Anayasaya ve İçtüzüğe aykırı olan bu değişiklikle; ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB ve bağlı odalarını işlevsizleştirmek, Odaların üyeleriyle olan ilişkisini zayıflatmak ve giderek ortadan kaldırmak, Odaların gelirlerini gasp etmek, kamusal-toplumsal kaynak ve varlıkların talanını iktidarın elinde merkezileştirerek piyasaya açmak, metalaştırmak, kentsel dönüşüm, kentsel rant programlarının önündeki bilimsel, teknik mesleki denetimi ve toplumcu engelleri ortadan kaldırmak, özerk yerinden yönetim kuruluşları olan Belediyeler ve Meslek Odalarının Anayasal hak, yetki ve görevlerini ellerinden almak, Mimarların Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamındaki mimari projelerini eser olmaktan çıkarmak, telif haklarına el koymak ve sonuçta teslim alamadığı TMMOB’nin işlevsizleştirilmesini istemektedir. Bu düzenlemenin neden yapıldığını hepimiz biliyoruz. Sadece kendi doğrularının esiri olan hükümet anlayışı geçmişten günümüze toplumcu/kamusal anlayışla mücadelesini sürdüren TMMOB’yi kendisine engel olarak görmekte baskılarla ele geçiremediği bu örgütü antidemokratik yasalarla/gece yarısı operasyonlarıyla yok etmeye çalışmaktadır. Toplumcu/kamusal bir anlayış güdülmeden yapılan düzenlemelere ilişkin olarak oluşan toplumsal muhalefetin her zaman içinde yer alan ve odağında bulunan TMMOB’ye karşı Hükümetin yürüttüğü bu antidemokratik girişim sonuç vermeyecek, kendi doğrusunun esiri olanlar kaybedecektir. Cumhurbaşkanlığının onayına sunulan söz konusu düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ne yeniden görüşülmek üzere iade edilmesini ve bu süreçte geri çekilmesini istiyoruz." Barış DOĞAN